Kategorie przepisów

Puszyste i chrupiące GOFRY!

Opis

Przepis powstał na bazie przeróżnych przepisów, które znajdywałem na Internecie. Jednak, żaden z nich nie zadowalał mnie w pełni.

Gofry były jakieś takie miękkie, jeśli od spodu nawet OK to na górze niedopieczone. Trzymanie ich w rękach jak kanapka było niemożliwe.

Były to takie gofry naleśniki - bez dobrej konsystencji ale za to przepyszne. Dlatego stworzyłem własny przepis, który zachowuje smak a nadaje puszystą i kruchą formę. Z ok. dziesięciu przepisów wyciągnąłem najlepsze cechy, podejmując przy tym około dziesięć prób.

Wskazówki:
- tylko tak naprawdę eksperymentując stworzymy idealny przepis dla siebie;
- ważne, aby nie robić gofrów na samym mleku - mleko bez wody obniża kruchość;
- szczypta soli utwardza strukturę;
- ważna konsystencja ciasta - gęstsze od naleśnikowego, ledwo płynne;
- trzeba wyćwiczyć szybkie wlewanie ciasta do gofrownicy, aby uniknąć nierównomiernego upieczenia.

Życzę smacznego!

Składniki

Sposób przyrządzenia

Miksujemy razem mąkę, cukier, cukier waniliowy, mleko, wodę, proszek i zmieszane wcześniej żółtka jajek z olejem. Dodajemy olejek i szczyptę soli (ciasto powinno uzyskać konsystencję gęstszą od ciasta do naleśników).

Osobno miksujemy białka jajek ze szczyptą soli (białko musi mieć wysoką sztywność), które dodajemy do ciasta już nie miksując (miksowanie burzy strukturę ubitego białka).

Przygotowane ciasto wlewamy na dobrze rozgrzaną gofrownicę i od razu zamykamy (ciasto samo ładnie się rozprowadzi).

Staramy się nie zaglądać do gofrów przed upieczeniem (u mnie czas pieczenia to 2,5 min.)
Ocena przepisu: 5 (989 gł.)
Wyświetlenia: 380622
Ile porcji: 5
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Puszyste i chrupiące GOFRY!
!pawcjo#

Dodane przez:

!pawcjo

2009-03-09
GOFRY!!!
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 56 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Muffinki z gruszkami

Muffinki z gruszkami

ewelosa#

Dodane przez:

ewelosa

2008-11-22
Gotowe muffinki
Łaciate muffinki z orzechami pekan

Łaciate muffinki z orzechami pekan

ewelosa#

Dodane przez:

ewelosa

2008-11-22
Łaciate pyszności
Śliwki pod kokosową kołderką

Śliwki pod kokosową kołderką

ewelosa#

Dodane przez:

ewelosa

2008-11-22
Smacznego
3 Bit

3 Bit

ewelosa#

Dodane przez:

ewelosa

2008-11-23
Trochę się musimy nad nim naprwacować ale warto warto

Zobacz wszystkie (430)

Komentarze

Do przepisu na: Puszyste i chrupiące GOFRY!

!zachwycona#

!zachwycona

2014-09-14 17:02:27

Próbuję różne przepisy na gofry, niby nie są najgorsze ale nie mogłam trafić na " ten właściwy" aż do dziś .
Autorko, wypróbowałam dziś twój przepis, co prawda na początek z połowy porcji składników i wykonuję niski pokłon w Twoja stronę .
To jest to czego szukałam i znalazłam.
Dziękuję .:)

2014-08-25 10:38:15

Skoro przepis jest efektem wielorakich prób, to warto go wypróbować.
!cherful#

!cherful

2014-08-16 19:50:28

Musze przyznać, że ten przepis jest wyjątkowy zmienił mnie w gofrowego potwora:) uwielbiam!
!Sylwia#

!Sylwia

2014-07-26 21:12:42

Najlepszy przepis na gofry. Robiłam kilka razy - wychodzą przepysznie chrupiące. POLECAM !!!
!pawcjo#

!pawcjo

2014-05-29 22:09:53

mszu, tylko wtedy, kiedy się za dużo naleje
!mszu#

!mszu

2014-05-27 13:26:04

normalne jest ze ciasto wypływa bokami?
!Gosia#

!Gosia

2014-03-17 10:59:10

Dawno ich nie robiłam, a koniecznie muszę je zrobić bo są świetne :-)
!ja#

!ja

2014-03-02 18:18:20

Przepis podzieliłam na poł i masakra nie wyszly

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014