Kategorie przepisów

Przepis na Rosół z kury

Składniki

Rosół z kury - jak zrobić

W dużym garnku zagotować 2 l wody, sprawioną i umytą kurę podzielić na porcje i wraz z podrobami wrzucić na wrzątek, chwilę pogotować. Zszumować. Gotować dalej na bardzo wolnym ogniu ( od tego zależy czy rosół będzie klarowny), do momentu gdy mięso będzie prawie miękkie. Dodać obraną i umytą włoszczyznę (bez kapusty). Posolić i popieprzyć. Gotować dalej do miękkości mięsa i warzyw (dłuższe gotowanie wpłynie niekorzystnie na smak). Pod sam koniec gotowania dodać uprażoną na suchej patelni połówkę cebuli. Gdy warzywa i mięso będą miękkie natychmiast wyjąć z rosołu. Zaniechanie tej czynności spowoduje pogorszenie smaku. Do gorącego rosołu wrzucić umyte gałązki selera (nie gotować). Rosół podawać bardzo gorący z makaronem własnej roboty, posypany zieloną posiekaną pietruszką.
Ocena przepisu: 3 (55 gł.)
Wyświetlenia: 118606
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

<
Rosół z kury
Danusia19671

Dodane przez:

Danusia19671

2008-10-06
Rosół z kury
Rosół z kury
kuchareczka87

Dodane przez:

kuchareczka87

2008-12-28
rosół z kury
Rosół z kury
edytkaa84

Dodane przez:

edytkaa84

2009-02-03
Rosół z kury
marchewka

Dodane przez:

marchewka

2009-03-23
Rosół z kury
eureka

Dodane przez:

eureka

2009-04-26
Rosół z kury
maga79

Dodane przez:

maga79

2009-04-29
Rosół z kury
Lusia_24

Dodane przez:

Lusia_24

2009-06-03
Rosół z kury
PaniMISIOWA

Dodane przez:

PaniMISIOWA

2009-06-09
Gotujemy :-)
Rosół z kury
aga-25

Dodane przez:

aga-25

2012-03-29
>
Ten przepis ma w ulubionych 14 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Zupa szparagowa

Zupa szparagowa

izabela

Dodane przez:

izabela

2008-12-08
Zupa curry

Zupa curry

Dodane przez:

2009-09-02
Rosół wołowy

Rosół wołowy

ola44

Dodane przez:

ola44

2009-01-26
Rosół wołowy z dodatkiem kapusty włoskiej (wcałości ka[usta nie szatkowana)
Aromatyczna zupa curry

Aromatyczna zupa curry

NaTaLiA16

Dodane przez:

NaTaLiA16

2007-03-19

Opinie i komentarze

Do przepisu na: Rosół z kury

2012-04-04 08:40:11

tak się dzieje że woda mętnieje, ja kilka razy płukam tę kurę w wodzie, a później raz zagotowuje i odlewam tą wodę i daję inna i wtedy jest ok. A le ja mam taką kurę domową a nie ze sklepu
!ja#

!ja

2011-11-18 16:52:16

Pewnie że od zimnej, podstawa! I proponuje dodać trochę wołowiny, jakieś 10-15% masy kury, ja zazwyczaj wrzucam rumsztyk. Do tego oprócz "standartowych" rzeczy uprażona w piekarniku cebula, koniecznie nać selera i żadnych kostek! Litości!:) Na bardzo wolnym ogniu, w wysokim garnku i szumowiny same na dno opadną. Za wszelką cenę nie doprowadzać do wrzenia, rosół ma migać kilka godzin, potem zostawić do opadniecia szumowin. Lepiej się nie da!:)
!iwoon#

!iwoon

2011-11-05 22:05:17

zgadzam się z Asią
!HomoSapiens#

!HomoSapiens

2011-06-16 13:09:54

A kiedy dziecko staje się dorosłe to już można je zabić, gotować i jeść?!
!kasia#

!kasia

2011-01-18 15:33:14

jak mozna jesc cielecine?! przeciez to jest dziecko !
!Ajajajajajj #

!Ajajajajajj

2010-12-07 13:14:14

Rosół gotujemy od zimnej wody ........... Drodzy państwo ..



