Kategorie przepisów

Rosti - placki ziemniaczane

Składniki

Sposób przyrządzenia

Ziemniaki gotować w mundurkach na półtwardo. Cebulę posiekać.
Boczek pokroić w kostkę.
Łyżkę masła stopić na patelni, włożyć cebulę z boczkiem, smażyć 2 min.

Ziemniaki odcedzić, ostudzić i obrać.
Zetrzeć na grubej tarce.
Dodać cebulę z boczkiem, wymieszać.
Ziemniaki przyprawić solą i pieprzem.

Resztę masła rozgrzać na patelni.
Z ziemniaków uformować placek grubości ok. 1,5 cm, przykrywający całą patelnię.
Smażyć, aż spód się zrumieni.

Placek przykryć talerzem, patelnię odwrócić tak, by placek został na talerzu.
Placek ostrożnie zsunąć na patelnię nieprzyrumienioną stroną.
Smażyć 10 min.
Ocena przepisu: 0 (0 gł.)
Wyświetlenia: 4469
Ile porcji: 5
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Galareta z gęsich podróbek

Galareta z gęsich podróbek

aseret#

Dodane przez:

aseret

2009-01-04
Pieczarki duszone

Pieczarki duszone

ANECIK1980#

Dodane przez:

ANECIK1980

2008-12-02
Parowańce

Parowańce

ANECIK1980#

Dodane przez:

ANECIK1980

2008-12-01
Jogurt z siemieniem lnianym

Zobacz wszystkie (2)

Komentarze

Do przepisu na: Rosti - placki ziemniaczane

!www.fruitcarving.pl#

!www.fruitcarving.pl

2009-10-12 21:14:34

Primo,
Jak rosti to z gotowanych ziemniaków.
Secundo,
Jak rosti, to smażone TYLKO z jednej strony !!!
!Ewwwa#

!Ewwwa

2009-08-28 20:43:48

Ja robię z zupełnie surowych ziemniaków
;)

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014