Kategorie przepisów

Przepis na Napoleonka

Opis

Pyszne ciasto z kremem budyniowym.

Składniki

Napoleonka - jak zrobić

Ciasto:
mąka - 2 szklanki
margaryna - 250 gram
śmietana - 1 szklanka

Masa:
mleko - 3 szklanki
cukier - 3/4 szklanki
jaja - 4 sztuki
cukier waniliowy - 16 gram
mąka pszenna - 4 czubate łyżki
mąka ziemniaczana - 5 czubatych łyżek

Z mąki, margaryny i śmietany zagniatamy ciasto, tak jak na ciasto kruche. Wkładamy do
lodówki na całą noc (ja z braku czasu włożyłam na 2 h:), następnie dzielimy na 2 części.
Rozwałkowujemy cieniutko, kładziemy na blaszki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do
190-200 stopni na około 20-25 min.

Gotujemy 2 szklanki mleka z cukrami.
Pozostałą szklankę miksujemy z jajkami i mąką pszenną oraz ziemniaczaną. Tak
zmiksowana mieszankę wlewamy do wrzącego mleka, mieszamy i otrzymujemy bardzo
gesty budyń, który (gorący) wylewamy na jeden płat ciasta i przykrywamy drugim.
Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

(spód można zrobić z gotowego, mrożonego ciasta francuskiego)

Smacznego!
Ocena przepisu: 4 (128 gł.)
Wyświetlenia: 121049
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

<
Napoleonka
dorotus76

Dodane przez:

dorotus76

2006-12-12
>
Ten przepis ma w ulubionych 74 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Snikers

Snikers

dorotus76

Dodane przez:

dorotus76

2006-12-12

"Cycki Murzynki"

dorotus76

Dodane przez:

dorotus76

2006-12-12
Babka piaskowa z łatką

Babka piaskowa z łatką

dorotus76

Dodane przez:

dorotus76

2006-12-12
Ptysie

Ptysie

dorotus76

Dodane przez:

dorotus76

2006-12-12

Opinie i komentarze

Do przepisu na: Napoleonka

!aaaa#

!aaaa

2012-02-23 09:40:16

też go spróbuje zrobić ciekawe czy mi wyjdzie?
!Napoleon#

!Napoleon

2011-03-12 20:34:27

To zależy od regionu. Jednak prawidłowa nazwa to Napoleonka.
!karinaaa#

!karinaaa

2011-02-12 11:15:14

tam pisze źe gotujemy 2 szkl. Mleka z cukrami. A pozostalą szkl. Miksujemy ., itd. Ale pozostała szkl. Czego ?
!derkater#

!derkater

2010-12-15 13:07:53

jakaż to napoleonka? ciasto francuskie przełożone kremem budyniowym to kremówka
!Markieta #

!Markieta

2010-11-08 11:06:27

Mam pytanie czy ciasto zwylgotnieje, bo mam go 3 dzien i jest ciagle twarde, ale pyszne.
!chmurka#

!chmurka

2010-10-17 16:28:22

ciasto tak rzadkie, że nie było mowy o rozwałkowaniu :/ jakoś sobie poradziłam, ale radziłabym albo dodać mniej śmietany, albo więcej mąki. ja się strasznie zdenerwowałam kiedy ledwie ułożyłam to na blasze. jeszcze się nie zrobiło więc nie napiszę czy smaczne;P
!ewa#

!ewa

2010-06-23 18:54:36

a jakiej wielkości te blachy
!.....=)#

!.....=)

2010-04-20 15:23:31

spróbujcie dodac do masy ok 1/4 kostki margaryny i zmiksowac całosc, pycha !!!
!Gienia#

!Gienia

2010-04-03 18:59:57

Mmmm bardzo pyszne mi wyszło to ciasto pysznos ci w sam ras na swieta;)) ;********
!Kasia#

!Kasia

2010-03-14 15:01:24

wlasnie zrobilam ciastko...jak zwykle jestem zabiegana wiec chlodzilo sie tylko 2 godz.,ktos mial watpliwosci co do jajek...wymieszalam cale jajka z mlekiem i maka. Napoleonka jest przepyszna!
!ANKA#

