Kategorie przepisów

Przepis na Pasztet w słoikach

Opis

Taki pasztet robiła moja babcia.

Składniki

  • łopatka bez kości 25 dkg
  • cielęcina bez kości 30 dkg
  • boczek surowy 20 dkg
  • wątroba cielęca lub wieprzowa 25 dkg
  • sól peklowana lub zwykła 1 łyżeczka
  • liść laurowy 1 sztuka
  • ziele angielskie 3-4 ziarnka
  • czerstwa bułka 1 sztuka
  • jajka 2 sztuki
  • mielony pieprz 1/2 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa
  • majeranek 1 łyżka

Pasztet w słoikach - jak zrobić

Łopatkę, surowy boczek włożyć do rondla, dodać oczyszczoną i opłukaną cebulę, ziele angielskie, liść laurowy, dodać trochę wody i udusić.

Gdy mięso jest miękkie, włożyć umytą i pokrojoną na kawałki wątrobę, dusić jeszcze ok. 5 minut. Wszystko wyjąć z sosu i przestudzić. Bułkę namoczyć w sosie.

Mięso, wątrobę i bułkę zemleć dwukrotnie w maszynce o gęstym sitku. Do masy mięsnej dodać jaja,mielony pieprz, utartą gałkę musztardową,majeranek i sól, bardzo dokładnie wymieszać.

Pasztet ściśle nakładać do słoików, pozostawiając ok 4 cm wolnej przestrzeni od górnej krawędzi.
Pasteryzować trzykrotnie w odstępach 24 godzin, za każdym razem 1 godzinę.
Ocena przepisu: 2 (4 gł.)
Wyświetlenia: 18917
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

<
Pasztet w słoikach
lena

Dodane przez:

lena

2008-10-19
>
Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Fasolka na zimę

Fasolka na zimę

skalmierzyce

Dodane przez:

skalmierzyce

2008-10-19
Papryka konserwowa

Papryka konserwowa

grazynadomanska1

Dodane przez:

grazynadomanska1

2009-07-27
Papryka konserwowa
Wiśnie w soku własnym

Wiśnie w soku własnym

aseret

Dodane przez:

aseret

2009-04-23
Śliwki w occie - moje

Śliwki w occie - moje

aseret

Dodane przez:

aseret

2008-11-29
Śliwki w occie

Opinie i komentarze

Do przepisu na: Pasztet w słoikach

!aga#

!aga

2012-01-17 17:17:49

sprobuje
!Pasztet w sloikach#

!Pasztet w sloikach

2008-11-29 01:33:39

Co zrobic z zielem angieskim i lisciem laurowym,czy nalezy wyzucic po ugotowaniu,czy mieso cielece tez gotowac,czy nie?

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2015