Kategorie przepisów

Pasztetowa

Składniki

  • podgardle wieprzowe 1,5 kg
  • wątroba cielęca lub wieprzowa 1/2 kg
  • chude mięso , skrawki od schabu, szynki 1/2 kg
  • cebula 2 szt
  • kasza manna 1 kg
  • białka jaj 4 szt
  • sól 4 łyżki
  • pieprz 2 - 3 łyżeczki
  • majeranek 3 - 4 łyżki
  • zimna woda 1,5 szkl
  • jelita wieprzowe 5 m

Sposób przyrządzenia

Podgardle, mięso, wątróbkę oraz cebulę mielimy przez maszynkę o małych otworach. Kaszę manną rozrabiamy z wodą na papkę. Wszystko mieszamy, dodając ubite białka, majeranek, sól i pieprz.
Za pomocą maszynki do mielenia mięsa z dodatkiem takiej specjalnej rurki napychamy powstałą masą jelita wieprzowe. Nie napychamy za dużo, aby w czasie gotowania nie popękały, gdyż manna jeszcze pęcznieje. Końcówki jelit wiążemy nitką.
Sporą ilość wody zagotowujemy, solimy do smaku. Do gotującej wody wkładamy napchaną pasztetową i ustawiamy malutki gaz. Ma ona mięknąć, nie gotować się. Czas mięknięcia wynosi 1 godzinę.
Po tym czasie, ostrożnie, wyjmujemy na deskę do ostygnięcia.
Ocena przepisu: 3 (3 gł.)
Wyświetlenia: 7944
Ile porcji: 10
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Czas gotowania: 1 godz.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Pasztetowa
eva45#

Dodane przez:

eva45

2012-01-20
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Boczek panierowany z ziemniakami
Boczek z grilla z ziemniakami

Boczek z grilla z ziemniakami

eva45#

Dodane przez:

eva45

2012-01-29
Schab w bułce

Schab w bułce

kuchareczka221#

Dodane przez:

kuchareczka221

2012-02-06
Schab w bułce

Komentarze

Do przepisu na: Pasztetowa

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014