Kategorie przepisów

Prawdziwy Piernik Świąteczny

Opis

Przepis ma jakieś 300 lat. Nie trzymajcie ciasta w metalowych naczyniach bo się zepsuje, ciasto aby dojrzało musi stać minimalnie 2 tygodnie w ciemnym i chłodnym miejscu. Ja swoje trzymam w lodówce jak najdalej od zamrażarki. Do ciasta dodaję jeszcze posiekane orzechy i skórkę pomarańczową, ale to tak już opcjonalnie jak ktoś lubi. Ciasto po upieczeniu, jeśli stoi w chłodnym miejscu może stać i kilka miesięcy o ile wcześniej nie zostanie zjedzone ;)

Składniki

Sposób przyrządzenia

Miód, cukier i masło podgrzewać stopniowo niemal do wrzenia a następnie schłodzić. Do chłodnej, lub zaledwie letniej masy dodajemy stopniowo wyrabiając mąkę, całe jaja, rozpuszczoną w mleku sodę oczyszczoną, sól i przyprawy korzenne. Starannie wyrobione ciasto przekładamy do kamionkowego, lub emaliowanego naczynia lub garnka (jeśli jest to naczynie emaliowane upewnijcie się czy nie ma odprysków). Naczynie z ciastem przykrywamy czystą lnianą ściereczką i wstawiamy w chłodne miejsce najmniej na 2 tygodnie bo dojrzało. Gotowe ciasto dzielimy na 3 lub 4 części w zależności od wielkości blaszki. Pieczemy w temp. 180 stopni aż będzie gotowy przeważnie jest to czas ok 30-45 minut. Gotowe placki studzimy, następnie zimne przekładamy dobrze wysmażonymi powidłami śliwkowymi.
Ocena przepisu: 3 (17 gł.)
Wyświetlenia: 30751
Ile porcji: 1
Łączny czas przyrzadzenia: 5min.
Czas przygotowania: 5 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Prawdziwy Piernik Świąteczny
marchewka#

Dodane przez:

marchewka

2009-01-06
oto mój tegoroczny piernik;)
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 10 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Tort bezowy ze śmietaną
Torcik - mój urodzinowy
Wigilijna kapusta z grzybami - moja

Wigilijna kapusta z grzybami - moja

aseret#

Dodane przez:

aseret

2009-05-04
Wigilijna kapusta z grzybami-moja

Zobacz wszystkie (12)

Komentarze

Do przepisu na: Prawdziwy Piernik Świąteczny

2012-05-26 18:32:13

Po komentarzach wnioskuję, że warto czekać te 2-3 tygodnie. Przepis dodaję do ulubionych i będę robić:)
!artek#

!artek

2011-11-16 13:16:05

nie wiedziałem ze 300 lat temu była już przyprawa do piernika
!artek#

!artek

2011-11-16 11:32:19

nie wiedziałem ze 300 lat temu była już przyprawa do piernika
!nikka#

!nikka

2010-12-22 13:39:09

Piernik wyszedł super:) tyle że ja piekąłm go ponad godzinę bo ciągle był w środku surowy.Przed upieczeniem leżakował 2 tygodnie
!inka#

!inka

2010-03-23 13:05:15

Witam. Upiekłam piernik wg przepisu . Jest znakomity! Po upieczeniu przełozyłam masa wg własnego pomysłu( podgrzac w rondelku powidła , dodac konfiture wisniowa , rosdzynki i skórke pomaranczowa) przekładałam zimne placki goraca masa - piernik był gotowy i cudownie miekki na drugi dzien. Smacznego.
!rob#

!rob

2010-03-13 21:43:00

przepis naprawdę super, ja dodałem jeszcze przyprawę do grzańca, po upieczeniu długo czekało - warto

2010-02-17 19:01:01

Wygląda bajecznie! Muszę wypróbować
!ciasto#

!ciasto

2009-12-01 19:06:50

a ciasto po wyrobieniu powinno być pół płynne, czy takie do ugniatania?

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014