Kategorie przepisów

Placek Po Zbójnicku

Składniki

gulasz

marynata

do zagęszczenia gulaszu

placek ziemniaczany

Sposób przyrządzenia

GULASZ:

1. Oliwę, musztardę, sos sojowy i przyprawę do gulaszu wymieszać i powstałą marynatą dokładnie natrzeć pokrojone w kostkę mięso. Odstawić na kilka godzin(a najlepiej na całą noc) do lodówki, żeby się przeżarło.

2. Przeżarte z marynatą mięsko wrzucać na mocno rozgrzany olej i obsmażać z każdej strony tak, by zamknąć wszystkie pory w mięsie i zachować jego soczystość. Pod koniec obsmażania dodać poszatkowaną cebulę oraz czosnek i wszystko smażyć jeszcze przez chwilę, aż do zrumienienia.

3. Mięso przełożyć do garnka i podlać ciepłą wodą.
Wrzucić ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec oraz ziarenka pieprzu i dusić na malutkim ogniu pod przykryciem.

4. Paprykę zieloną i czerwoną pokroić w cienkie paseczki, marchew zetrzeć na tarce. Wszystko wrzucić na rozgrzane stopione masełko i dusić ok. 10 min na małym ogniu pod przykryciem.

5. Gdy mięso w gulaszu jest już na wpół miękkie dodać paprykę z marchewką i wszystko razem nadal dusić, aż mięsko całkowicie zmięknie, następnie dodać majeranek, natkę pietruszki oraz koncentrat pomidorowy i przyprawić do smaku sosem sojowym, vegetą, chili oraz pieprzem.
W razie potrzeby zagęścić pomalutku wlewając, ciągle mieszając, mąkę uprzednio dokładnie rozbełtaną z wodą.

PLACEK ZIEMNIACZANY:

1. Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce, odsączyć z nadmiaru wody. Wbić jajka, dodać zmiażdżony czosnek, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz szczyptę proszku do pieczenia (żeby były bardziej puszyste).
Wlać sos sojowy do smaku (ewentualnie maggi) i przyprawy wedle upodobania.
Wszystko razem wymieszać.

2. Na mocno rozgrzany olej dużą chochlą wylać masę ziemniaczaną i szybko wyrównać brzegi placka. Smażyć po kilka minut z każdej strony, aż nabierze złocistego koloru.

3. Gotowy placek przełożyć na talerz, nadziać farszem gulaszowym, złożyć na pół i jeszcze odrobinę polać naszym ostrym gulaszem.

Smacznego!!!!

Z podanych proporcji wyjdzie nam ok. 4 dużych placków wielkości omleta.
Ocena przepisu: 4 (11 gł.)
Wyświetlenia: 21651
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Placek Po Zbójnicku
eluszek#

Dodane przez:

eluszek

2009-08-12
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 12 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Leczo z cukinii

Leczo z cukinii

planeta#

Dodane przez:

planeta

2009-08-13
moje przygotowania
Pszepyszne Czekoladowe Kuleczki

Zobacz wszystkie (3)

Komentarze

Do przepisu na: Placek Po Zbójnicku

!Silvia#

!Silvia

2011-06-27 19:53:45

Mój mąż stwierdził że nigdy niczego lepszego nie jadł,bomba!!!
!Ewka#

!Ewka

2011-03-30 13:28:34

Pyszności, zrobiłam wczoraj Mąż był zachwycony, ja również;)

2009-08-17 13:05:03

a na ten wpadam następnego dnia :)

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014