Kategorie przepisów

Przepis na Półfrancuskie kluski

Składniki

Półfrancuskie kluski - jak zrobić

Mąkę przesiać.
Masło utrzeć.
Ucierając w dalszym ciągu, dodawać po sztuce jaja.
Pulchną masę wymieszać z mąką, dodać dwie łyżki wody i wyrobić ciasto, ucierając drewnianą łyżką lub robotem elektrycznym, wykorzystując przystawki w kształcie litery S.

Z przygotowanego ciasta formować niewielkie podłużne kluski, nabierając je zwilżoną metalową łyżką i wrzucając na wrzącą osoloną wodę.
Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu.
Podawać bezpośrednio po ugotowaniu dokładnie odcedzone.

Kluski półfrancuskie podaje się jako dodatek do zup czystych (rosół, pomidorowa, grzybowa), oraz do głównych dań mięsnych.
Można ponadto traktować je jako samodzielnie danie i podawać polane sosem grzybowym lub pomidorowym, albo posypane utartym żółtym ostrym serem.
Ocena przepisu: 4 (2 gł.)
Wyświetlenia: 1521
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 15min.
Czas przygotowania: 15 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Knedle z truskawkami

Knedle z truskawkami

kasandra6

Dodane przez:

kasandra6

2009-03-27
Kluski ziemniaczane - kopytka

Kluski ziemniaczane - kopytka

aseret

Dodane przez:

aseret

2010-01-15
Bawarskie knedle ze śliwkami

Bawarskie knedle ze śliwkami

aseret

Dodane przez:

aseret

2009-04-29

Opinie i komentarze

Do przepisu na: Półfrancuskie kluski

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2017