Kategorie przepisów

Przepis na PROZIAKI z podkarpacia

Opis

Bardzo łatwy przepis na bardzo fajne "placuszki", zwłaszcza, gdy zabraknie chleba. Polecam - to jest bardzo tradycyjny przepis!

Składniki

PROZIAKI z podkarpacia - jak zrobić

Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Rozwałkować ciasto na grubość około 1-3/4 cm, wycinać foremką okrągłe/kwadratowe placki i piec na suchej patelni z każdej strony po 3-4 minuty pilnując, aby się nie przypaliły.

Najlepsze są gorące z masłem i serem białym.

Ser biały najlepiej przyrządzić ze śmietanką i szczypiorkiem/młodą cebulką i solą.
Pychota!!!
Ocena przepisu: 4 (50 gł.)
Wyświetlenia: 40343
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 15min.
Czas przygotowania: 15 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

<
PROZIAKI z podkarpacia

Dodane przez:

2008-04-25
PROZIAKI z podkarpacia
slonko321

Dodane przez:

slonko321

2010-11-02
>
Ten przepis ma w ulubionych 8 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Śmietanowy sos grzybowy z serem feta
Sos tatarski do jajek lub łososia

Sos tatarski do jajek lub łososia

Dodane przez:

2009-06-16
Moja proporcja ogórków do cebuli :-)
Sos pomidorowy

Sos pomidorowy

Dodane przez:

2009-03-29
Czosnkowy sos do chipsów

Czosnkowy sos do chipsów

trefik

Dodane przez:

trefik

2009-03-28

Opinie i komentarze

Do przepisu na: PROZIAKI z podkarpacia

! kstr.NY.#

! kstr.NY.

2014-11-04 15:32:37

Uwilbiam proziaki,to wspomenia mojego dziecinstwa,piekly je moja babcia,mama,ciocia, to niepowtarzalny cudowny samak a to dlatego ze byly pieczone bezposrednio na kuchni weglowej pozdrawiam
!Kaz...#

!Kaz...

2014-09-06 16:48:37

Ja robię na maślance zamiast zsiadłego mleka, są tez bardzo smaczne..
!Gosia#

!Gosia

2013-01-26 17:40:13

A moja mama piecze je w piekarniku w 180 stopniach aż się lekko przyrumienią. Pycha są!!
!maggie#

!maggie

2012-08-17 10:08:08

Pomimo, ze nic nie pobije goracych oryginalnych proziakow z maslem i szczypta soli ja wlasnie robie proziaczki z platkow owsianych zamiast maki :) i jogurtu naturalnego 0% tluszczu zamiast kefiru czy smietany... taka lzejsza wersja ale tez mniam :)
!Dorota#

!Dorota

2011-10-20 13:22:13

dla mnie też są czymś więcej, kojarzą mi się z moją Babcią, rodzinnymi wakacjami na wsi i smakołykami jakich nie ma u nas ... :))) pychotka
!b.b tulipan#

!b.b tulipan

2010-11-27 19:07:58

witam w temacie odnalezionym po kilkunastu latach.
jako że pochodzę z tarnobrzeskiego to i moja matula też takie piekła bezpośrednio na blasze[teraz brak takich kuchni]a za dodatek to dodawała mak przemielony kilka krotnie zalany ciepłą wodą z dodatkiem cukru.

2010-10-24 20:34:49

co jak co ale proziaki jak mój tato to nikt nie robi...pycha...
!Jas#

!Jas

2010-09-08 18:17:17

Galicyjska nazwa sody oczyszczone to "Prouza" stąd powinno mówić się "prouziaki". Podkarapacie to twór sztuczny i związany z Województwem Rzeszowskim. Tereny skąd pochodzą te placki to historycznie wschodnie rubieże Ziemi Krakowskiej
!Kocham Proziaki#

!Kocham Proziaki

2010-07-05 12:19:27

Proziaki oprócz smaku, są dla mnie czymś więcej, kojarzą mi się z moją Babcią, z tradycją, z czystym światem, z prawdziwym życiem. Uwielbiam je, najlepsze wypiekane w piecu na węgiel... ciekawe ile osób takie jadło...
Pzdr
!piotrek#

!piotrek

2010-06-21 12:26:51

nie obrażając nikogo ostatnio moja babcia mowi do czego ten swiat zmierza skoro zadna kobieta nie potrafi zrobic proziaków
!magdalena#

