Kategorie przepisów

Rosół wołowy

Składniki

Sposób przyrządzenia

Mięso wrzucić na gotującą się wodę, po zagotowaniu zszumować, dodać włoszczyznę, kapustę i przyprawy, gotować do miękkości.
Podawać z domowym makaronem.
Ocena przepisu: 2 (12 gł.)
Wyświetlenia: 22012
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Rosół wołowy
aseret#

Dodane przez:

aseret

2009-01-26
Rosół wołowy z dodatkiem kapusty włoskiej (wcałości ka[usta nie szatkowana)
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Aromatyczna zupa curry

Aromatyczna zupa curry

NaTaLiA16#

Dodane przez:

NaTaLiA16

2007-03-19
Rosół dla kawalera

Rosół dla kawalera

#

Dodane przez:

2008-10-13
wersja z makaronem
Rosół z rodzynkami

Rosół z rodzynkami

#

Dodane przez:

2010-01-31
Rosół jarski

Rosół jarski

#

Dodane przez:

2009-08-07

Zobacz wszystkie (15)

Komentarze

Do przepisu na: Rosół wołowy

!an#

!an

2012-05-26 21:14:37

Olka, dziewczyno, mięso na rosół, jakikolwiek: wołowy czy drobiowy ZAWSZE wrzuca się do ZIMNEJ wody. Malinka18 wyjaściła Ci, dlaczego. I rosół nigdy nie będzie mętny, jeśli będzie gotował się powolutku, będzie "mrugał", to znaczy będą się wydostawać tylko pojedyncze pęcherzyki powietrza. Spróbuj i zaobserwuj, kiedy rosół "mruga". I tak trzymać przez cały czas gotowania. Nigdy nie zmętnieje. Jeśli wrzucisz mięso na wrzątek, to będzie ono smaczne, ale za to rosół do kitu. Pozdrawiam.
!MALWI#

!MALWI

2011-06-22 10:41:56

OLKA HYMMM NIE UBLIZAJAC NIKOMU.. SPROBUJ UGOTOWAC ROSOŁEK WRZUCAJAC MIESO DO ZIMNEJ WODY TO POROZMAWIAMY BO NARAZIE WYDAJE MI SIE ZE TY NIE MASZ POJECIA O ROSOLE:)))
!MALWI#

!MALWI

2011-06-22 10:38:01

JESLI ROSÓŁ NIE WAŻNE CZY WOLOWY CZY DROBIOWY TO MIESO ZAWSZE TO ZMINEJ WODY I NIECH SIE GOTUJE POMALUTKU ...NIW EYOBRAZAM SOBIE WRZUCIC MIESO DO GORACEJ WODY ... GDZIE JEGO SMAK? ONO SIE TYLKO SPAŻY NIE WYDOBEDZIE SIE Z NIEGO ZADEN SMAK .... I ROSOL WCALE NIE JEST METYNY ! GOTUJE SIE GO PRZEZ KILKA GODZIN NAJLEPIEJ DELIKATNIE MA PYRKAC ....

2010-10-26 18:41:01

kłócicie się o to na jaką wodę wrzuca się mięso do rosołu a ZASADA JEST PROSTA:jeśli chcemy mieć dobry-powtarzam dobry rosół wtedy mięso wrzucamy na zimną wodę aby oddało do środka cały swój smak.natomiast jeśli chcemy mieć sztukę mięsa wtedy wrzucamy na wrzątek aby mięso się "zamknęło" i miało w sobie smak.a co chodzi o ilość mięsa to liczy się średnio około 1 kg na 3 litry wody.
!lecher#

!lecher

2010-06-12 14:46:31

narobiliście mi mętliku w głowie z tym gotowaniem rosołu w zimnej czy gorącej wodzie. Wypróbuję 2 razy.
!paweł#

!paweł

2010-02-21 10:19:06

Nie zgadzam sie uzytkownikiem JA! Mięso z rosołu wołowego jest bardzo smaczne i szkoda go użyć na farsz.Polecam ze świerzym pieczywem i chrzanem.właśnie gotuję i nie mogę sie doczekać.Smacznego.
! Gunia#

! Gunia

2009-05-31 13:48:09

Mięso wkłada się do zimnej wody , wtedy soki z mięsa przejdą do wody i nadają smak zupie . Bo rosół to zupa na mięsie i włoszczyźnie .Zagotować mięso(najlepiej jak są to różne kawałki mięsa : szponder , mostek , pręga , nawet kawałek krowiego ogona , od karkówki mętnieje ) , zdjąć szumowiny czyli szaroburą pianę , pogotować z pół godziny , dodać z 5 ziarenek czarnego pieprzu ,łyżeczkę vegety ,ze dwie łyżeczki maggi i to gotować następne pół godziny .Włoszczyznę tj:jedną marchewkę -wystarczy ,bo słodzi zupę ,sporą pietruszkę ,może być z natką , seler , ze dwa jego listki ,por -biała część , duży listek kapusty włoskiej lub dwa mniejsze , nie za dużo bo też słodzi rosół . No więc włoszczyznę oczyścić , dodać do garnka z mięsem . Cebulę w łupinkach nabić na nóż , opiec nad gazem na czarno i dołożyć do reszty.Wskazany by też był suszony kapelusz borowika.
Przykręcić gaz , niech się zupa wolniutko gotuje . Ma ,,mrugać ,, , to znaczy ma tak wyglądać jakby miała się za chwilę zagotować .
Nie dodawać listkow laurowych , ziela angielskiego czy cząbru , bo to psuje smak .
Sprawdzić smak , jeśli trzeba dosolić .

Podaję go z cienkim makaronem lub kaszką krakowską pokrojoną w kostkę . I zawsze z zieloną pietruszką .
Z włoszczyzny po dodaniu ogórków kiszonych , kwaśnego jabłka ,groszku , kukurydzy , gotowanych dwóch jajek i majonezu robię sałatkę na kolację . A na resztkach rosołu na drugi dzień zupę pomidorową .
!eli#

!eli

2009-02-24 15:22:42

Ja zawsze gotuję wszelkie zupy wrzucając mięsko do zimnej wody, rosół nidgy nie jest mętny, przeciwnie, wydaje mi się, że wrzucając mięso na wrzątek zaparzymy je tylko i zmarnujemy smak.
Poza tym u mnie w domu rosół wołowy zawsze jadło się z ugotowanymi ziemniakami (oczywiście osobno ugotowanymi, nie w rosole), polecam. Z makaronem to drobiowy :)

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014