Kategorie przepisów

Pączki babci Michasi

Opis

Pyszne, pyszne, pyszne !!!

Składniki

nadzienie

na wierzch

Sposób przyrządzenia

Drożdże rozpuścić w części ciepłego mleka, z odrobiną mąki i cukru, odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać rozczyn, dodać pozostałą część mąki i resztę ciepłego mleka i wyrabiać do momentu, aż ciasto zacznie odstawać od miski i rąk.

Następnie dodać rozpuszczone, letnie masło i nadal wyrabiać. Na koniec dodać spirytus i wyrabiać kolejne 10 minut. Odstawić do wyrośnięcia.

Jak ciasto podwoi swoja objętość formować pączki nadziewając marmoladą. Pozostawić pączki do wyrośnięcia ~ 10 minut. Smażyć na złoty kolor, na rozgrzanym tłuszczu na małym ogniu.
Ocena przepisu: 4 (12 gł.)
Wyświetlenia: 10419
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Pączki babci Michasi
Adzilka#

Dodane przez:

Adzilka

2007-08-01
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 17 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Pączki na słodko

Pączki na słodko

anna1978#

Dodane przez:

anna1978

2009-01-19
Pączki z nutellą śliwkową
Pączki

Pączki

lena#

Dodane przez:

lena

2008-08-21
Pączki inne

Pączki inne

mrozluk#

Dodane przez:

mrozluk

2009-02-19

Zobacz wszystkie (9)

Komentarze

Do przepisu na: Pączki babci Michasi

2012-03-25 18:41:41

Zgadzam się z Wami dziewczyny kupne pączki nie smakują tak samo jak domowe, są strasznie sztuczne i tłuste ;/ Domowe są zupełnie inne! Kiedyś kupiłam pączka z ajerkoniakiem to myślałam że wyrzucę go z ust był tak niedobry ;/ Trochę za bardzo chyba Ci się pączki przypiekły! Ale i tak zjadłabym jednego! Z dżemem żurawinowym np.! pączki polewam lukrem!

2010-02-11 19:48:33

MIOM ZDANIEM ZA DUŻO MASŁA BO PĄCZKI WPIJĄ MASŁO I BEDĄ ZBYT TŁUSTE TYM BARDZIEJ ZE JESZCZE SIĘ PIEKĄ NA OLIWIE.

2010-02-10 23:41:10

hmmm. Jutro będę robić i smażyć. Zobaczymy czy przepis sprawdzony ;))
Pozdrawiam!

2010-02-10 20:41:24

Bardzo ładnie wyrosły te pączki. Moja babcia robi podobnie :)

2009-06-05 22:07:42

Witam. Ja bardzo często robię pączki, masz rację, napewno kupne pączki nie są nawet w połowie tak dobre jak upieczone w domu-bez polepszaczy.Po uformowaniu już pączków, pozostawiam nieco dłużej w
cieple aby wyrosły.Pączek ma być lekutki,a wrzucony na próbę na rozgrzany olej-ma białą obrączkę.Ale to moja metoda nie sugeruję że twoje są gorsze. pozdrawiam:)to2007
!aniulka#

!aniulka

2009-02-18 10:10:05

mam taki sam przepis i razem z mamą robimy go od lat... są pyszne i prawdziwe a nie gumowe których ugryźć nie idzie!!!!!

2009-01-13 10:12:31

sylwiasandra - te paczki nie maja nic wspólnego z kupnymi, które jak naciśniesz czy ugryziesz zachowują się jak wata, to takie typowe domowe pączki, bardzo wilgotne, nawet po 3 dniach od usmażenia mimo, iż na wierzchu skórka zaczyna lekko schnąc to środek jest wilgotny, polecam :)

2009-01-12 22:51:35

mam pytanie własnie szukam dobrego przepisu na paczki chciała bym sie dowiedziec czy te paczki sa such w srodku zawsze kiedy widze przepisy to wydaja mi sie ze sa suche takie paczki;]

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014