!magdalena

2010-06-19 11:37:54

moze tez byc kwasna smietana Saure Sahne lub Creme fraiche, moja babcia robila z kwasnej smietany
!iza #

!iza

2010-04-10 19:09:33

nazwa proziaki pochodzi od tego ze w niektorych rejonach na sode mowi sie proza wiec sie kobitki nie kloccie , a broziaki pewno to przekrecona przez ludzi nazwa proziaki ...wielu ludzi powtarza fonetycznie jak slysza i tak penie jedna babcia ustyszala od prababci broziaki i tak nauczyla corke...itp...
!bea #

!bea

2010-04-10 19:05:41

jest taki myk ze kiedy sie uzywa sody powinno sie dodac cos kwasnego bo wtedy zachodzi reakcja ( tworzy sie gaz) podczas pieczenia i ciasto rosnie dlatego kwasne mleko , smialo mozesz dodac yogurt luk zakwasic dobre mleko lub tez dodac kwasnej smietanki - poeksperymentuj nieco...
!podakrpacka szumowina#

!podakrpacka szumowina

2010-03-21 16:32:37

ja pierdole głupie dzieci nie mają babci żeby sobie prosiaka zrobi żal O_o
!Dusia1418#

!Dusia1418

2010-02-09 10:28:31

Mówi się Proziaki ...;/
A nie Broziaki ... ;/
Yyyy...

A przepis ... Mmmm... PYCHA !!!
!Jagoda#

!Jagoda

2010-01-06 19:27:34

Broziaki??? Jakie broziaki? Mieszkam na Podkarpaciu i zawsze sie mówiło PROZIAKI! A zresztą odsyłam: http://pl.wikipedia.org/wiki/Proziaki A nawiasem mówiąc - pycha! :) Pozdrawiam
!Aguska#

!Aguska

2009-11-07 20:03:33

z babki prababki na podkarpaciu pieczemy BROZIAKI i nie tłumaczcie jak mi to ktoś ostatnio wciskał że na broze mówicie proza...totalna pomyłka
!IWA#

!IWA

2009-11-05 16:30:05

CHCIALABYM ZROBIC TE PLACKI ALE ANI KEFIRU ANI ZSIADLEGO MLEKA NIE MAM TUTAJ NIE MA TAKICH SPECJALOW
JAK JE ZROBIC!
NIE MAM W POBLIZU POLSKICH SKLEPOW
!malgoskafil..#

!malgoskafil..

2009-09-29 19:52:45

Najlepsze są pieczone na kuchni...! Ale jeśli ktoś jej nie ma to...wychodzą prawie identyczne pieczone na patelni, takiej która nie przywiera oczywiście bez tłuszczu...i na minimalnym ogniu... Wtedy ładnie wyrastają i nie przypalają... Polecam!!! Smacznego!!!
!Rozi#

!Rozi

2009-08-23 14:15:27

Do ciasta można dodać zamiast kefiru,siadłego mleka maslankę.
!pamietajacy#

!pamietajacy

2009-08-10 09:09:29

Jeszcze lepsze sa pieczone na blasze kuchennej. Mi takie lepiej smakowaly niz z patelni na tluszczu. Mozna na kuchence gazowej uzyc zeliwnego grilla lub cos podobnego.Pycha
!burzka #

!burzka

2009-07-24 16:37:11

własnie zrobiłam...pycha!!!!!!
! pycha placki#

! pycha placki

2009-07-12 17:02:10

Ja to robię bez cukru i smażę na oleju. Naprawdę dobre.
!łasuch#

!łasuch

2009-06-21 13:30:20

...a ja do tych placów u mnie znaych jako placki na brozie (brauza) oprócz świeżego masełka można polać delikatnie miodem - pycha :-)

2009-06-08 18:08:04

to jest bardzo dobre :) jeszcze ciepłe posmarować masełkiem i pyszność :)

2009-05-20 12:34:52

za chwilkę spróbuję ;)

2008-11-25 20:42:32

Wyglądają jak tureckie chlebki - już siedzą u mnie wulubionych do natychmiastowego wykorzystania
!Monika#

!Monika

2008-05-03 14:41:00

Bardzo fajne są te placuszki, jedliśmy je również na słodko.
!Bardzo smaczny przepis#

!Bardzo smaczny przepis

2008-04-25 23:26:46

Sprobujcie tego przepisu naprawde fajny!
Mozna je robic na slodko lub nie ja nigdy nie probowalam na slodko.
Polecam

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2016