Kategorie przepisów

PROZIAKI z podkarpacia

Opis

Bardzo łatwy przepis na bardzo fajne "placuszki" zwłaszcza gdy zabraknie chleba. Polecam to jest bardzo tradycyjny przepis!

Składniki

Sposób przyrządzenia

Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Rozwałkować ciasto grubość około 1 cm-3/4cm wycinać foremką okrągłe/kwadratowe placki i piec na suchej patelni z każdej strony po 3-4 min., pilnując aby się nie przypaliły. Najlepsze są gorące z masłem i serem białym.
Ser biały najlepiej przyrządzić ze śmietanką i szczypiorkiem/młodą cebulką i sol.
Pychota!!!
Ocena przepisu: 4 (46 gł.)
Wyświetlenia: 37081
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 15min.
Czas przygotowania: 15 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

PROZIAKI z podkarpacia
#

Dodane przez:

2008-04-25
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 8 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Śmietanowy sos grzybowy z serem feta
Sos tatarski do jajek lub łososia

Sos tatarski do jajek lub łososia

#

Dodane przez:

2009-06-16
Moja proporcja ogórków do cebuli :-)
Sos pomidorowy

Sos pomidorowy

#

Dodane przez:

2009-03-29
Czosnkowy sos do chipsów

Czosnkowy sos do chipsów

trefik#

Dodane przez:

trefik

2009-03-28

Zobacz wszystkie (28)

Komentarze

Do przepisu na: PROZIAKI z podkarpacia

!Kaz...#

!Kaz...

2014-09-06 16:48:37

Ja robię na maślance zamiast zsiadłego mleka, są tez bardzo smaczne..
!Gosia#

!Gosia

2013-01-26 17:40:13

A moja mama piecze je w piekarniku w 180 stopniach aż się lekko przyrumienią. Pycha są!!
!maggie#

!maggie

2012-08-17 10:08:08

Pomimo, ze nic nie pobije goracych oryginalnych proziakow z maslem i szczypta soli ja wlasnie robie proziaczki z platkow owsianych zamiast maki :) i jogurtu naturalnego 0% tluszczu zamiast kefiru czy smietany... taka lzejsza wersja ale tez mniam :)
!Dorota#

!Dorota

2011-10-20 13:22:13

dla mnie też są czymś więcej, kojarzą mi się z moją Babcią, rodzinnymi wakacjami na wsi i smakołykami jakich nie ma u nas ... :))) pychotka
!b.b tulipan#

!b.b tulipan

2010-11-27 19:07:58

witam w temacie odnalezionym po kilkunastu latach.
jako że pochodzę z tarnobrzeskiego to i moja matula też takie piekła bezpośrednio na blasze[teraz brak takich kuchni]a za dodatek to dodawała mak przemielony kilka krotnie zalany ciepłą wodą z dodatkiem cukru.

2010-10-24 20:34:49

co jak co ale proziaki jak mój tato to nikt nie robi...pycha...
!Jas#

!Jas

2010-09-08 18:17:17

Galicyjska nazwa sody oczyszczone to "Prouza" stąd powinno mówić się "prouziaki". Podkarapacie to twór sztuczny i związany z Województwem Rzeszowskim. Tereny skąd pochodzą te placki to historycznie wschodnie rubieże Ziemi Krakowskiej
!Kocham Proziaki#

!Kocham Proziaki

2010-07-05 12:19:27

Proziaki oprócz smaku, są dla mnie czymś więcej, kojarzą mi się z moją Babcią, z tradycją, z czystym światem, z prawdziwym życiem. Uwielbiam je, najlepsze wypiekane w piecu na węgiel... ciekawe ile osób takie jadło...
Pzdr

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014