Kategorie przepisów

Przepis na Ogórki "Krokodylki" (ostre)

Opis

Ogórki są bardzo ostre, ale za to jakie pyszne, idealnie pasują do obiadu, lub jako przekąska.

Jeśli chcecie zrobić większą ilość - to lepiej nie podwajać porcji tylko robić osobno, bo mogą wyjść za ostre.

Składniki

Ogórki "Krokodylki" (ostre) - jak zrobić

Ogórki przeciąć na pół wzdłuż, zasypać solą. Odstawić na 12 godzin.

Po 12 godzinach zlać płyn, dodać drobno posiekany czosnek, ciepły olej i pieprz cayenne. Dobrze wymieszać.
Ogórki powkładać do niewielkich słoiczków. Ten płyn który zostanie powlewać do słoików.

Rozgrzać w garnku ocet z cukrem. Zalać ogórki.

Zamknąć i zagotować.
Ocena przepisu: 2 (8 gł.)
Wyświetlenia: 22468
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

<
Ogórki
lyni_de_puch

Dodane przez:

lyni_de_puch

2009-06-05
>
Ten przepis ma w ulubionych 10 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Szczaw w słoikach

Szczaw w słoikach

lyni_de_puch

Dodane przez:

lyni_de_puch

2009-05-21
Marynowane grzybki

Marynowane grzybki

lyni_de_puch

Dodane przez:

lyni_de_puch

2009-05-28
Ogórki w zalewie

Ogórki w zalewie

lyni_de_puch

Dodane przez:

lyni_de_puch

2009-09-05
Sok z jagód

Sok z jagód

teressa444

Dodane przez:

teressa444

2009-06-01

Opinie i komentarze

Do przepisu na: Ogórki "Krokodylki" (ostre)

!maniek#

!maniek

2012-08-21 19:32:56

sorki zapomniałem o 1/4 szklanki oleju :)
!maniek#

!maniek

2012-08-21 19:30:33

witam, ja mam taki przepis 4kg ogórków 2 głowki czosnku, 4 lyżeczki chili, szklanka octu i 2kg cukru /tak to nie pomyłka 2kg cukru może być troszkę mniej/ i 6 łyżek soli. Ogórki kroimy w plastry grubości 1,5cm dodajemy 6 łyżkek soli , mieszamy i zostawiamy na 6h pozostałe składnik wrzucamy i mieszamy tak żeby sie cukier rozpuścił. To wszystko, jak puszczą soki ogórki będzie stanowić zalewę. Pakujemy do słoików i wekujemy góra 10min. Smacznego
!Zocha#

!Zocha

2012-07-15 21:26:22

Witam! Zrobiłam wszystko jak bylo w przepisie. Ogórki wyszly smaczne ale skurczyly sie i zrobily sie takie gętkie. Mój mąż mówi że to coś nie tak. Pozdrawiam
!hahaha#

!hahaha

2012-07-13 12:49:51

widzę zalewa bez wody to ciekawe jakie one octowe wyjdą
robiłem z przepisu litr wody pół litra octu to sie jeść nie dało
!tomek#

!tomek

2011-07-25 20:07:30

mam pytanie czy trzeba obierać ogórki ze skórki
!Anna#

!Anna

2011-07-07 22:13:53

Witam! Korzystam z Twojego przepisu na krokodylki, mam pytanie odnośnie ich, ile muszą stać po zrobieniu, tzn po jakim czasie są gotowe do spożycia ? :) i ile wychodzi słoiczków z tych 3 kg?
!krokodylki#

!krokodylki

2009-11-06 18:55:44

Zrobiłam latem ogórki krokodylki, nie wierzyłam w ten przepis , były tak pyszne ,ze tylko smak mi po nich pozostał, nie mogę się doczekać kiedy je zrobię w przyszłym roku, tylko planuje zrobić przynajmniej 50 słoiczków ,już mi ślinka leci, zachęcam do ich robienia. Pozdrawiam Bożenna

2009-08-13 08:41:45

wystarczy plynu, ogorlki trzeba scvisle powpychac do sloikow, a ten plyn (olej z przyprawa) co zostanie powlewac po troszke do sloikow, i napewno daje sie 1 kg cukru, moze dziwnie przepis wyglada, ale na pewno dodaje sie to wszystko co jest napisane. jakby bylo mniej cukru to sa za kwasne.
i wszystkiego napewno wystarczy. no i oczywiscie sa super.

2009-08-01 15:36:52

chciałabym zrobić w tym roku te ogórki ale mam wątpliwości co do przepisu - czy na pewno aż 1 kg cukru i czy nie trzeba dodać wody - wg mnie tego płynu będzie za mało aby zalać 3 kg ogórków w słoikach. Będę wdzięczna za szybką odpowiedź bo ogóreczki czekają do zrobienia!!

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2015