Kategorie przepisów

Przepis na PROZIAKI z podkarpacia

Opis

Bardzo łatwy przepis na bardzo fajne "placuszki", zwłaszcza, gdy zabraknie chleba. Polecam - to jest bardzo tradycyjny przepis!

Składniki

PROZIAKI z podkarpacia - jak zrobić

Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Rozwałkować ciasto na grubość około 1-3/4 cm, wycinać foremką okrągłe/kwadratowe placki i piec na suchej patelni z każdej strony po 3-4 minuty pilnując, aby się nie przypaliły.

Najlepsze są gorące z masłem i serem białym.

Ser biały najlepiej przyrządzić ze śmietanką i szczypiorkiem/młodą cebulką i solą.
Pychota!!!
Ocena przepisu: 4 (50 gł.)
Wyświetlenia: 39115
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 15min.
Czas przygotowania: 15 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

<
PROZIAKI z podkarpacia

Dodane przez:

2008-04-25
PROZIAKI z podkarpacia
slonko321

Dodane przez:

slonko321

2010-11-02
>
Ten przepis ma w ulubionych 8 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Śmietanowy sos grzybowy z serem feta
Sos tatarski do jajek lub łososia

Sos tatarski do jajek lub łososia

Dodane przez:

2009-06-16
Moja proporcja ogórków do cebuli :-)
Sos pomidorowy

Sos pomidorowy

Dodane przez:

2009-03-29
Czosnkowy sos do chipsów

Czosnkowy sos do chipsów

trefik

Dodane przez:

trefik

2009-03-28

Opinie i komentarze

Do przepisu na: PROZIAKI z podkarpacia

! kstr.NY.#

! kstr.NY.

2014-11-04 15:32:37

Uwilbiam proziaki,to wspomenia mojego dziecinstwa,piekly je moja babcia,mama,ciocia, to niepowtarzalny cudowny samak a to dlatego ze byly pieczone bezposrednio na kuchni weglowej pozdrawiam
!Kaz...#

!Kaz...

2014-09-06 16:48:37

Ja robię na maślance zamiast zsiadłego mleka, są tez bardzo smaczne..
!Gosia#

!Gosia

2013-01-26 17:40:13

A moja mama piecze je w piekarniku w 180 stopniach aż się lekko przyrumienią. Pycha są!!
!maggie#

!maggie

2012-08-17 10:08:08

Pomimo, ze nic nie pobije goracych oryginalnych proziakow z maslem i szczypta soli ja wlasnie robie proziaczki z platkow owsianych zamiast maki :) i jogurtu naturalnego 0% tluszczu zamiast kefiru czy smietany... taka lzejsza wersja ale tez mniam :)
!Dorota#

!Dorota

2011-10-20 13:22:13

dla mnie też są czymś więcej, kojarzą mi się z moją Babcią, rodzinnymi wakacjami na wsi i smakołykami jakich nie ma u nas ... :))) pychotka
!b.b tulipan#

!b.b tulipan

2010-11-27 19:07:58

witam w temacie odnalezionym po kilkunastu latach.
jako że pochodzę z tarnobrzeskiego to i moja matula też takie piekła bezpośrednio na blasze[teraz brak takich kuchni]a za dodatek to dodawała mak przemielony kilka krotnie zalany ciepłą wodą z dodatkiem cukru.

2010-10-24 20:34:49

co jak co ale proziaki jak mój tato to nikt nie robi...pycha...
!Jas#

!Jas

2010-09-08 18:17:17

Galicyjska nazwa sody oczyszczone to "Prouza" stąd powinno mówić się "prouziaki". Podkarapacie to twór sztuczny i związany z Województwem Rzeszowskim. Tereny skąd pochodzą te placki to historycznie wschodnie rubieże Ziemi Krakowskiej
!Kocham Proziaki#

!Kocham Proziaki

2010-07-05 12:19:27

Proziaki oprócz smaku, są dla mnie czymś więcej, kojarzą mi się z moją Babcią, z tradycją, z czystym światem, z prawdziwym życiem. Uwielbiam je, najlepsze wypiekane w piecu na węgiel... ciekawe ile osób takie jadło...
Pzdr
!piotrek#

!piotrek

2010-06-21 12:26:51

nie obrażając nikogo ostatnio moja babcia mowi do czego ten swiat zmierza skoro zadna kobieta nie potrafi zrobic proziaków
!magdalena#

