Kategorie przepisów

Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami

Opis

Danie pracochłonne, ale warto poświęcić trochę czasu - satysfakcja w smaku gwarantowana.

Składniki

Sposób przyrządzenia

Ciasto:
0.5kg mąki pszennej
3 łyżki oleju
1 szkl. wody - wrzątek
Przesiewam mąkę, dodaję wrzątek, sól, olej - przy pomocy łyżki mieszam i czekam aż przestygnie. Wykładam na stolnicę posypaną mąką. Jeżeli robię małą ilość pierogów to całość zaparzonej mąki zaczynam wyrabiać na ciasto pierogowe, podsypując cały czas mąką, do momentu uzyskania właściwej konsystencji. W momencie, gdy robię dużo pierogów (zwiększam ilość składników) – urywam z otrzymanej "kluchy" kawałki i wyrabiam je. W ten sposób nie muszę się obawiać, że ciasto szybko wyschnie i będę miała trudności w lepieniu pierogów. Ciasto wałkuję na cienki placek i przy pomocy pucharka do lodów (jest większy niż szklanka) wycinam krążki. Ponieważ lubię, gdy w pierogach jest dużo farszu, robię duże krążki, właśnie przy pomocy pucharka.

Farsz:
ok. 0,5 kg mięsa z ugotowanego wcześniej rosołu
30 dkg pieczarek
0,5 kg obgotowanej kapusty kiszonej
1 duża cebula
oliwa do podsmażenia cebuli
sól
pieprz czarny mielony

Miele mięso i pieczarki (wcześniej uduszone w sosie własnym na maśle). Obgotowaną kapustę kiszoną – drobno siekam. Łączę składniki ze sobą.
Cebulkę kroję w kosteczkę i podsmażam na oliwie - dodaje ją do farszu. Mieszam.
Doprawiam solą i pieprzem do smaku.

Do krążka ciasta wkładam farsz, zlepiam pieróg i zawijam brzegi. Wrzucam pierogi na gotującą się, osoloną wodę, i gotuję ok. 3-4 min. Po odsączeniu na durszlaku, przekładam na talerz i polewam roztopionym smalcem ze skwarkami.
Ocena przepisu: 3 (16 gł.)
Wyświetlenia: 30471
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami
jotka#

Dodane przez:

jotka

2008-09-21
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 22 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Pierogi

Pierogi

skalmierzyce#

Dodane przez:

skalmierzyce

2008-11-12
Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

mrozluk#

Dodane przez:

mrozluk

2008-10-12
Pierogi z kiełbasą

Pierogi z kiełbasą

monaliza#

Dodane przez:

monaliza

2008-10-16
Pierogi drobiowe dla maluszka

Zobacz wszystkie (9)

Komentarze

Do przepisu na: Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami

2011-08-11 21:39:16

Z tych okolic pochodziły moje nauczycielki - moja babcia i mama. W inny sposób zlepić pierogi (widelcem!) to profanacja:-)Pierogi to danie, którego wykonanie pochłania duzo czasu - jeżeli ten czas się poświęca, to efekt końcowy musi robić wrażenie :-)Pomarszczone gnioty...hmmm...no cóż...zależy co kto lubi :-)
!pierogorz#

!pierogorz

2009-10-01 12:37:01

Pierwszy raz poza regionem Opoczyńskim widzę porządnie zawinięte pierogi!(No, chyba że pochodzisz właśnie z tych okolic;))Niestety, już mało kto potrafi zrobić porządny "sznureczek" (zwłaszcza, że, prawdę mówiąc, nie jest to wcale takie trudne), a jest on przecież zasadniczym i nieodłącznym elementem pieroga mającym ogromny wpływ na smak, nie zgodzę się więc z Tobą, że "co tam wygląd, liczy się smak" - kształt ma znaczny wpływ na smak - patrz: makaron. Nie wiem czy Twoje ciasto jest miękkie też po ugotowaniu, ale ja (i nie tylko ja) zdecydowanie wolę twarde. Uważam, że nie warto kosztem smaku ułatwiać sobie pracy przy zaklejaniu (paru ostatnich) pierogów. Pierogom fabrycznym i domowym bez sznureczka i z miękkiego ciasta mówię stanowcze nie!

2009-01-17 21:40:04

Gosia19 - dziękuję za dodanie zdjęcia. Ciasto wygląda super! Jasne i błyszczące :-)Myslę, że pierogi smakowały wyśmienicie...?
P.S
Nastepnym razem możesz dodać wiecej farszu. Wiem, że pierogi lepi się wtedy trochę trudniej, ale po ugotowaniu wyglądają bardziej "dostatnie" :-)
Chociaż co tam wygląd, liczy się smak - a smak pierogów jest nie do pobicia :-) Pozdrawiam serdecznie.

2009-01-14 20:28:09

Nowicjuszka! Opisać, jak się lepi w ten sposób pierogi, to nie łatwa sprawa (najlepiej to zobaczyć), jednak spróbuję to zrobić…obawiam się jednak, że ten opis będzie miał charakter bardziej humorystyczny, niż instruktażowy, ale co tam…
Najważniejsze – do krążków z ciasta wkładamy dużo farszu – gdy dodamy go zbyt mało, po ugotowaniu pierogi wyglądają „żałośnie” (to „pomarszczone ciasto”). Pierogi wyglądają jak po stoczeniu bitwy…tzn. mało apetycznie :-).
Trzymając krążek ciasta w lewej dłoni, prawą nakładamy na niego dużo farszu. Następnie prawą ręką zlepiamy brzeg ciasta, ugniatając go kciukiem i palcem wskazującym raz koło razu. Teraz zawijamy zlepiony brzeg ciasta, zaczynając od dołu powstałego „półksiężyca” – kciukiem zawijamy kawałek brzegu do środka i uciskamy (dociskamy do palca wskazującego), przesuwamy palce tak, aby znalazły się zaraz za zwiniętym kawałkiem
brzegu i ponownie kciukiem zawijamy kawałek ciasta do środka i dociskamy do palca wskazującego…. i tak do samej góry pieroga. Ufff….
Dodam tylko, że jestem osobą praworęczną – w przypadku innej „opcji” zmieniamy ułożenie pieroga na dłoni - z prawej na lewą :-) Pozdrawiam serdecznie.

!Nowicjuszka#

!Nowicjuszka

2009-01-13 19:51:20

Naprawdę te pierogi świetnie wyglądają! Mam pytanie jak je zawijasz? Nigdy takich nie widziałam a bardzo podoba mi się ich wygląd i też chciałabym takie zrobić! Pozdrawiam

2008-12-04 00:19:09

Dziękuję bardzo za tak miły komentarz...to świetna motywacja do dalszego "udzelania się" na tym portalu i przedstawiania kolejnych przepisów. Serdeczne dzięki. Pozdrawiam.
!Karol z Mrągowa#

!Karol z Mrągowa

2008-12-03 22:17:08

jotka: Twoje przepisy są niesamowite, zdjęcia robisz takie że człowiek pomimo pełnego żołądka zaczyna być głodny :)

2008-10-10 20:30:03

Dokładnie tak...w ten sposób ciasto pozostaje wilgotne bardzo długo. Po zaparzeniu mąki powstaje gąbczasta "klucha", z której odrywam kawałki, podsypuję mąką i wtedy dopiero wyrabiam właściwe ciasto. Nie ma problemu z wysychaniem ciasta. Gdy zalewałam mąkę letnią wodą, bardzo szybko wysychało i powstawał problem z klejeniem pierogów w ostatniej fazie ich przygotowywania. Teraz lepienie przebiega bezproblemowo :-) Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014