Kategorie przepisów

Pizza jak z pizzerii - dla początkujących:)

Składniki

ciasto

sos

farsz

Sposób przyrządzenia

Wprowadzenie. Dziś chcę zaproponować dwutorowość pieczenia pizzy. Przyjmuję warunki domowe, tzn brak specjalnego pieca (a jedynie zwykły piekarnik). W zależności od umiejętności możemy pizzę zrobić na blachach (tak jak zwykłe ciasto) albo dla bardziej zaawansowanych niejako imitując piec do pieczenia (przy wykorzystaniu np. odwróconej dużej blachy do pieczenia, którą rozgrzewamy w piekarniku).

Ciasto. Do miski wlewamy ciepłą (ale nie gorącą ani też nie zimną) wodę - gdy będzie zimna drożdże nie wystartują i wyjdzie nam opłatek, gdy będzie wrząca drożdże zginą i też nic z tego nie wyjdzie. Należy więc stosować letnią wodę. Do niej wkruszamy drożdże i rozpuszczamy je dokładnie. Dodajemy łyżkę oliwy (najlepiej z oliwek) sól i cukier - mieszamy. Wsypujemy mąkę: zaznaczam, że 0,5kg to wielkość intuicyjna, tzn. dodajemy ok 0,5 kg tak, żeby uzyskać miękką gładką (nie lepką) masę - zazwyczaj jest to nieco ponad 0,5 kg. Gdy ciasto jest gotowe rozwałkowujemy je bądź to na 2 blachach (które wcześniej smarujemy margaryną lub olejem), bądź też bezpośrednio na posypanym mąką stole - robimy 2 placki (gdy pieczemy na odwróconej blasze, rozgrzanej w piekarniku). Placki zostawiamy, aby lekko podrosły (już rozwałkowane). W międzyczasie przygotowujemy sos.

SOS. Słoiczek koncentratu (ja używam z Biedronki - 'madero', bo jest gęsty i dobry) rozrabiamy z 200ml wody, dodajemy wyciśnięty czosnek (możemy go też drobno posiekać). Wsypujemy sól, (możemy dodać też szczyptę pieprzu), dodajemy sporo bazylii i oregano (tak aby były 'widoczne':) )mieszamy. Osobiście nie dodaje cebuli, ale jeśli ktoś lubi to może (lecz wtedy musi podgotować sos - bez cebuli nie trzeba).

Przygotowanie pizzy. Placki które uprzednio rozwałkowaliśmy muszą nieco podrosnąć (w ciepłym pomieszczeniu wystarczy 10-15 min). Wyrośnięte placki smarujemy sosem jednakże (bardzo ważne) NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ - smarujemy CAŁĄ pizzę bez brzegów w ten sposób aby przez rozsmarowany sos prześwytywało cisto (niedopuszczalna jest gruba warstwa sosu bo wtedy pizza się nie uda). Następnie ścieramy ser bezpośrednio nad plackiem przy użyciu GRUBEJ tarki (to kolejny ważny moment, ponieważ jeśli zetrzemy ser drobno to przez 10-15 min pieczenia w temp 230-250 stopni po prostu się on spali). Na roztarty ser kładziemy wędlinę i (osobiście preferuję) paprykę konserwową, którą po wyjęciu z zalewy płukamy w wodzie, osuszamy i kroimy w piórka o grubości ok 5mm.
Można też dodać np. pieczarki albo cebulę - jednak trzeba pamiętać, że jeśli na pizzę kładziemy warzywa, nie mogą być one surowe, a należy je podsuszyć na patelni.

Jeśli zdecydowaliśmy się piec na blachach (jak zwykłe ciasto) to każdą blachę wkładamy do rozgrzanego do temperatury 230 stopni piekarnika i pieczemy przez ok 10-15minut - pizza jest gotowa gdy od spodu jest "brązowawa:)" a nakłute ciasto nie jest już surowe. Stosując ten wariant (jak zwykłe ciasto) musimy się jednak liczyć z tym, że pizza wyjdzie bardziej "domowa" tzn. mniej podobna w smaku do tej z pizzerii.

Jeżeli zdecydowaliśmy się piec na odwróconej blasze (imitującej piec do pizzy)to gotowe placki wkładamy do piekarnika (230 stopni) na blachę rozgrzewaną razem z nim. Tutaj istotnym jest aby ciasto po wyrobieniu nie było lepkie, gdyż będzie do tej blachy przylegać. Musi być GŁADKIE (jak pisałem na początku). Jeśli coś nam nie wyszło można jeszcze ratować się podsypaniem od spodu mąki na stół przed włożeniem pizzy do "pieca". Tak samo pieczemy ok 10-15min.

Przepis pozwala na zrobienie 2 sporych pizz, spokojnie pożywi się dwóch-trzech dorosłych mężczyzn.

Życzę smacznego.

Ocena przepisu: 4 (9 gł.)
Wyświetlenia: 9757
Ile porcji: 2
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 3 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Pizza Italiana z kurczakiem i pieczarkami

Pizza Italiana z kurczakiem i pieczarkami

olisiaxd#

Dodane przez:

olisiaxd

2009-07-30
Upieczona pizza :)
Pyszna pizza która każdemu sie uda

Pyszna pizza która każdemu sie uda

eluszek#

Dodane przez:

eluszek

2009-08-04
Mniami!!!
Sprawdzone ciasto na pizze

Sprawdzone ciasto na pizze

eluszek#

Dodane przez:

eluszek

2009-08-06
Ciasto naleśnikowe na pizze

Ciasto naleśnikowe na pizze

Linka83#

Dodane przez:

Linka83

2010-02-22

Zobacz wszystkie (5)

Komentarze

Do przepisu na: Pizza jak z pizzerii - dla początkujących:)

!Ania#

!Ania

2013-01-19 14:45:29

Świetny przepis, dokładny i chyba nie ma możliwości, aby coś sknocić. Pierwszy raz robiłam pizzę i wyszła naprawdę znakomicie.
!:)#

!:)

2010-11-04 19:30:56

Paprykkę "płuczemy" a nie "płukamy".
!Tomek#

!Tomek

2010-05-17 17:50:48

Przepis pierwsza klasa. Wiele już w życiu pizz zrobiłem i z przepisów internetowych i od znajomych a nawet z pizzeri. Ten jest najlepszy. Wydaje mi się że zasadniczą sprawą jest właśnie pomysł pieczenia na odwróconej rozgrzanej wcześniej brytfanie. Pierwszy raz wyszedł mi smak bardzo zbliżony do pizzy z pizzeri. Dla mnie 9/10
!ritttta#

!ritttta

2009-11-20 14:13:33

Najlepszy przepis na pizzę, jaki znalazłam. Dziekuję
!kasia#

!kasia

2009-08-30 13:55:16

Dziękuję! Pizza wyszła znakomita, piekłam normalnie jak ciasto, wszyscy byli zachwyceni

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014