Kategorie przepisów

Prawdziwy żurek śląski z białą kiełbaską

Opis

Wiem coś o Żurku Śląskim bo jo żech jest dziołszka ze Ślonska od urodzenia:):):):):)
Pozdrowienia z Tychów!!!!:):):)

Składniki

dodatki

Sposób przyrządzenia

1.Do dość sporych rozmiarów garnka włożyć wędzone żeberka, obraną marchewkę, kawałek selera, przypaloną nad gazem cebulkę, suszone grzybki, całe ząbki czosnku, ziele angielskie, pieprz i liść laurowy.
Wszystko zalać zimną wodą i gotować na małym ogniu pod przykryciem.

2.Gdy mięso i warzywa zmiękną wrzucić białe kiełbaski w całości. Gdy się ugotują odcedzić wywar od reszty składników.

3. Do odcedzonego wywaru wlać zakwas żytni (naprawdę warto poszukać takiego swojskiej roboty gdyż diametralnie wpływa na smak potrawy) i całość zagotować.

4.Kiełbaski pokroić w plasterki i ponownie włożyć do zupki,dodać majeranek i przyprawić do smaku.
UWAGA!!!!
To samo można zrobić z obranym mięskiem z żeberek, ja wolę jednak żeberka konsumować osobno z musztardką:)

5.Zdjąć żurek z ognia i zabielić śmietaną.

Podawać z jajkiem na twardo i tłuczonymi ziemniakami.

Smacznego!!!!
Ocena przepisu: 4 (10 gł.)
Wyświetlenia: 36360
Ile porcji: 5
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Prawdziwy żurek śląski z białą kiełbaską
eluszek#

Dodane przez:

eluszek

2009-08-15
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 5 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Barszcz grzybowy

Barszcz grzybowy

nesa#

Dodane przez:

nesa

2009-09-08
grzybki się moczą
Żurek

Żurek

agabi#

Dodane przez:

agabi

2009-09-07
Żurek z białą kiełbasą
Kiszka ziemniaczana

Kiszka ziemniaczana

kamila1957#

Dodane przez:

kamila1957

2009-09-07

Zobacz wszystkie (22)

Komentarze

Do przepisu na: Prawdziwy żurek śląski z białą kiełbaską

2012-03-29 19:29:59

Ilu kucharzy tyle żurków .

2012-03-29 14:36:45

Dzisiaj na obiad mam akurat żurek! :) Niestety z paczki bo obiad musiał być zrobiony w kilka chwil dosłownie :( uwielbiam żurek tani na zakwasie z kiełbaską! Mój aby był syty podaję z jajkiem ugotowanym na twardo, kawałkami kiełbaski i tłuczonymi ziemniakami! :)
!MMe#

!MMe

2012-03-03 09:27:52

Śmietana do żuru? I sos sojowy? I to niby jest tradycyjny i śląski żur?
!ewald.#

!ewald.

2012-03-02 11:43:24

wszystko ino nie śmietana do żuru ..
!Kaśka22#

!Kaśka22

2011-07-13 15:22:23

Taki sam robi moja babcia,jest mega!!!
!Rysiek#

!Rysiek

2011-06-28 14:55:51

Zaj***sty ten żurek!!!A kiełbacha musi być - to fakt! No i gotowana w zupie oczywiście,żeby przeszedł i smaczku nabrał Polecam!!!
!Henryk#

!Henryk

2011-06-27 19:56:57

Rewelacja ale musi być dobry zakwas bo inaczej dupa blada...I podstawa biała kiełbacha oczywiście;)
!Boreasz#

!Boreasz

2011-05-14 23:29:42

Na szybko mozna zrobic zakwas zuru samemu.Grubo zmielona make zytnia (Roggen Schrott)zalac woda i wycisnac do tego sok z calej cytryny.Po oklo pol godziny zakwas gotowy.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014