Kategorie przepisów

Przepis na Oponki

Opis

Pyszne !! :))
Doskonały zamiennik pączków i faworków na Tłusty Czwartek :)

Składniki

Oponki - jak zrobić

Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość 0,5 cm. Za pomocą foremek, lub szklanki i kieliszka wykrajać kształty oponek. Smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron do zarumienienia.
Ocena przepisu: 3 (61 gł.)
Wyświetlenia: 50980
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 15min.
Czas przygotowania: 15 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

<
Oponki

Dodane przez:

2006-06-02
Oponki

Dodane przez:

2006-06-02
Oponki
Adzilka

Dodane przez:

Adzilka

2007-08-01
Oponki
teressa444

Dodane przez:

teressa444

2010-03-11
>
Ten przepis ma w ulubionych 20 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Jajka w śmietanie

Jajka w śmietanie

anann

Dodane przez:

anann

2010-01-10
jajka
Tiramisu

Tiramisu

anann

Dodane przez:

anann

2009-01-09
tiramisu
Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa

Bree

Dodane przez:

Bree

2008-10-20
Zupa pomidorowa
Sałatka wiosenna

Sałatka wiosenna

anann

Dodane przez:

anann

2006-11-01

Opinie i komentarze

Do przepisu na: Oponki

!Mistrz kuchni#

!Mistrz kuchni

2013-06-17 23:48:08

Mózg w poprzek staje- "Ocet się dodaje zamiast sody.Ma on właściwości spulchniające i nie ma w przeciwieństwie do sody smaku.",

"ocet sie daje bu oponki rosły pod wpływem reakcji z sodą lub proszkiem do pieczenis!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!", Nieznajomość podstawowych zagadnień chemii skutkuje takimi właśnie komentarzami. Nikt nie wie o tym że soda (wodorowęglan węglan sodu)ulega termicznemu rozkładowi z wydzieleniem dwutlenku węgla, który spulchnia ciasto - zasada działania wszystkich proszków do pieczenie i spulchniaczy.

2012-06-30 17:22:29

Bardzo dobry przepis, polecam. Oponki z białym serem są zawsze miękkie:)

2012-03-21 14:41:54

smaczne mięciutkie i świetny wypiek na tłusty czwartek

2012-03-21 10:57:20

Oponki, pączki, hiszpańskie gniazdka- biorę wszystko, tak je lubię! Ser biały uwielbiam, więc mam pytanie czy te oponki można zrobić w bardziej dietetyczny sposób, aby miały mniej kalorii, np. piekąc je? Bo robiłam kiedyś pączki, które piekłam, super były! Najwyżej dodam do nich trochę drożdży?
!dharma84#

!dharma84

2011-03-03 22:56:12

super! dzieki za przepis wyszly pyszne a dodam ze ostatnio zepsulam paczki wiec srednio mi sie chcialo brac za oponki oplacalo sie jednak :)ps.dziurki wykrajam nakretka z plastikowej butelki po np.coca-coli sa zgrabniejsze jak to komus pomoze
!doranka#

!doranka

2011-03-03 11:55:17

zgadzam sie w 100% dotej proporcji potrzeba o wiele wiecej maki niz jest podane w przepisie
!eva#

!eva

2011-01-15 15:09:55

Robilam z cora ,wyszly wspaniale .
Dodam przepis do "ciastowego. zeszytu"
!Madżena#

!Madżena

2009-11-05 17:53:15

Przepis ok, choć faktycznie przy wałkowaniu potrzeba więcej mąki.
!monika#

!monika

2009-11-02 13:42:20

moje oponki ładnie urosły w oleju,i dobrze się je wałkowało mimo, że ciasto było lekko lepkie ,tylko jak zawsze zapominam dodać cukru,ale pózniej obficie posypuje cukrem pudrem:)
!anna #

!anna

2009-02-26 11:14:39

świetny ten przepis palce lizać
!amator#

!amator

2009-02-17 16:29:47

niewiem jak wam te ciasto wychodzi.ze mozecie je walkowac z wyzej wymienionych skladnikow,moze ja mam mąke mokrą albo jak bo mi poszlo nie 1 a 3 szklanki mąki zeby to sie dalo walkowac.
!jaaaaaa#

