Kategorie przepisów

Pielmieni - pierożki syberyjskie

Opis

Pierożki są jednym z przysmaków moich dzieci.

Składniki

  • mąka 1 do posypania stolnicy
  • mąka poznańska 2 szklanki
  • jajko 1 sztuka
  • sól 1 szczypta
  • surowa wołowina 20 dag
  • masło 1 łyżka
  • cebulka 1 sztuka
  • mielona gałka muszkatołowa 1/4 łyżeczka płaska
  • bulion wołowy 3 łyżki
  • sól 1 do smaku
  • pieprz czarny 1 do smaku

Sposób przyrządzenia

Ciasto:
mąka (najlepiej poznańska) - 2 szklanki
jajko - 1 sztuka
sól - 1 szczypta
mąka do stolnicy - 1 szklanka

Farsz:
surowa wołowina - 20 dag
masło - 1 łyżka
cebulka - 1 sztuka
mielona gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczka płaska
bulion wołowy - 3 łyżki
sól - 1 do smaku
pieprz czarny - 1 do smaku

Mąkę i szczyptę soli wsypać do miski, wlać pól szklanki zimnej wody i dodać jajko. Zagnieść ciasto, aby było dosyć miękkie. Podzielić na 2 części i nakryć ściereczką.
Cebulkę posiekać i podsmażyć na patelni na maśle. Mięso zmielić z cebulką i wlać bulion. Farsz doprawić do smaku gałką i wg gustu.
Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować ciasto na grubość ok. 2 cm. Kieliszkiem wykrawać kółeczka. Na każde nałożyć odrobinę farszu i mocno zlepić brzegi pierożków. Gotować porcjami po ok. 6-8 minut w osolonej wodzie. Wyjmować łyżką cedzakową i podawać polane śmietaną lub masłem. Można je po ugotowaniu podpiec w piekarniku.
Ocena przepisu: 4 (34 gł.)
Wyświetlenia: 7138
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 15min.
Czas przygotowania: 15 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 5 osób, dodaj i Ty

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Rosyjskie pierożki

Rosyjskie pierożki

monaliza#

Dodane przez:

monaliza

2008-10-17
Kurczak po kaukasku

Kurczak po kaukasku

Mariasophie#

Dodane przez:

Mariasophie

2009-02-18
Jajka Macieja a'la hilton

Jajka Macieja a'la hilton

macwoz#

Dodane przez:

macwoz

2009-05-26
jajka gotowe
Bliny

Bliny

IwonaF#

Dodane przez:

IwonaF

2009-09-13

Zobacz wszystkie (4)

Komentarze

Do przepisu na: Pielmieni - pierożki syberyjskie

2009-09-02 09:24:35

mięso możno doprawić świeżym koperkiem i natką pietruszki wtedy pielmieni bedą aromatyczne i smaczne, a podawać to danie trzeba koniecznie ze śmietaną :)
!anonim#

!anonim

2009-08-23 16:21:17

mi najlepiej smakują polane odrobiną octu z jabłek.
!smakoszka#

!smakoszka

2009-07-02 11:12:46

Będą smaczniejsze i delikatniejsze jak uzyjemy 50% mięsa wołowego i 50% mięsa wieprzowego. No i do mięsa koniecznie czosneczek ze 2 ząbki. Mmmmm...
Jeśli nie dla dzieci, to przed podaniem na rozgrzewkę kieliszek schłodzonej..
!Gawot#

!Gawot

2009-02-27 19:43:40

Ciast..chyba 2 mm, nie cm?

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014