Kategorie przepisów

Przepis na Rosti - placki ziemniaczane

Składniki

Rosti - placki ziemniaczane - jak zrobić

Ziemniaki gotować w mundurkach na półtwardo. Cebulę posiekać.
Boczek pokroić w kostkę.
Łyżkę masła stopić na patelni, włożyć cebulę z boczkiem, smażyć 2 min.

Ziemniaki odcedzić, ostudzić i obrać.
Zetrzeć na grubej tarce.
Dodać cebulę z boczkiem, wymieszać.
Ziemniaki przyprawić solą i pieprzem.

Resztę masła rozgrzać na patelni.
Z ziemniaków uformować placek grubości ok. 1,5 cm, przykrywający całą patelnię.
Smażyć, aż spód się zrumieni.

Placek przykryć talerzem, patelnię odwrócić tak, by placek został na talerzu.
Placek ostrożnie zsunąć na patelnię nieprzyrumienioną stroną.
Smażyć 10 min.
Ocena przepisu: 0 (0 gł.)
Wyświetlenia: 4657
Ile porcji: 5
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Galareta z gęsich podróbek

Galareta z gęsich podróbek

aseret

Dodane przez:

aseret

2009-01-04
Pieczarki duszone

Pieczarki duszone

ANECIK1980

Dodane przez:

ANECIK1980

2008-12-02
Parowańce

Parowańce

ANECIK1980

Dodane przez:

ANECIK1980

2008-12-01
Jogurt z siemieniem lnianym

Opinie i komentarze

Do przepisu na: Rosti - placki ziemniaczane

!www.fruitcarving.pl#

!www.fruitcarving.pl

2009-10-12 21:14:34

Primo,
Jak rosti to z gotowanych ziemniaków.
Secundo,
Jak rosti, to smażone TYLKO z jednej strony !!!
!Ewwwa#

!Ewwwa

2009-08-28 20:43:48

Ja robię z zupełnie surowych ziemniaków
;)

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2015