Kategorie przepisów

PROZIAKI z podkarpacia

Opis

Bardzo łatwy przepis na bardzo fajne "placuszki" zwłaszcza gdy zabraknie chleba. Polecam to jest bardzo tradycyjny przepis!

Składniki

Sposób przyrządzenia

Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Rozwałkować ciasto grubość około 1 cm-3/4cm wycinać foremką okrągłe/kwadratowe placki i piec na suchej patelni z każdej strony po 3-4 min., pilnując aby się nie przypaliły. Najlepsze są gorące z masłem i serem białym.
Ser biały najlepiej przyrządzić ze śmietanką i szczypiorkiem/młodą cebulką i sol.
Pychota!!!
Ocena przepisu: 4 (45 gł.)
Wyświetlenia: 36685
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 15min.
Czas przygotowania: 15 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

PROZIAKI z podkarpacia
#

Dodane przez:

2008-04-25
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 8 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Śmietanowy sos grzybowy z serem feta
Sos tatarski do jajek lub łososia

Sos tatarski do jajek lub łososia

#

Dodane przez:

2009-06-16
Moja proporcja ogórków do cebuli :-)
Sos pomidorowy

Sos pomidorowy

#

Dodane przez:

2009-03-29
Czosnkowy sos do chipsów

Czosnkowy sos do chipsów

trefik#

Dodane przez:

trefik

2009-03-28

Zobacz wszystkie (27)

Komentarze

Do przepisu na: PROZIAKI z podkarpacia

!Gosia#

!Gosia

2013-01-26 17:40:13

A moja mama piecze je w piekarniku w 180 stopniach aż się lekko przyrumienią. Pycha są!!
!maggie#

!maggie

2012-08-17 10:08:08

Pomimo, ze nic nie pobije goracych oryginalnych proziakow z maslem i szczypta soli ja wlasnie robie proziaczki z platkow owsianych zamiast maki :) i jogurtu naturalnego 0% tluszczu zamiast kefiru czy smietany... taka lzejsza wersja ale tez mniam :)
!Dorota#

!Dorota

2011-10-20 13:22:13

dla mnie też są czymś więcej, kojarzą mi się z moją Babcią, rodzinnymi wakacjami na wsi i smakołykami jakich nie ma u nas ... :))) pychotka
!b.b tulipan#

!b.b tulipan

2010-11-27 19:07:58

witam w temacie odnalezionym po kilkunastu latach.
jako że pochodzę z tarnobrzeskiego to i moja matula też takie piekła bezpośrednio na blasze[teraz brak takich kuchni]a za dodatek to dodawała mak przemielony kilka krotnie zalany ciepłą wodą z dodatkiem cukru.

2010-10-24 20:34:49

co jak co ale proziaki jak mój tato to nikt nie robi...pycha...
!Jas#

!Jas

2010-09-08 18:17:17

Galicyjska nazwa sody oczyszczone to "Prouza" stąd powinno mówić się "prouziaki". Podkarapacie to twór sztuczny i związany z Województwem Rzeszowskim. Tereny skąd pochodzą te placki to historycznie wschodnie rubieże Ziemi Krakowskiej
!Kocham Proziaki#

!Kocham Proziaki

2010-07-05 12:19:27

Proziaki oprócz smaku, są dla mnie czymś więcej, kojarzą mi się z moją Babcią, z tradycją, z czystym światem, z prawdziwym życiem. Uwielbiam je, najlepsze wypiekane w piecu na węgiel... ciekawe ile osób takie jadło...
Pzdr
!piotrek#

!piotrek

2010-06-21 12:26:51

nie obrażając nikogo ostatnio moja babcia mowi do czego ten swiat zmierza skoro zadna kobieta nie potrafi zrobic proziaków

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014