!magdalena

2010-06-19 11:37:54

moze tez byc kwasna smietana Saure Sahne lub Creme fraiche, moja babcia robila z kwasnej smietany
!iza #

!iza

2010-04-10 19:09:33

nazwa proziaki pochodzi od tego ze w niektorych rejonach na sode mowi sie proza wiec sie kobitki nie kloccie , a broziaki pewno to przekrecona przez ludzi nazwa proziaki ...wielu ludzi powtarza fonetycznie jak slysza i tak penie jedna babcia ustyszala od prababci broziaki i tak nauczyla corke...itp...
!bea #

!bea

2010-04-10 19:05:41

jest taki myk ze kiedy sie uzywa sody powinno sie dodac cos kwasnego bo wtedy zachodzi reakcja ( tworzy sie gaz) podczas pieczenia i ciasto rosnie dlatego kwasne mleko , smialo mozesz dodac yogurt luk zakwasic dobre mleko lub tez dodac kwasnej smietanki - poeksperymentuj nieco...
!podakrpacka szumowina#

!podakrpacka szumowina

2010-03-21 16:32:37

ja pierdole głupie dzieci nie mają babci żeby sobie prosiaka zrobi żal O_o
!Dusia1418#

!Dusia1418

2010-02-09 10:28:31

Mówi się Proziaki ...;/
A nie Broziaki ... ;/
Yyyy...

A przepis ... Mmmm... PYCHA !!!
!Jagoda#

!Jagoda

2010-01-06 19:27:34

Broziaki??? Jakie broziaki? Mieszkam na Podkarpaciu i zawsze sie mówiło PROZIAKI! A zresztą odsyłam: http://pl.wikipedia.org/wiki/Proziaki A nawiasem mówiąc - pycha! :) Pozdrawiam
!Aguska#

!Aguska

2009-11-07 20:03:33

z babki prababki na podkarpaciu pieczemy BROZIAKI i nie tłumaczcie jak mi to ktoś ostatnio wciskał że na broze mówicie proza...totalna pomyłka
!IWA#

!IWA

2009-11-05 16:30:05

CHCIALABYM ZROBIC TE PLACKI ALE ANI KEFIRU ANI ZSIADLEGO MLEKA NIE MAM TUTAJ NIE MA TAKICH SPECJALOW
JAK JE ZROBIC!
NIE MAM W POBLIZU POLSKICH SKLEPOW
!malgoskafil..#

!malgoskafil..

2009-09-29 19:52:45

Najlepsze są pieczone na kuchni...! Ale jeśli ktoś jej nie ma to...wychodzą prawie identyczne pieczone na patelni, takiej która nie przywiera oczywiście bez tłuszczu...i na minimalnym ogniu... Wtedy ładnie wyrastają i nie przypalają... Polecam!!! Smacznego!!!
!Rozi#

!Rozi

2009-08-23 14:15:27

Do ciasta można dodać zamiast kefiru,siadłego mleka maslankę.
!pamietajacy#

!pamietajacy

2009-08-10 09:09:29

Jeszcze lepsze sa pieczone na blasze kuchennej. Mi takie lepiej smakowaly niz z patelni na tluszczu. Mozna na kuchence gazowej uzyc zeliwnego grilla lub cos podobnego.Pycha
!burzka #

!burzka

2009-07-24 16:37:11

własnie zrobiłam...pycha!!!!!!
! pycha placki#

! pycha placki

2009-07-12 17:02:10

Ja to robię bez cukru i smażę na oleju. Naprawdę dobre.
!łasuch#

!łasuch

2009-06-21 13:30:20

...a ja do tych placów u mnie znaych jako placki na brozie (brauza) oprócz świeżego masełka można polać delikatnie miodem - pycha :-)

2009-06-08 18:08:04

to jest bardzo dobre :) jeszcze ciepłe posmarować masełkiem i pyszność :)

2009-05-20 12:34:52

za chwilkę spróbuję ;)

2008-11-25 20:42:32

Wyglądają jak tureckie chlebki - już siedzą u mnie wulubionych do natychmiastowego wykorzystania
!Monika#

!Monika

2008-05-03 14:41:00

Bardzo fajne są te placuszki, jedliśmy je również na słodko.
!Bardzo smaczny przepis#

!Bardzo smaczny przepis

2008-04-25 23:26:46

Sprobujcie tego przepisu naprawde fajny!
Mozna je robic na slodko lub nie ja nigdy nie probowalam na slodko.
Polecam

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2015