Kategorie przepisów

Piernik ze śmietany

Składniki

Sposób przyrządzenia

W emaliowanym kubku gotujemy karmel: wsypuje się jedną szklankę cukru, stawia na maszynce elektrycznej, jak się sklaruje i jest brązowy - zalewa się 1/4 szklanki wrzątku i jeszcze trochę niech postoi na wyłączonej maszynce. Następnie chłodzimy karmel.

Cukier – pozostałą szklankę i jaja ucieramy do białości, dodajemy bardzo zimną śmietanę, następnie mąkę zmieszaną z sodą i goździkami. Na końcu dołączamy karmel. Wszystko dobrze wymieszać; masa ma mieć kolor kości słoniowej. Prodiż wysmarować, wysypać startą bułką i włożyć wkładkę. Przełożyć do niego masę i piec około 45 - 50 minut.
Ocena przepisu: 3 (4 gł.)
Wyświetlenia: 1616
Ile porcji: 5
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 4 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Piernik z piwem

Piernik z piwem

elwira#

Dodane przez:

elwira

2010-01-23
Piernik z piwem
Piernik tygodniowy

Piernik tygodniowy

#

Dodane przez:

2007-03-05
Piernik

Piernik

natka#

Dodane przez:

natka

2008-02-08
Prawdziwy Piernik Świąteczny

Prawdziwy Piernik Świąteczny

nekara#

Dodane przez:

nekara

2009-01-06
oto mój tegoroczny piernik;)

Komentarze

Do przepisu na: Piernik ze śmietany

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014