!ANKA

2010-02-16 20:09:46

Ja dodaje 0,5 szkl. śmietanyi wtedy nie wychodzi ,,lepkie"
!Róża#

!Róża

2010-02-13 17:43:11

nie jestem początkującą kucharką, wykonałam ciasto - teraz leżakuje w lodówce i jest strasznie lepkie. Nie wiem czego to wina. Czy dodać więcej mąki? nie wiem czy to dobry pomysł. Jeśli będzie ok to dam znać ;)
!Róża#

!Róża

2010-02-13 16:04:10

Przepraszam, ilu procentowa jest śmietana tu użyta?
!SoNka#

!SoNka

2009-12-13 22:34:01

a jajka to cale czy same zoltka? (to moj debiut, wiec skad mam wiedziec?)
we wszystkich przepisach jest napisane ze same zoltka,tak wiec i tutaj zrobilam...
zobaczymy co z tego wyjdzie :P
!net6#

!net6

2009-11-17 19:16:48

Dziękuję za super przepis. Nie sądziłam że ciasto będzie się aż tak rozwarstwiać:D. Super dobre, super proste.Ja muszę piec w 220st. gdyż ciasto wyszło za mokre (Od spodu wyszedł tłuszcz z margaryny).
!EWela:)#

!EWela:)

2009-09-26 15:46:50

mi wyszła super) napoleonka jest prosta jak drut:)
!poczatkujacy#

!poczatkujacy

2009-09-21 10:47:58

wyszlo mi za pierwszym razem. jedno ciasto za bardzo spiekłem(brak doswiadczenia) ale drugie wyszlo elegancko (mam tylko jedna bleszke wiec pieklem oddzielnie). Mimo to rodzina do teraz uwaza ze kupilem je w cukierni, tak im smakowalo.
!Ola#

!Ola

2009-09-12 10:40:08

mniam ;)))
!d.#

!d.

2009-09-06 18:48:26

Nigdy przedtem nie robiłam napoleonki, dzisiaj skorzystałam z tego przepisu, debiut raczej udany... Ciasto jest dobre, bardzo łatwo i szybko się je robi i nie wiem jak mogłoby komuś się nie udać. W skali ocen szkolnych ciacho zasługuje na mocne 4+, może dlatego, że jestem bardzo wymagającym smakoszem:)Z czystym sumieniem polecam nawet początkującym "piekarkom";)
Dodam jeszcze, że masę budyniową należy miksować na małym gazie do czasu aż stanie się bardzo gęsta, nie powstaną wtedy żadne grudki a i ręka nie odpadnie od żmudnego mieszania.
Moje ciasto wyszło lepkie, więc dodałam trochę więcej mąki, ale fakt faktem byłam skazana na inna margarynę (Stork)i bałam się, że się nie uda, po całej nocy w lodówce nieco się "poprawiło", choć lepkie zostało. Mimo to bardzo łatwo rozłożyło się na blaszce ( ja kładłam na bardzo delikatnie natłuszczoną masłem) i upiekło bez problemów. Jeśli chodzi o rozwarstwienie ciasta - nie ma szału, ale też nie ma się czego czepić - jest poprawne.
Smacznego i udanych wypieków!
!magda#

!magda

2009-09-03 13:44:20

wczoraj zrobilam ciasto według przepisu. dzis moge powiedziec ze było warto robić. pyszne!!!!!!!!! :)
!Smakoszka#

!Smakoszka

2009-08-20 10:02:49

Mi wyszła raczej karpatka o wyglądzie napoleonki...
!ewelka-myszka#

!ewelka-myszka

2009-06-24 08:07:19

Witam, jakiej należy użyć śmietany?Kremówki czy może być np.18%?
!marianne#

!marianne

2009-02-06 11:47:49

Ja chcialabym porade....Za kazdym razem kiedy robie to pyszne ciacho gdy zdejmuje je z blachy kruszy sie i lamie a jak wy to robicie???moze robie ciasto za cienko sama nie wiem...prosze o rade...
!marianne#

