Kategorie przepisów

Rozetka

Składniki

Sposób przyrządzenia

Wsypać mąkę do miski. Zrobić w mące wgłębienie, dodać drożdże. Wlać połowę podgrzanego mleka, wsypać łyżeczkę cukru, lekko rozmieszać. Odstawić w ciepłe miejsce, pod przykryciem , na 15 minut. Zmieszać tłuszcz z 8 dag cukru , jajkiem i resztą mleka. Dodać do ciasta, gdy podwoi objętość. Wyrobić na jednolitą masę, odstawić na kolejne 15 minut. Jeszcze raz wyrobić, rozwałkować na posypanym mąką blacie w prostokąt o wymiarach 25 na 35 cm. Obrać jabłka, pokroić na ćwiartki. Po usunięciu środków, pokroić w kostkę. Rozłożyć na cieście. Zmieszać rodzynki z 5 dag cukru i cynamonem., posypać jabłka. Pokroić ciasto na 5-6 cm paski. Zwinąć paski, ułożyć je na nasmarowanej tłuszczem tortownicy, tak utworzyły rozetkę. Teraz odstawić na 15 minut. Piec godzinę w piekarniku w temperaturze 175 stopni. Posmarować glazurą z reszty cukru, zagotowanej w 1/2 szklanki wody.
Ocena przepisu: 0 (0 gł.)
Wyświetlenia: 944
Ile porcji: 16
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 40min.
Czas przygotowania: 40 min.
Czas pieczenia: 1 godz.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Snikers

Snikers

marlena1#

Dodane przez:

marlena1

2010-12-16
Śmietanowo malinowa rolada
Poduszeczki babci

Poduszeczki babci

eva45#

Dodane przez:

eva45

2010-12-10
Ciasto na lane kluski

Ciasto na lane kluski

marlena1#

Dodane przez:

marlena1

2010-12-11

Komentarze

Do przepisu na: Rozetka

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014