Kategorie przepisów

Nalewka żmudzka

Składniki

 

Sposób przyrządzenia

Suszone śliwki bez pestek wrzuć do dużego słoja, zalej spirytusem, przykryj podwójnie złożoną gazą. Pozostaw na 4-5 dni w temperaturze pokojowej. Następnie zlej nalewkę i przecedź ją przez gęste sito. Do rondelka wsyp rutę, wlej szklankę wrzącej wody, przykryj i zostaw na płytce na maleńkim ogniu na 10-15 minut. Napar przecedź, dodaj cukier, pozostałą wodę oraz sok z cytryny, przelej do dużego rondla. Zagotuj, zdejmij z ognia. Do gorącego naparu wlej przecedzony śliwkowy spirytus, wymieszaj, ostudź i przelej do butelek. Szczelnie zamknij i schowaj w chłodnym miejscu. Nalewka będzie tym lepsza, im dłużej postoi.
 
Ocena przepisu: 3 (12 gł.)
Wyświetlenia: 6963
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Nalewka żmudzka
Danusia19671#

Dodane przez:

Danusia19671

2008-12-03
Nalewka żmudzka
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 3 osób, dodaj i Ty

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Nalewka

Nalewka

#

Dodane przez:

2010-01-18
Nalewka
Nalewka wiśniowa

Nalewka wiśniowa

skalmierzyce#

Dodane przez:

skalmierzyce

2008-10-08
Cepelinai - kartacze

Cepelinai - kartacze

vilyte#

Dodane przez:

vilyte

2008-10-15
Cepelinai.
Nalewka orzechowa

Nalewka orzechowa

monaliza#

Dodane przez:

monaliza

2008-10-16

Zobacz wszystkie (4)

Komentarze

Do przepisu na: Nalewka żmudzka

2010-02-24 19:49:39

Ciekawe, wypróbuję, skoro tak zachwalacie
!Sts#

!Sts

2009-03-15 02:49:20

A,I OWSZEM ,A KTO TU MÓWI o wędzonych śliwkach? suszone bez pestek i napar z ziela ruty
No i odezwał się winioznawca ,kiper zagryzający brukwią przed degustacja następnego łyku. MIODEK WILENSKI ,TO CI DOPIERO DAJE ROZKOSZNE WSPOMINANIA!
jakby ta naleweczka na pszenżytniówce była i z jedna lub dwi bubki jałowczyka ,to ci by i WILENSZCZYZNOM powoniało!
!gesso#

!gesso

2007-03-02 08:36:25

Przepyszna nalewka. Mocna ale świetnie się degustuje w małych kieliszkach. Należy wypić jednym haustem. Najlepszy jest zapach z opróżnionego kieliszka po ulotnieniu się alkoholu. Wędzona śliwka z nutą świeżego siana. Od razu przenosisz się wyobraźnią w jeziora, puszcze i mszary Wileńszczyzny. Polecam.

2006-04-09 12:27:17

Zrobie to powiem wiecej na ten temat

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014