!marianne

2009-02-06 11:12:30

Hej! ja pytam o rade bo za kazdym razem kiedy robie to pysznosci ciasto mi sie kruszy i lamie przy zdejmowaniu z blachy... jaki wy macie sposob????
!jureq#

!jureq

2009-01-08 14:19:09

Odpowiedź dla "Ja":

To jest kremówka chyba tylko w Krakowie, bo tak poza Galicją to w ten sposób robi się właśnie napoleonki
!jadzia#

!jadzia

2008-11-09 19:20:40

bardzo dziękuje za to ciasto wyszło wręcz zajebiste mmmmmmm
!Marta#

!Marta

2008-10-02 14:48:17

a mi te placki nie wyszly:((( jestem kiepska kucharka:(( a chcialam facetowi zrobic prezent bo on uwielbia napoleonke.. ciasto mi wyszlo kleiste i pewnie dlatego nie wyszlo takie jak powinno.. a skladniki dodalam tak jak trzeba:((
!napoleonek#

!napoleonek

2008-09-16 17:46:54

aniu musisz smietane recznie ubic inaczej sie nie da;)
!halinkowy#

!halinkowy

2008-08-24 21:48:54

Ciasto jest wręcz genialne, nie za słodkie, łatwe w zrobieniu i przede wszystkim - pyszne. Zawsze mi się kojarzy z połączeniem Faworków z Budyniem. Lepszego deseru chyba nie ma :)
!DAWID#

!DAWID

2008-06-19 17:21:41

DZIĘKUJĘ!
!Kasia#

!Kasia

2008-03-15 17:42:47

przepis świetny ! dodsłabym tylko trochę więcej wanilii, bo krem jest lekko mdły
!ja#

!ja

2008-03-09 10:26:06

To jest kremówka, nie Napoleonka. Napoleonka ma piankę, nie budyń.
!Ania#

!Ania

2007-12-06 21:32:26

Mam pytabko: jaka ma byc ta smietana? prosze, jezeli ktos moze niech odp jak najszybciej :)
!Jacek#

!Jacek

2007-10-29 14:43:50

Ciasto po rozwałkowaniu powinno być skladane na kopertę 6 razy i wałkowane. jest wtedy o niebo lepsze . Dzieli się na warstwy po upieczeniu.
!karinap23#

!karinap23

2007-10-28 11:26:43

ciasto pychotka jak z cukierni-polecam,super proste i pyszne
!anula#

!anula

2007-10-20 21:20:33

naprawde Swietny przepis napoleonka wyszła poprostu palce lizac dziekuje bardzo!!!!!!!!
!Marta#

!Marta

2007-10-14 14:44:29

Pyszne i łatwe do zrobienia, ale mam jedną radę: żeby krem był bardziej pulchny należy utrzeć ostudzony budyń z połową kostki margaryny i dopiero przełożyć ciasto. Pyszne i ślicznie wygląda!
!Amica#

!Amica

2007-09-30 13:01:43

Przepyszna:)Ma jedną wadę - szybko znika ,trzeba szybko ją zjadać. Smacznego życzę!

2007-09-12 23:24:35

Powiem tak jak szybko się pojawiło tak szybko znikło i musiałam piec nowe :) Po prostu poezja :D
!Marysia#

!Marysia

2007-07-31 13:29:34

Pyszne ciacho! Goście się zachwycali i dosyć szybko się robi. Dziękuję Dorotus!

2007-07-29 22:43:17

pyyysssszzznnne mniam ;]
!ania#

!ania

2007-07-14 10:09:31

przepyszne zrobiłam jako prezent dla mamy powiedziała ze cudowne całej rodzince smakowało! dorotus76 jesteś wielka lub wielki
!renata#

!renata

2007-03-02 10:43:23

wczoraj zrobiłam było pyszne, ale dziś jest jeszcze lepsze.moja rada ciasto gorowe też lepiej rozwałkować.
!gosposia#

!gosposia

2007-02-13 15:10:37

Genialne właśnie zrobiłam,pychotka-powiedziała moja córeczka
!ana#

!ana

2006-12-15 16:36:22

bardzo świetny przepis super smaczny polecam

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2015