Kategorie przepisów

Puszysty Sernik Śmietankowy

Opis

Serniczek ten jest wilgotny, delikatny, puszysty.... - Po prostu poezja:)

Składniki

ciasto-spód

masa serowa

na wierzch

  • polewa czekoladowa (najlepiej z prawdziwej czekolady)

Sposób przyrządzenia

Ciasto:
1. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodawać resztę składników, na koniec wmieszać ubitą na sztywno pianę z białek.
2. Wyłożyć na uprzednio wyłożoną papierem pergaminowym dużą formę (25x40cm) i lekko podpiec – temp. 180stopni c ok. 15min.
3. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.

Masa serowa:
1. Ser zmielić trzykrotnie uwaga!!!
do tego sernika radzę nie używać twarogu z wiaderka gdyż może wyjść za rzadki. Żółtka utrzeć na pulchną masę z trzema łyżkami cukru. Białka ubić na sztywną szklistą masę stopniowo dodając resztę cukru. Kremówkę także ubić na sztywno.
2. Do zmielonego sera wlać sok z cytryny. Ucierać stopniowo dodając masę z żółtek i cukru, następnie nie przerywając ucierania wsypać cukry waniliowe i kurkumę (ładnie zabarwi nasz serniczek nie zmieniając smaku - jej użycie nie jest konieczne). Gdy wszystkie składniki się połączą wmieszać gęstą śmietanę 18%, wsypać suche budynie i przesmażone skórki pomarańczowe (lub cytrynowe wedle uznania). Całość wymieszać. Na koniec delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek i ubitą kremówkę.

Wykonanie:
masę serową wyłożyć równomiernie na uprzednio podpieczonym spodzie. Piec w temp. Ok. 170 stopni ok. 60min. Gdy ostygnie owinąć folią aluminiową i wstawić na całą noc do lodówki (ważne!!!). Po tym czasie udekorować z wierzchu polewą czekoladową (lub np. lukrem) miłego łasuchowania!!!!
Ocena przepisu: 4 (2 gł.)
Wyświetlenia: 5883
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 40min.
Czas przygotowania: 100 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Puszysty Sernik Śmietankowy
eluszek#

Dodane przez:

eluszek

2009-12-27
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Uszka z grzybami i kapustą

Uszka z grzybami i kapustą

GierczakI#

Dodane przez:

GierczakI

2010-01-02
uszka
Karczek pieczony

Karczek pieczony

kamila1957#

Dodane przez:

kamila1957

2010-01-04
Bigos z koncentratem

Bigos z koncentratem

kamila1957#

Dodane przez:

kamila1957

2010-01-05
Dodajemy także garść grzybów suszonych.
Bigos pyszny

Bigos pyszny

Sabinka_balbinka#

Dodane przez:

Sabinka_balbinka

2010-02-04
Bigosik

Zobacz wszystkie (6)

Komentarze

Do przepisu na: Puszysty Sernik Śmietankowy

!Dana_43#

!Dana_43

2011-06-27 20:01:00

Poezja smakubardzo fajny serniczek,wilgny i puszysty.
!Kaska#

!Kaska

2011-05-03 19:13:45

Jest rewelacyjny, zrobiłam furorę Polecam;)
!Dorota#

!Dorota

2011-03-30 13:03:08

Najlepszy sernik jaki w życiu jadłam - tylko dodałam trochę więcej budyniu.

2009-12-31 12:00:48

W tej ilości tylko i wyłącznie koloru a mianowicie zabarwia na żółto - taki bajer,stosuję go także na przykład do ryżu i różnego rodzaju zimowych sałatek ale ostrzegam że trzeba uważać przy dozowaniu i nie przesadzić gdyż już niewielka ilość nadaje bardzo intensywnego zabarwienia:)A ogólnie to przyprawa do potraw indyjskich ale to tak na marginesie:)

2009-12-29 10:14:00

Nie napisałam że sernik ten można piec także bez spodu tak jak ten na załączonej fotografii:)

2009-12-28 17:51:17

Mam kilka przepisów na serniki ale jeszcze nigdy nie dodawałam kurkumy.Czy ona dodaje koloru czy smaku?

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014