:/
!niki#

!niki

2010-10-31 12:28:39

ja jak wrzucilam kure to woda mi zmetniala :( dlaczego?
!gacuh#

!gacuh

2010-09-26 11:36:37

skąd twoja prababcia miała kostkę rosołową?
!kuchcik#

!kuchcik

2010-05-22 17:57:09

gratuluje dami gotujesz rosol i dodajesz kostke rosolowa proponuje zalej woda kostke i masz jzu pseudorosol
!miłosz#

!miłosz

2010-05-11 11:25:08

Ja wrzucam umytego i oprawionego z tłuszczu kurczaka do garnka z zimną wodą. Gotuję godzinę na wolnym ogniu bez przykrycia. Wyciągam kurę zciągam szumowinę sitkiem. Do tego wrzucam włoszczyznę plus cebulę( nie podsmażam) i natkę pietruszki gotuję 35 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Wyciągam włoszczyznę, cebulę i natkę. Do wywaru trę na tarce pietruszkę(korzeń) i marchew dodaję przyprawy(sól, pieprz czarny, maggi i kostkę rosołową) gotuje bez przykrycia na średnim ogniu do zawrzenia. Przed podaniem daję świeżą natkę pietruszki. Rosół jest zółciutki klarowny i pyszny. Tak robiła moja prababcia:) Polecam sprawdzone. Podawać z makaronem wielojajecznym:)
!Asia#

!Asia

2010-03-27 10:58:49

A ja robię jeszcze inaczej. Gotuję rosół na kurze i odrobinie cielęciny, dzięki czemu ma pożywniejszy smak. Nigdy też nie wrzucam mięsa od razu do tej wody z której powstaje rosół. Najpierw gotuję w garnku wodę do wrzątku, potem wrzucam pociętą kurę na ok. 2 minuty, cielęcinę na 1 minutę. Dzięki temu mięso lekko się sparza i ścinają sie różne farfocle, których nie udało mi się wyciąć z surowej kury. Po oczyszczeniu sparzone mięso obmywam i gotuję na nowej wodzie rosół właściwy. Jest bardzo klarowny i smaczny.
!Monika#

!Monika

2010-02-26 13:59:54

a ja połowę cebuli opiekam na na najmniejszym krążku gazu
!pawel#

!pawel

2010-02-06 10:39:03

rosół z królika jest zajefajny palce lizać,albo z młodego gołębia.Rosół z kury nie ma szans,SPRÓBUJCIE polecam
!gąska#

!gąska

2009-08-24 13:02:30

w dobrych ksiazkach kucharskich w tresci przepisow napisane jest,ze cebulke i to najlepiej przypieczona dodaje sie do rosolu wolowego.Jesli do rosolu z kurczaka dodamy taka cebule smakuje nienajlepiej. rosol z kurczaka musi byc delikatniejszy w smaku od wolowego,dobrze jest dodac odrobine koperku i zielenine magi (tak sie nazywa ta natka zieleniny -maga)wtedy rosolek nabiera niepowtarzalnego smaku. jesli chodzi o klarownosc probowalam bardzo dlugo roznych sposobow ale najlepszy wychodzi mi kiedy mieo wrzucam do cieplej wody potem szumuje dodaje przyprawy ,zielenine, warzywa odpowiednie dla rosolu i bardzo dlugo gotuje na polowe odkryty garnek. Ten rosol jest najlepszy
!dami#

!dami

2009-06-11 21:21:47

A ja robie inaczej i rosołek wychodzi przepyszny a mianowicie:
wlewam większe pół garnka wody wrzucam odrazu warzywa i gotuję aż się woda zagotuje potem oczywiście już umyta kurke czyli skrzydełka, szyjka, korpus troszke podgotowuję , nastepnie kostka rosołowa i gotuje do miękkości mięsa , oczywiscie do smaku dodaje przypraw kto jak lubi. I tym to sposobem wychodzi bardzo smakowity i zapachowy rosołek
!Anka#

!Anka

2009-06-04 10:27:27

jeżeli chodzi o sam przepis to się zgadzam,ale póxniejsza obróbka to szmira. Jeśli wrzycimy mięso na gorącą wodę to rosół stanie się mętny, a nie klarowny i nie będzie miał koloru!!! Przypraw w postaci soli i pieprzu także troszkę za mało! Gotuję innaczej rosół i nikt nie jest w stanie mu się oprzeć!!! Ale nigdy nie wrzycam mięsa na gorącą wodę!!!
!Agnieszka z Sandomierza#

