Kategorie przepisów

Pigwówka z owoców pigwowca

Opis

Przepis ten otrzymałam od mojej znajomej ojca, który pigwówkę robił od zawsze. Zawsze też podpijałyśmy mu ją ;) Jest dobra i słodka a zarazem mocna.

Składniki

  • owoce pigwowca 2 kg
  • cukier biały 1,5 kg
  • spirytus 1/2 L
  • wódka 1 litr
 

Sposób przyrządzenia

Owoce pigwowca ( są małe jak śliwki ) zamrażamy i rozmrażamy aby łatwiej było nam je oczyścić z pestek. Pestki wyrzucamy a pigwy przekrawamy na ok. 6 części i wkładamy do słoika zasypując cukrem. Odstawiamy na ok. 3 tygodnie i codziennie mieszamy aby cukier się rozpuścił. Po tym okresie dolewamy spirytus i wódkę i znów odstawiamy na minimum miesiąc( najlepiej na 2 m-ce). Przecedzamy i rozlewamy do butelek. Po paru dniach radzę znów przecedzić ponieważ będzie zbierał sie mętny osad. Do pozostałości owoców można dodać 1/2 litra wódki a po miesiącu otrzymamy równie dobra naleweczkę.
 
Ocena przepisu: 3 (14 gł.)
Wyświetlenia: 34789
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Pigwówka z owoców pigwowca
#

Dodane przez:

2008-05-04
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 4 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Likier kukułkowo - kawowy

Likier kukułkowo - kawowy

kamila1234#

Dodane przez:

kamila1234

2007-09-03
Likier czekoladowy

Likier czekoladowy

#

Dodane przez:

2009-03-31
Likier jajeczny

Likier jajeczny

skalmierzyce#

Dodane przez:

skalmierzyce

2010-05-07
Śliwowica

Śliwowica

skalmierzyce#

Dodane przez:

skalmierzyce

2008-10-08

Zobacz wszystkie (11)

Komentarze

Do przepisu na: Pigwówka z owoców pigwowca

!mirox#

!mirox

2009-10-28 11:18:41

witam, czy macie jakis rpzepis na pigwówke ale z syropu ktory uzyskalem po zasypaniu owoców cukrem ? jakies proporcje alkoholu i syropu pigwowaego !
proszę o inf na gg: 1663125
!teges#

!teges

2009-07-30 10:54:01

wystarczy dodać więcej cukru i fermentacja zabita.
pozdrawiam
!Aśka !#

!Aśka !

2009-02-24 21:50:40

Moja pigwa zasypana cukrem,zapomniana przestała w spiżarni przez dwa lata,po otworzeniu wydaje mi się,że lekko pachnie winem,czy mogę z niej zrobić nalewkę ?
Wdzięczna będę za info.
!mis13k#

!mis13k

2008-11-15 16:21:39

robie pigwówkę i zastanawiam się czy mogą owoce z cukrem troche zfermentowac?? umnie już troche zalatuje fermentacja i nie wiem czy przypadkiem mi sie cos nie zepsulo!!

co robic??
!waran#

!waran

2008-10-28 10:27:29

Panie gero w takiej ilości cukru fermentacja???

2008-10-07 17:26:27

mój tata uwielbia pigwówke mama ja robi i nie fermentuje jej
!Operon#

!Operon

2008-10-01 18:18:14

Panowie, fermentacja to jest rodzaj oddychania beztlenowego, w wyniku którego pirogronian zostaje przekształcony do alkoholu etylowego. I żeby taka fermentacja zaszła to muszą być w nastawie żywe i aktywne drożdze (jest też jedna grupa bakterii, która może wytważać etanol ale to w tym momencie nieważne). I NIE MA TAKIEJ SZANSY, żeby jakiekolwiek drożdże żyły w roztworze alkoholu powyżej 20 %. A nawet w tak stężonym cukrze, to też je zabija. Więc nie ma tutaj mowy o jakiejkolwiek fermentacji. To jest mylenie pojęć :-). Pozdrawiam!
!Justyna#

!Justyna

2008-06-07 16:47:54

Ja ja robie juz od 3 lat i nigdy nie fermentowała!

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014