73295 przepisów
na stronie

Kategorie przepisów

Przepis na Racuchy drożdżowe z jabłkami

Składniki

Racuchy drożdżowe z jabłkami - jak zrobić

W misce zamieszać mąkę z solą. Zrobić dołek, dodać pokruszone drożdże, zasypać je cukrem i zalać 1/2 szklanki letniego mleka.
Nie mieszać! Odstawić na 15 minut.

Po tym czasie, dodać resztę mleka i 2 jajka. Konsystencja powinna być podobna go gęstej śmietany. Jeśli ciasto będzie zbyt płynne dodać trochę mąki i analogicznie w przypadku ciasta bardziej zbitego - wtedy dodać mleko.

Wymieszać dokładnie i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-1,5h.

Jak przyspieszyć wyrastanie? Nagrzać delikatnie piekarnik - niecałe 50 stopni c. Uchylić trochę drzwiczki piekarnika na 2 minuty. Wstawić miskę z ciastem do piekarnika (jak najniżej), przykryć ręcznikiem/folią. Drzwiczki zostawić cały czas delikatnie uchylone na 3-4 minuty - piekarnik powinien być ciepły, ale nie bić z niego "żar". Po tym czasie można zamknąć piekarnik. Warto po 10 minutach zamieszać ciasto i włożyć z powrotem. Ciasto po 30-40 minutach będzie gotowe.

Teraz dodać pokrojone w cienkie kawałki jabłka i wymieszać. Patelnię rozgrzać z olejem - nie musi być obfita ilość.

Ciasto nakładać łyżką zamoczoną w gorącej wodzie.
Formować dość cienkie placki.

Smażyć na początku na małym ogniu - zbyt duży ogień może przypalić z wierzchu, jednocześnie pozostawiając ciasto surowe w środku.
Jak zaczną się delikatnie rumienić, można zwiększyć ogień i przysmażyć na złoty kolor, przewrócić i postępować tak samo - można lekko przydusić - wtedy uleci zbędne powietrze, a racuchy lekko oklapną.

Poświęćmy się naszym racuchom, a odwdzięczą się pięknym złotym kolorem, chrupiącą skórką i delikatnym, lekko jabłkowym "miąższem".
Ocena przepisu: 3 (4 gł.)
Wyświetlenia: 3687
Ile porcji: 5
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 80 min.
Czas smażenia: 10 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

<
Racuchy drożdżowe z jabłkami
magasia

Dodane przez:

magasia

2013-04-02
Racuchy drożdżowe z jabłkami
magasia

Dodane przez:

magasia

2013-04-02
>
Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Opinie i komentarze

Do przepisu na: Racuchy drożdżowe z jabłkami

2015-02-02 22:38:58

Dobry przepis , ja zawsze obieram jabłka na racuchy.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2017