Kategorie przepisów

Paszteciki z kapustą i grzybami

Opis

Z myślą o nadchodzących świętach, kolejna postna potrawa, którą można podać na wigilijną kolację.

Składniki

Sposób przyrządzenia

Kapustę zalać wodą, zagotować. Posolić, popieprzyć, dodać liść laurowy i ziele angielskie – wymieszać, zmniejszyć ogień i gotować, aż kapusta będzie miękka.

Pieczarki oczyścić, pokroić w paseczki. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać pieczarki, posolić, dodać pieprz, wymieszać. Smażyć na średnim ogniu, nie przykrywając, aż sos, który puściły pieczarki wyparuje.

Ugotowaną kapustę i pieczarki drobno pokroić (pieczarki ewentualnie można zmielić w maszynce). Połączyć ze sobą.

Cebulę, drobno posiekaną, zeszklić na oleju. Dodać, wraz z olejem do kapusty i grzybów.
Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Płat ciasta francuskiego lekko rozwałkować. Rozsmarować na całości cienką warstwę farszu, pozostawiając z każdego brzegu ok. 2 cm wolnego ciasta (aby można było je zlepić). Zwinąć ciasto jak roladę. Zlepić brzegi. Nożem zrobić, co kilka centymetrów, małe nacięcia.

Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w temperaturze 190 stopni, do momentu, aż ciasto nabierze złotego koloru
Ocena przepisu: 4 (9 gł.)
Wyświetlenia: 20590
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Paszteciki z kapustą i grzybami
jotka#

Dodane przez:

jotka

2008-12-03
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 29 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Łazanki z makiem i bakaliami

Łazanki z makiem i bakaliami

vilyte#

Dodane przez:

vilyte

2008-12-28
sos z maku
Łosoś w galarecie

Łosoś w galarecie

vilyte#

Dodane przez:

vilyte

2008-12-19
Piernik świateczny

Piernik świateczny

gajdanka#

Dodane przez:

gajdanka

2009-04-07
Swiąteczne pierniki. Zdjęcie własne.
Mikołajowe rózgi

Mikołajowe rózgi

ewelosa#

Dodane przez:

ewelosa

2008-12-23
Mega chrupiące i bardzo smaczne rózgi

Zobacz wszystkie (2)

Komentarze

Do przepisu na: Paszteciki z kapustą i grzybami

2012-03-14 13:02:33

ale apetycznie wygladają bardzo podoba mi sie uformowane ciasto z nadzieniem na pewno wykorzystam ten przepis

2009-11-03 11:01:42

Musza byc pyszne

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014