Kategorie przepisów

Ogórki "Krokodylki" (ostre)

Opis

Ogórki są bardzo ostre, ale za to jakie pyszne, idealnie pasują do obiadu, lub jako przekąska.

Jeśli chcecie zrobić większą ilość - to lepiej nie podwajać porcji tylko robić osobno, bo mogą wyjść za ostre.

Składniki

Sposób przyrządzenia

Ogórki przeciąć na pół wzdłuż, zasypać solą. Odstawić na 12 godzin.

Po 12 godzinach zlać płyn, dodać drobno posiekany czosnek, ciepły olej i pieprz cayenne. Dobrze wymieszać.
Ogórki powkładać do niewielkich słoiczków. Ten płyn który zostanie powlewać do słoików.

Rozgrzać w garnku ocet z cukrem. Zalać ogórki.

Zamknąć i zagotować.
Ocena przepisu: 2 (8 gł.)
Wyświetlenia: 21917
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Ogórki
lyni_de_puch#

Dodane przez:

lyni_de_puch

2009-06-05
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 10 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Szczaw w słoikach

Szczaw w słoikach

lyni_de_puch#

Dodane przez:

lyni_de_puch

2009-05-21
Marynowane grzybki

Marynowane grzybki

lyni_de_puch#

Dodane przez:

lyni_de_puch

2009-05-28
Ogórki w zalewie

Ogórki w zalewie

lyni_de_puch#

Dodane przez:

lyni_de_puch

2009-09-05
Sok z jagód

Sok z jagód

teressa444#

Dodane przez:

teressa444

2009-06-01

Zobacz wszystkie (9)

Komentarze

Do przepisu na: Ogórki "Krokodylki" (ostre)

!maniek#

!maniek

2012-08-21 19:32:56

sorki zapomniałem o 1/4 szklanki oleju :)
!maniek#

!maniek

2012-08-21 19:30:33

witam, ja mam taki przepis 4kg ogórków 2 głowki czosnku, 4 lyżeczki chili, szklanka octu i 2kg cukru /tak to nie pomyłka 2kg cukru może być troszkę mniej/ i 6 łyżek soli. Ogórki kroimy w plastry grubości 1,5cm dodajemy 6 łyżkek soli , mieszamy i zostawiamy na 6h pozostałe składnik wrzucamy i mieszamy tak żeby sie cukier rozpuścił. To wszystko, jak puszczą soki ogórki będzie stanowić zalewę. Pakujemy do słoików i wekujemy góra 10min. Smacznego
!Zocha#

!Zocha

2012-07-15 21:26:22

Witam! Zrobiłam wszystko jak bylo w przepisie. Ogórki wyszly smaczne ale skurczyly sie i zrobily sie takie gętkie. Mój mąż mówi że to coś nie tak. Pozdrawiam
!hahaha#

!hahaha

2012-07-13 12:49:51

widzę zalewa bez wody to ciekawe jakie one octowe wyjdą
robiłem z przepisu litr wody pół litra octu to sie jeść nie dało
!tomek#

!tomek

2011-07-25 20:07:30

mam pytanie czy trzeba obierać ogórki ze skórki
!Anna#

!Anna

2011-07-07 22:13:53

Witam! Korzystam z Twojego przepisu na krokodylki, mam pytanie odnośnie ich, ile muszą stać po zrobieniu, tzn po jakim czasie są gotowe do spożycia ? :) i ile wychodzi słoiczków z tych 3 kg?
!krokodylki#

!krokodylki

2009-11-06 18:55:44

Zrobiłam latem ogórki krokodylki, nie wierzyłam w ten przepis , były tak pyszne ,ze tylko smak mi po nich pozostał, nie mogę się doczekać kiedy je zrobię w przyszłym roku, tylko planuje zrobić przynajmniej 50 słoiczków ,już mi ślinka leci, zachęcam do ich robienia. Pozdrawiam Bożenna

2009-08-13 08:41:45

wystarczy plynu, ogorlki trzeba scvisle powpychac do sloikow, a ten plyn (olej z przyprawa) co zostanie powlewac po troszke do sloikow, i napewno daje sie 1 kg cukru, moze dziwnie przepis wyglada, ale na pewno dodaje sie to wszystko co jest napisane. jakby bylo mniej cukru to sa za kwasne.
i wszystkiego napewno wystarczy. no i oczywiscie sa super.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014