Kategorie przepisów

Pierś kurczaka z pieczarkami

Opis

Kawałki kurczaka o wyraźnym smaku curry, w intensywnym żółtym kolorze :-)

Składniki

Sposób przyrządzenia

Pierś z kurczaka i pieczarki pokroić w paseczki.
W garnku rozgrzać olej, wrzucić kawałki kurczaka, chwilę podsmażyć.

Dodać pieczarki, posolić, popieprzyć. Wymieszać i chwilę dusić pod przykryciem, aż pieczarki puszczą sos. Wtedy wsypać ryż, zmniejszyć ogień, przykryć garnek i dusić, aż ryż wchłonie cały sos i będzie miękki (w razie potrzeby można podlać odrobiną wody).

Na koniec dodajemy curry, kurkumę i jeszcze chwilkę dusimy. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Ocena przepisu: 4 (3 gł.)
Wyświetlenia: 6489
Ile porcji: 2
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Pierś kurczaka z pieczarkami
jotka#

Dodane przez:

jotka

2008-12-03
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 7 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Potrawka drobiowa

Potrawka drobiowa

marcia83#

Dodane przez:

marcia83

2008-12-04
Kotlety drobiowe eleganckie

Kotlety drobiowe eleganckie

aseret#

Dodane przez:

aseret

2008-12-25
Kurczak duszony

Kurczak duszony

aseret#

Dodane przez:

aseret

2009-07-09
ja podaję z buraczkami
Filet z kurczaka z jajkiem na ostro

Filet z kurczaka z jajkiem na ostro

gajdanka#

Dodane przez:

gajdanka

2008-12-06
Filet z kurczaka panierowany z jajkiem na ostro

Zobacz wszystkie (6)

Komentarze

Do przepisu na: Pierś kurczaka z pieczarkami

!Martin#

!Martin

2014-09-14 15:09:33

Przepis świetny ale że mam zasadę że zawsze trzeba dodać coś od siebie to nieco go zmodyfikowałem. Pierś kurczaka zamarynowałem wcześniej w odrobinie soli, dodałem sos sojowy, trawę cytrynową, anyż i sok z limonki. A gdy się wszystko dusiło dolałem wytrawne czerwone wino. Może ktoś się skusi na taką wariację tego doskonałego dania :)

2011-10-24 17:29:17

bardzo dobry przepis polecam

2009-01-29 22:53:44

wypróbowałam ten przepis jest smaczny, polecam

2008-12-08 21:05:19

Kurkumę dodaję wałśnie dla uzyskania tak intensywnego, żółtego koloru. Aby taki uzyskać "przy pomocy" curry, musiałabym dodać tej przyprawy dość duzo, a wtedy prawdopodobnie smak byłby nie do przyjęcia :-) Pozdrawiam.

2008-12-08 15:51:53

dodałabym także natkę pietruszki :)

2008-12-08 13:13:08

Nieraz robię w taki sposób kurczaka i jest naprawdę pyszny! Jednak coś bym zmodyfikowała :) jeśli dodajemy curry to kurkuma jest już zbędna. Głównie barwi a to samo robi curry i jest o wiele lepsze.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014