!jaaaaaa

2009-02-15 16:23:42

ocet sie daje bu oponki rosły pod wpływem reakcji z sodą lub proszkiem do pieczenis!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2009-02-10 15:28:17

Pyszne!!!
!oponki#

!oponki

2009-02-02 02:11:51

Od kiedy ocet ma wlsciwosci spolchniajace....
Ocet dodajemy by ciasto nie wsiakalo tluszczu.
Sode dodajemy by oponki byly miekkie,pulchne.
!Koug#

!Koug

2008-11-07 16:49:17

Ocet się dodaje zamiast sody.Ma on właściwości spulchniające i nie ma w przeciwieństwie do sody smaku.
!kasia :):):):)#

!kasia :):):):)

2008-10-14 12:01:44

dobre sa te oponki bo chce zrobic
!Jolka#

!Jolka

2008-07-29 12:53:07

zeby oponki nie chloneły tluszczu nie uzywaj octu tylko wrzuc na goracy olej umyty surowy ziemniak tylko taki sposob jest najlepszy,stosowala go momama i babcia.A ciasto rozwalkowywala na 1-2 cm i ciela paski jak na faworki i tak samo zawijala jak faworki.szybciej sie robi a jak smakuje.nazywalysmy
!cilaa#

!cilaa

2008-03-18 17:26:23

ocet jest po to, żeby oponki nie wchłaniały za dużo tłuszczu a smaku wcale nie psuje
!KUCHARZ32#

!KUCHARZ32

2008-03-07 13:25:17

HAHAHAHA OCET PSUJE SMAK I TYLE
!ela#

!ela

2008-02-05 11:25:38

zaraz ide wyprubowac. opatrzymy co to z tego wyjdzie :D
!olga#

!olga

2008-01-31 10:05:09

poco je jest dodawany ocet?? Daje to jakąś różnice?? Jest przez to inny smak??
!Natalia#

!Natalia

2008-01-31 02:22:06

Sa pyszne! i zgadzam sie ze nie mozna dodawac wiecej maki poniewaz popsuje to smak! Zycze wszystkim smacznego w ten tlusty czwartek:)
!Kamilka P.#

!Kamilka P.

2007-08-19 21:17:12

O tak!!!Są pyszne, ale niestety tak jak nic powodują OPONKI:D na brzuszku...
!!Gusia#

!!Gusia

2007-08-01 11:17:56

karolino i moniko :-): im bardziej klejące ciasto tym lepsze w smaku oponki :) gdy dodasz więcej mąki to oponki będą twarde i nie tak smaczne
!lasuch#

!lasuch

2007-06-27 20:07:09

moze i dobre ale apetycznie nie wygladaja.napewno nie zrobie.
!wwwlodzimierz.blog.interia.pl#

!wwwlodzimierz.blog.interia.pl

2007-02-28 13:25:17

ja właśnie dziś robiłem oponki...
co prawda trochę inaczej(I bez octu!) ale, wyszły bomba!
moje oponki wychodzą taniej więc podaje przepis:
1/2 kg maki przenej + 1 płaska łyżka sody (przesiać)
1/2 kg sera białego + 1 szkl. cukru + 4 jaja (zmiksować w
alakserze albo innym tego typu ustrojstwie :) )
całość połączyć, wyrobić, rozwałkować na ok. 0,5 cm szklanką wykrawać okręgi a kieliszkiem dziurkę :) smarzyć na głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor, usmażone pączki najlepiej odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym, a następnei opruszyć cukrem pudrem
SMACZNEGO!
!karolina i monika#

!karolina i monika

2006-08-02 13:24:44

stanowoczo za malo mąki !!!! ciasto sie kleiło .. nie dalo sie rozwałkowac z jednej szklanki prosze zmienic na przynjamniej 3-4 ... bardzo smaczne :) polecam :)

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2015