Kategorie przepisów

Rosół z kury

Składniki

Sposób przyrządzenia

W dużym garnku zagotować 2 l wody, sprawioną i umytą kurę podzielić na porcje i wraz z podrobami wrzucić na wrzątek, chwilę pogotować. Zszumować. Gotować dalej na bardzo wolnym ogniu ( od tego zależy czy rosół będzie klarowny), do momentu gdy mięso będzie prawie miękkie. Dodać obraną i umytą włoszczyznę (bez kapusty). Posolić i popieprzyć. Gotować dalej do miękkości mięsa i warzyw (dłuższe gotowanie wpłynie niekorzystnie na smak). Pod sam koniec gotowania dodać uprażoną na suchej patelni połówkę cebuli. Gdy warzywa i mięso będą miękkie natychmiast wyjąć z rosołu. Zaniechanie tej czynności spowoduje pogorszenie smaku. Do gorącego rosołu wrzucić umyte gałązki selera (nie gotować). Rosół podawać bardzo gorący z makaronem własnej roboty, posypany zieloną posiekaną pietruszką.
Ocena przepisu: 3 (55 gł.)
Wyświetlenia: 117944
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Rosół z kury
Danusia19671#

Dodane przez:

Danusia19671

2008-10-06
Rosół z kury
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 14 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Zupa szparagowa

Zupa szparagowa

izabela#

Dodane przez:

izabela

2008-12-08
Zupa curry

Zupa curry

#

Dodane przez:

2009-09-02
Rosół wołowy

Rosół wołowy

ola44#

Dodane przez:

ola44

2009-01-26
Rosół wołowy z dodatkiem kapusty włoskiej (wcałości ka[usta nie szatkowana)
Aromatyczna zupa curry

Aromatyczna zupa curry

NaTaLiA16#

Dodane przez:

NaTaLiA16

2007-03-19

Zobacz wszystkie (39)

Komentarze

Do przepisu na: Rosół z kury

2012-04-04 08:40:11

tak się dzieje że woda mętnieje, ja kilka razy płukam tę kurę w wodzie, a później raz zagotowuje i odlewam tą wodę i daję inna i wtedy jest ok. A le ja mam taką kurę domową a nie ze sklepu
!ja#

!ja

2011-11-18 16:52:16

Pewnie że od zimnej, podstawa! I proponuje dodać trochę wołowiny, jakieś 10-15% masy kury, ja zazwyczaj wrzucam rumsztyk. Do tego oprócz "standartowych" rzeczy uprażona w piekarniku cebula, koniecznie nać selera i żadnych kostek! Litości!:) Na bardzo wolnym ogniu, w wysokim garnku i szumowiny same na dno opadną. Za wszelką cenę nie doprowadzać do wrzenia, rosół ma migać kilka godzin, potem zostawić do opadniecia szumowin. Lepiej się nie da!:)
!iwoon#

!iwoon

2011-11-05 22:05:17

zgadzam się z Asią
!HomoSapiens#

!HomoSapiens

2011-06-16 13:09:54

A kiedy dziecko staje się dorosłe to już można je zabić, gotować i jeść?!
!kasia#

!kasia

2011-01-18 15:33:14

jak mozna jesc cielecine?! przeciez to jest dziecko !
!Ajajajajajj #

!Ajajajajajj

2010-12-07 13:14:14

Rosół gotujemy od zimnej wody ........... Drodzy państwo ..



:/
!niki#

!niki

2010-10-31 12:28:39

ja jak wrzucilam kure to woda mi zmetniala :( dlaczego?
!gacuh#

!gacuh

2010-09-26 11:36:37

skąd twoja prababcia miała kostkę rosołową?

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014