Kategorie przepisów

  • MojePrzepisy.pl
  • Przygotowanie grzybów suszonych do potraw wigilijnych i nie tylko

Przygotowanie grzybów suszonych do potraw wigilijnych i nie tylko

Składniki

Sposób przyrządzenia

1. Suszone grzyby najpierw szybko myje się szczoteczką pod słabym strumieniem bieżącej wody, a następnie przekłada do garnka, zalewa ciepłą wodą i moczy co najmniej 6 godzin, a najlepiej całą noc.

2.Gotuje się je w tej samej wodzie (należy zlać ją ostrożnie do garnka, aby na dnie pozostały drobiny piasku z rozmoczonych kapeluszy i trzonków). Całe, dobrze namoczone grzyby są miękkie po 15-20 min gotowania.

3. Grzyby ususzone w całości będą doskonałe, jeśli przed przyrządzeniem moczyć się je będzie przez noc w słodkim mleku. Wlewa się go tyle, by grzyby były całkowicie przykryte. W nim też - dodając nieco wody i soli - gotuje się grzyby, następnie kroi i zaprawia śmietaną.

Smakują wtedy jak świeże.
Ocena przepisu: 5 (1 gł.)
Wyświetlenia: 19004
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Koszyki tostowe z grzybami leśnymi

Koszyki tostowe z grzybami leśnymi

ewelosa#

Dodane przez:

ewelosa

2008-11-18
Koszyczki z grzybami - pyszności
Pieczarki z czosnkiem

Pieczarki z czosnkiem

anullka7#

Dodane przez:

anullka7

2008-11-20
Boczniaki w sosie serwoym z makaronem

Boczniaki w sosie serwoym z makaronem

ewelosa#

Dodane przez:

ewelosa

2008-11-23
Pyszne poprostu
Boczniaki panierowane

Boczniaki panierowane

ewelosa#

Dodane przez:

ewelosa

2008-11-29
Pyszniutkie

Komentarze

Do przepisu na: Przygotowanie grzybów suszonych do potraw wigilijnych i nie tylko

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014