!Agnieszka z Sandomierza

2009-05-24 10:54:34

Próbowalam wielu przepisów na rosól. Moja teściowa wrzuca mięso na zimną wodę i gotuje bardzo długo pod przykryciem- uważam że nie jest to dobry sposób! Mąż niechętnie jada u niej rosół... bo jest "nijaki"! A ja wrzucam mięso na wrzątek i gotuje na wolnym ogniu bez przykrycia ok 70 minut. Rosół troche odparyje, dlatego przewidując to przed wrzuceniem kurczaka daje trochę wiecej wody, aby w efekcie końcowym było tyle ile trzeba. Tak ugotowany rosół jest najlepszy na świecie... a mężuś zadowolony:)
!Ilu ludzi tyle gustów ale jeden smak.#

!Ilu ludzi tyle gustów ale jeden smak.

2009-05-12 10:42:11

Zawsze rzucajmy mięsko do zimnej wody i gotujmy rosół nawet dwie godziny.Po tym czasie dopiero przyprawiamy rozkoszując się aromatem wywaru.Smaczności.

2009-04-29 16:25:32

Ja to dodaję jeszcze 2 grzybki suszone.
!aga#

!aga

2009-02-26 21:04:26

bardzo dobry przepis - POLECAM
!ala#

!ala

2009-01-10 15:06:09

a mi nie wiem dlaczego wychodzi mętny rosól
!max#

!max

2008-10-24 19:02:58

a szponder wołowy do rosołku można dodać ?
!Aaron Pałkin#

!Aaron Pałkin

2008-10-04 12:40:25

CO to za Przepis !!!! cyba nie na rosół!!!
POdstawa rosołu:
1. mięso wrzucamy na ZIMNĄ wodę
2. gotujemy DŁUGO
!MIKI#

!MIKI

2008-07-27 10:02:36

DZIS UGOTUJE TAKI ROSOLEK
!strz8aa#

!strz8aa

2008-06-27 13:52:25

niezły przepis jestem w szoku a moje kubki smakowe mają wakacje.

2008-05-09 07:09:40

Mieso nalezy wrzucić do zimnej wody - aby jak najwiecej oddalo do rosolu tego, co ma w sobie najlepsze. Wrzucajac je do wrzatku spowodujemy sciecie bialka - a tu chodzi nam o smak zupy a nie miesa. Kawaleczek kapusty we wloszczyznie napewno nie zaszkodzi. Poza tym przepis na 5. Pozdrawiam!!!
!Drakośka#

!Drakośka

2008-04-22 12:48:51

Zszumować, oznacza pozbyć się szumowin z powierzchni zupy ^^ (szumowiny to te szare pływające takie)
!dżony#

!dżony

2008-03-28 12:56:44

wyszedł zajefajny ale twż dodałem kostkę

2008-03-04 18:11:20

fajny przepis, prosty i łatwy a efekt super :)

2008-02-05 14:55:26

no zobaczymy a;e ja dodam kosteczki jeszcze
!:)))#

!:)))

2008-01-29 12:16:06

matko....cóż to znaczy "zszumować"??? :O
!Żaba i Maja#

!Żaba i Maja

2008-01-16 14:16:38

kurcze rosołek super gotowałyśmy go perwszy raz był pzepyszny jedli az im se uczy trzesły

pownnśce jeszcze dodać lupczyku aby rosołek miał pękny kolorek
!arni#

!arni

2008-01-02 13:23:01

pierwszy raz bede gotował, ale jestem dobrej myśli...
pozdrawiam:)
!Dunka#

!Dunka

2007-11-03 12:24:47

W moim tez brakowalo tej kostki rosolowej ale i tak mi wyszło. ;) Dzieki za pomoc

2007-09-13 14:32:27

ja cebulę przypiekam na palniku dodaje na samym końcu gotowania
!socoranster#

!socoranster

2007-08-27 16:21:14

..niestety muszę muszę państwa rozczarować, bo trzeba jednak staranniej doprawić niż w przepisie.. rozumiem, że kolor rosołu zależy od kury- świeża, czy nie.. moja wymagała kostki rosołowej- nawet 3 na taką ilość wody..
!kura#

!kura

2007-08-25 12:49:54

zobaczymy czy mi wyjdzie...
!socoranster#

!socoranster

2007-08-19 11:31:05

..no, zobaczymy, czy się uda;)
!Kropelka#

!Kropelka

2007-03-14 10:41:10

witam, ugotowalam rosol tego przepisu i musze przyznac ze byl bardzo smaczny.
PS. Pierwszy raz gotowalam rosol..:)
Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2015