Kategorie przepisów

Oponki

Opis

Pyszne !! :))
Doskonały zamiennik pączków i faworków na Tłusty Czwartek :)

Składniki

Sposób przyrządzenia

Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość 0,5 cm. Za pomocą foremek, lub szklanki i kieliszka wykrajać kształty oponek. Smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron do zarumienienia.
Ocena przepisu: 3 (61 gł.)
Wyświetlenia: 50581
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 15min.
Czas przygotowania: 15 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Oponki
artur#

Dodane przez:

artur

2006-06-02
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 20 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Jajka w śmietanie

Jajka w śmietanie

anann#

Dodane przez:

anann

2010-01-10
jajka
Tiramisu

Tiramisu

anann#

Dodane przez:

anann

2009-01-09
tiramisu
Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa

Bree#

Dodane przez:

Bree

2008-10-20
Zupa pomidorowa
Sałatka wiosenna

Sałatka wiosenna

anann#

Dodane przez:

anann

2006-11-01

Zobacz wszystkie (27)

Komentarze

Do przepisu na: Oponki

!Mistrz kuchni#

!Mistrz kuchni

2013-06-17 23:48:08

Mózg w poprzek staje- "Ocet się dodaje zamiast sody.Ma on właściwości spulchniające i nie ma w przeciwieństwie do sody smaku.",

"ocet sie daje bu oponki rosły pod wpływem reakcji z sodą lub proszkiem do pieczenis!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!", Nieznajomość podstawowych zagadnień chemii skutkuje takimi właśnie komentarzami. Nikt nie wie o tym że soda (wodorowęglan węglan sodu)ulega termicznemu rozkładowi z wydzieleniem dwutlenku węgla, który spulchnia ciasto - zasada działania wszystkich proszków do pieczenie i spulchniaczy.

2012-06-30 17:22:29

Bardzo dobry przepis, polecam. Oponki z białym serem są zawsze miękkie:)

2012-03-21 14:41:54

smaczne mięciutkie i świetny wypiek na tłusty czwartek

2012-03-21 10:57:20

Oponki, pączki, hiszpańskie gniazdka- biorę wszystko, tak je lubię! Ser biały uwielbiam, więc mam pytanie czy te oponki można zrobić w bardziej dietetyczny sposób, aby miały mniej kalorii, np. piekąc je? Bo robiłam kiedyś pączki, które piekłam, super były! Najwyżej dodam do nich trochę drożdży?
!dharma84#

!dharma84

2011-03-03 22:56:12

super! dzieki za przepis wyszly pyszne a dodam ze ostatnio zepsulam paczki wiec srednio mi sie chcialo brac za oponki oplacalo sie jednak :)ps.dziurki wykrajam nakretka z plastikowej butelki po np.coca-coli sa zgrabniejsze jak to komus pomoze
!doranka#

!doranka

2011-03-03 11:55:17

zgadzam sie w 100% dotej proporcji potrzeba o wiele wiecej maki niz jest podane w przepisie
!eva#

!eva

2011-01-15 15:09:55

Robilam z cora ,wyszly wspaniale .
Dodam przepis do "ciastowego. zeszytu"
!Madżena#

!Madżena

2009-11-05 17:53:15

Przepis ok, choć faktycznie przy wałkowaniu potrzeba więcej mąki.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014