Kategorie przepisów

Napoleonka

Opis

Pyszne ciasto z kremem budyniowym.

Składniki

Sposób przyrządzenia

Ciasto:
mąka - 2 szklanki
margaryna - 250 gram
śmietana - 1 szklanka

Masa:
mleko - 3 szklanki
cukier - 3/4 szklanki
jaja - 4 sztuki
cukier waniliowy - 16 gram
mąka pszenna - 4 czubate łyżki
mąka ziemniaczana - 5 czubatych łyżek

Z mąki, margaryny i śmietany zagniatamy ciasto, tak jak na ciasto kruche. Wkładamy do
lodówki na całą noc (ja z braku czasu włożyłam na 2 h:), następnie dzielimy na 2 części.
Rozwałkowujemy cieniutko, kładziemy na blaszki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do
190-200 stopni na około 20-25 min.

Gotujemy 2 szklanki mleka z cukrami.
Pozostałą szklankę miksujemy z jajkami i mąką pszenną oraz ziemniaczaną. Tak
zmiksowana mieszankę wlewamy do wrzącego mleka, mieszamy i otrzymujemy bardzo
gesty budyń, który (gorący) wylewamy na jeden płat ciasta i przykrywamy drugim.
Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

(spód można zrobić z gotowego, mrożonego ciasta francuskiego)

Smacznego!
Ocena przepisu: 4 (128 gł.)
Wyświetlenia: 119977
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Napoleonka
dorotus76#

Dodane przez:

dorotus76

2006-12-12
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 74 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Snikers

Snikers

dorotus76#

Dodane przez:

dorotus76

2006-12-12

"Cycki Murzynki"

dorotus76#

Dodane przez:

dorotus76

2006-12-12
Babka piaskowa z łatką

Babka piaskowa z łatką

dorotus76#

Dodane przez:

dorotus76

2006-12-12
Ptysie

Ptysie

dorotus76#

Dodane przez:

dorotus76

2006-12-12

Zobacz wszystkie (45)

Komentarze

Do przepisu na: Napoleonka

!aaaa#

!aaaa

2012-02-23 09:40:16

też go spróbuje zrobić ciekawe czy mi wyjdzie?
!Napoleon#

!Napoleon

2011-03-12 20:34:27

To zależy od regionu. Jednak prawidłowa nazwa to Napoleonka.
!karinaaa#

!karinaaa

2011-02-12 11:15:14

tam pisze źe gotujemy 2 szkl. Mleka z cukrami. A pozostalą szkl. Miksujemy ., itd. Ale pozostała szkl. Czego ?
!derkater#

!derkater

2010-12-15 13:07:53

jakaż to napoleonka? ciasto francuskie przełożone kremem budyniowym to kremówka
!Markieta #

!Markieta

2010-11-08 11:06:27

Mam pytanie czy ciasto zwylgotnieje, bo mam go 3 dzien i jest ciagle twarde, ale pyszne.
!chmurka#

!chmurka

2010-10-17 16:28:22

ciasto tak rzadkie, że nie było mowy o rozwałkowaniu :/ jakoś sobie poradziłam, ale radziłabym albo dodać mniej śmietany, albo więcej mąki. ja się strasznie zdenerwowałam kiedy ledwie ułożyłam to na blasze. jeszcze się nie zrobiło więc nie napiszę czy smaczne;P
!ewa#

!ewa

2010-06-23 18:54:36

a jakiej wielkości te blachy
!.....=)#

!.....=)

2010-04-20 15:23:31

spróbujcie dodac do masy ok 1/4 kostki margaryny i zmiksowac całosc, pycha !!!

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014