Kategorie przepisów

Porterówka

Składniki

  • spirytus 96% dobrej jakości 0,5 L
  • piwo porter (najlepiej Żywiec) 1 L
  • miód 1-2 łyżki
  • cukier waniliowy 32 g
  • karmel (ewentualnie)
  • daktyle bez pestek - suszone garść
  • kawa rozpuszczalna (dobrze aromatyczna) szczypta
 

Sposób przyrządzenia

Piwo wlewamy do garnka. Powoli podgrzewamy, mieszamy żeby się odgazował. Dodajemy miód i cukier. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się składników. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Podgrzewamy jeszcze przez chwile, smakujemy. Ewentualnie dosładzamy.

Jak wszystko się rozpuści odstawiamy do ostygnięcia do temp. 30'C. Wlewamy spirytus po ściance (ważna) garnka cały czas mieszając.

Schłodzić i rozlać do butelek korkowanych pod sam korek. Powinno leżakować minimum 2 tygodnie w temp. pokojowej w ciemnym miejscu
 
Ocena przepisu: 4 (46 gł.)
Wyświetlenia: 12406
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Herbata z prądem

Herbata z prądem

madzik323#

Dodane przez:

madzik323

2009-02-27
Śliwówka inaczej

Śliwówka inaczej

aseret#

Dodane przez:

aseret

2009-02-13
Ratafia 2

Ratafia 2

aseret#

Dodane przez:

aseret

2009-02-13
Żubrówka

Żubrówka

madzik323#

Dodane przez:

madzik323

2010-01-27

Zobacz wszystkie (1)

Komentarze

Do przepisu na: Porterówka

!mietec#

!mietec

2010-11-13 11:05:04

2 tygodnie leżakowania?!?!
my z kumplami pijemy od razu po ostygnięciu i smakuje wybornie!
a jaka faza!

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014