Kategorie przepisów

Placek żywiecki

Opis

Choć ciasto jest troszkę pracochłonne przez pieczenie 4 placków jest naprawdę godne uwagi... Pierwszy kęs zrekompensuje nam trud przygotowania.

Składniki

Sposób przyrządzenia

Mąkę, cukier, miód, smalec, jajko, proszek do pieczenia i sodę uprzednio rozpuszczoną w odrobinie wody wspólnie łączymy na kruche ciasto a następnie dzielimy na 4 części i pieczemy 4 cieniutkie placki.
Następnie przygotowujemy krem. Mleko gotujemy następnie dodajemy kaszkę mannę i gotujemy około 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy z cukrem, żółtkiem i dodajemy po łyżeczce ugotowanej kaszki.
Przygotowanym kremem przekładamy placki. Możemy do kremu dodać również drylowane wiśnie, powidła -to na co mamy ochotę. Ciasto dobre jest na drugi, trzeci dzień gdy skruszeje.
Ocena przepisu: 4 (9 gł.)
Wyświetlenia: 8556
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Placek żywiecki
#

Dodane przez:

2007-02-01
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 11 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Zobacz wszystkie (3)

Komentarze

Do przepisu na: Placek żywiecki

2012-03-22 19:23:37

Skąd nazwa placek Żywiecki? pochodzi z tego regiony? miasta? Ciasto wygląda bardzo apetycznie! Gdybym mieszkała koło Ciebie na pewno wprosiłabym się do Ciebie aby spróbować go! U mnie w regionie nie ma placka o takiej nazwie ani składzie, więc jestem ciekawa jak smakuje! :)
!bozena#

!bozena

2007-12-23 13:59:35

ciasto pyszne i jak sie je poleje polewą wyglad tez ma u mnie jest znany jako kaszak
!xyz#

!xyz

2007-02-03 14:18:32

Ciasto może i pyszne,ale wizualnie nieciekawie to wygląda!

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014