Kategorie przepisów

Rolada śląska

Składniki

sos

Sposób przyrządzenia

Mięso umyć, podzielić na 6 płatów i każdy z nich rozbić dokładnie tłuczkiem do mięsa, uważając by go nie przedziurawić.

Każdy rozbity płat posolić, popieprzyć, posmarować musztardą, na środek nałożyć cebulkę i boczek pokrojony w kostkę.

Jeśli ktoś lubi można dodać ogórek kiszony (1/6).
Mięso zwinąć w rulon i związać nicią bawełnianą, tak aby, nadzienie nam nie wyciekło.

Podsmażyć z obu stron na rumiano na rozgrzanym tłuszczu, zalać wodą, tak aby rolady były przykryte.

Można dodać kostkę rosołową i kawałek boczku, aby sos nabrał lepszego smaku.

Dusić ok. 1 godz.
Wyjąć rolady i odwinąć z nich nici.

Zrobić sos.
Do powstałego wywaru dodać zawiesinę z mąki i śmietanę, w razie potrzeby doprawić do smaku solą.

Podawać z kluskami śląskimi lub pyzami.
Do tego najlepiej pasuje sałatka z czerwonej kapusty.
Ocena przepisu: 4 (3 gł.)
Wyświetlenia: 14286
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Rolada śląska
kuchareczka87#

Dodane przez:

kuchareczka87

2008-12-28
rolady śląskie
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 6 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Karczek miodzio

Karczek miodzio

gajdanka#

Dodane przez:

gajdanka

2008-12-25
Mielone kotlety z kury

Mielone kotlety z kury

aseret#

Dodane przez:

aseret

2008-12-07

Zobacz wszystkie (3)

Komentarze

Do przepisu na: Rolada śląska

!jotajoto#

!jotajoto

2013-03-04 16:12:35

Prawdziwe rolady śląskie robi się jak w przepisie powyżej, ala każdy może dodać coś od siebie jeśli lubi. No i wiadomo nie "sałatka z czerwonej kapusty" tylko MODRO KAPUSTA :P czyli czerwona kapusta duszona z kawalkami boczku i doprawiona do smaku. PALCE LIZAĆ. Taki śląski tłusty obiad :D Ah no i bym zapomniala... KLUSECZKI ŚLĄSKIE :D
!~sir#

!~sir

2012-03-11 11:23:07

moja rolada jest podobna ale nie kroję w kostkę tylko boczek ogórek kiszony ser żółty i kiełbasę daje w paskach na mięso i zawijam później piekę i robie sos tak jak na przepisie

2010-04-02 15:13:16

Śląskie rolady i kluski - najlepsza rzecz pod słońcem ;))

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014