Kategorie przepisów

Piankowa ptasia pianka z polewą

Opis

Robiłam dziś i tylko tyle zdołałam uchować.

Składniki

Sposób przyrządzenia

Upieczony biszkopt wyrównać ,ściąć do grubości ok.2 cm. Następnie posmarować go dżemem malinowym i odstawić.
Każdą galaretkę namoczyć oddzielnie w zimnej wodzie, a następnie każdą oddzielnie rozpuścić i pozostawić do ostygnięcia.

3 białka ubić z 1 łyżeczką cukru pudru na bardzo sztywną pianę i dodać do nich tężejącą galaretkę ananasową i dobrze zmieszać. Powstałą masę wylać na biszkopt z dżemem malinowym. Wyrównać bardzo dokładnie.

Następne 3 białka również ubić i połączyć z galaretką cytrynową i również wylać tym razem na piankę ananasową. Podobnie postąpić z 3 porcją białka i galaretki. Powierzchnię wyrównać bardzo dokładnie. Wstawić całość do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Polewa kakaowa:
(1/2 k masła, 4 łyżki gęstej kremówki, 1/2 szklanki cukru, 4 łyżeczki kakao) Masło roztopić w garnuszku z cukrem i śmietaną. Podgrzewać, mieszając na małym ogniu. Gdy masa się zagotuje, zdjąć z ognia i energicznie mieszając dosypywać kakao. Ucierać, aż zgęstnieje i się oziębi.

Taką polewą polać zimne ciasto, a z roztopionej w wodnej kąpieli białej czekolady robić delikatne wzorki na ciemnej polewie, i nie czekając aby zastygły robić imitacje fal na cieście.
Ocena przepisu: 4 (60 gł.)
Wyświetlenia: 18051
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 40min.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas pieczenia: 10 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Piankowa ptasia pianka z polewą
czekoladka145#

Dodane przez:

czekoladka145

2007-09-23
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 47 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Szarlotka z różowym kremem

Szarlotka z różowym kremem

#

Dodane przez:

2007-09-23
Słodka arkadia

Słodka arkadia

donia84#

Dodane przez:

donia84

2007-09-24
Kruche rogaliki

Kruche rogaliki

donia84#

Dodane przez:

donia84

2007-09-24

Zobacz wszystkie (10)

Komentarze

Do przepisu na: Piankowa ptasia pianka z polewą

2012-03-28 22:11:09

Super zabieram do ulubionych.

2012-03-28 11:30:06

Co tu wielce będę gadać? Ciasto jak ta lala ;) Robię takie samo od wielu lat! wszyscy są zadowoleni, ciasto znika w mig i zostają tylko okruchy!
!iza #

!iza

2009-12-04 14:36:41

jajka sparzone zlane wrzadkiem by nie nabawic sie sarmon.
!iza#

!iza

2009-12-04 14:35:13

Wody do galaretki daje się jak na opisie opakowaniu na galaretce.Wykałaczka jest po to by można na czarnej czy białej polewie zrobic wzorek
!monika#

!monika

2008-04-25 18:55:34

co to znaczy "z jajek uprzednio sparzonych"??? jak sparzonych???

2008-04-18 18:04:27

bardzo smaczne i leciutkie, mojej rodzince zawsze smakuje;)

2007-09-30 15:56:00

Wystarczy jeśli dasz ok.2/3 szklanki do każdej.
!rena#

!rena

2007-09-28 21:16:11

jle wody do tych galaretek

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014