Kategorie przepisów

Przepis na Ryba pieczona w folii

Składniki

Ryba pieczona w folii - jak zrobić

1. Sprawioną rybę ( śledzie, dorsz, halibut; karp lub pstrąg ) natrzeć oliwą, solą i sokiem z cytryny
2. Posmarować kawałki folii aluminiowej oliwą i na każdym położyć rybę. Zagiąć boki z obu stron i lekko zwinąć w płaski rulon.
3. Ułożyć na ruszt i piec około 30 min.
4. Odwinąć, wyłożyć rybę na gorący talerz.
5. Rybę polaną sosem (4 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny) i doprawioną solą i pieprzem do smaku można podawać ze świeżym białym pieczywem lub frytkami i zieloną sałatą. Tak sporządzona ryba jest smaczna również na zimno.
Ocena przepisu: 3 (52 gł.)
Wyświetlenia: 153975
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

<
Ryba pieczona w folii

Dodane przez:

2006-11-01
Ryba pieczona w folii
aasiik

Dodane przez:

aasiik

2010-06-27
>
Ten przepis ma w ulubionych 26 osób, dodaj i Ty

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Szaszłyki wieprzowe

Szaszłyki wieprzowe

Dodane przez:

2009-04-17
Szaszłyk wieprzowy
Karkówka korzenna

Karkówka korzenna

Dodane przez:

2008-12-28
karkówka
Ziołowe kartofle

Ziołowe kartofle

Dodane przez:

2009-04-06
Zapiekane ziemniaczki z ziołami. Zdjęcie własne.
Śledzie w oliwie

Śledzie w oliwie

Dodane przez:

2008-12-19

Opinie i komentarze

Do przepisu na: Ryba pieczona w folii

!mania#

!mania

2011-03-31 12:08:00

a ja właśnie piekę mintaja.Dodałam trochę koperku i przyprawę do ryby no i oczywiście sok z cytryny.Jestem ciekawa czy będzie to dobre.
!Iwa#

!Iwa

2010-11-28 13:01:37

rewelacyjnie wyszła tilapia:) Polecam i dziękuje za przepis:)
!kaja#

!kaja

2010-10-12 19:50:49

nie jedz pangi, to najgorsza ryba jaka moze byc, ma w sobie hormony, zreszta sama sobie poszukaj info na necie o tej "super" rybie ;)
!MoniTa#

!MoniTa

2010-09-02 16:18:06

Bardzo dobre :)Ja zrobiłam identycznie według przepisu ,tylko soli dałam za mało.Myślę że jednak warto też dodać inne przyprawy.I następnym razem tak zrobię zamiast soli dam vegetę i przyprawę do ryb :)Moja ryba to mintaj :)
!redorchi#

!redorchi

2010-02-09 13:24:19

Mniam! Mniam! Właśnie zajadam rybkę upieczoną w folii. Pyychaaa! Upiekłam pangę (bo chyba jako jedyna, oprócz łososia, nie śmierdzi rybą i nie ma ości). Polałam ją dużą ilością soku z cytryny (jedna cytryna na 4 filety), posypałam kurkumą, solą, pieprzem świeżo zmielonym, tymiankiem, rozmarynem i bazylią, ułożyłam na niej plasterki czosnku i zawinęłam w folię. Troszkę za długo piekłam, ale i tak jest pyszna. Dzięki za przepis.
!redorchi#

!redorchi

2010-02-09 12:23:52

Mniam! Mniam! Właśnie zajadam rybkę upieczoną w folii. Pyychaaa! Upiekłam pangę (bo chyba jako jedyna, oprócz łososia, nie śmierdzi rybą i nie ma ości). Polałam ją dużą ilością soku z cytryny (jedna cytryna na 4 filety), posypałam kurkumą, solą, pieprzem świeżo zmielonym, tymiankiem, rozmarynem i bazylią, ułożyłam na niej plasterki czosnku i zawinęłam w folię. Troszkę za długo piekłam, ale i tak jest pyszna. Dzięki za przepis.
!Karola#

!Karola

2010-02-06 13:30:17

Proponuję również do folii z rybką (dorsz, pstrąg najlepiej w całości - wtedy faszerujemy rybę) dodać pokrojoną w pół-talarki cebulkę i masełko czosnkowe. Rybka jest soczysta i aromatyczna i nie jest mdła dzięki cebulce. Pangę odradzam - to chiński odpad - a nie wartościowa ryba.
!A.#

!A.

2009-11-14 15:50:38

ja właśnie piekę pstrąga, zamiast oliwy położyłam na rybkę plasterek masła ziołowego, mhh czekam z niecierpliwością aż będzie gotowe
!uncool ben#

!uncool ben

2009-09-17 14:02:13

zapamiętajcie - ryby (jak i większości mięs) NIGDY nie należy solić przed pieczeniem/smażeniem

sól jest higroskopijna, wyciąga wodę z mięsa, przez co staje się ono mnie soczyste, suche
!Tomi#

!Tomi

2009-07-26 12:36:53

Wczesniej robilem tak pstraga z kopierkiem, a teraz probowalem tez z bardziej egzotyczna ryba aji (japonska slodkowodna rybka okoniowata) i tez wyszlo dobrze. To idealny sposob na lagodnie upieczona rybke jesli nie ma sie normalnego piekarnika tylko gril gazowy.

2009-06-12 19:28:13

ja robiłam tak pangę i nikt w domu nie chciał tego jeść, mi ona samej smakowała jak jajko a nie ryba. bardzo dziwny smak, więcej takiej nie zrobię.
!ewunia#

!ewunia

2009-05-11 16:47:58

Jesli chodzi o rybke to w zasadzie kazda jest swietna do pieczenia.Ja zawijam folie w male kubeczki aby powietrze krążyło wtedy nie wysycha.I oczywiscie dodaje mnóstwo koperku,soku,oliwy nie dodaje aby byla beztłuszczowa,do tego salata lodowa z octem balsamicznym i grzanki czosnkowe.Polecam.Pycha:)
!Wiki#

!Wiki

2009-04-24 13:49:47

właśnie pieke pange,przepis troche zmieniłam zamiast oleju rozpuściłam maslo dodałam do niego czosnek ,koperek,sok z cytryny,pieprz,sól,papryke słodka zawinełam to w folie i do piekarnika .już mi pachnie w całym domu :)
!ola#

!ola

2008-12-22 13:28:24

kurcze tez rozmyslam nad taka rybke z folii!!!!bede miala tesciow na wigilii i chcialabym zeby im zasmakowala.kupilam pstraga,czy ktos juz robil????mysle o tym zeby do rybki dodac kawalek cytrynki,koper i maselko.mam nadzieje ze sie uda
!magdalenka#

!magdalenka

2008-11-20 16:28:51

Rybka już się piecze w piekarniku na ruszcie!!!
Troszkę przepis zmieniłam,rybkę posypałam świeżo zmielonym pieprzem odrobinę solą i przyprawą do ryb "Kamis" oraz do pieczenia każdy kawałek rybki zawinęłam z plasterkiem cytryny i paroma plastereczkami czosnku i dodałam zamiast oleju masełka!!!
Ale zapach!!!palce lizać!! smacznego!!
!Jacek#

!Jacek

2008-11-17 14:20:51

Wcześniej zrobiłem dorsza, potem pangę. Różnica w smaku diamteralna. Potem jeszcze poczytałem o tej nowej rybie i wiem jedno tego świństwa już nigdy nie kupię i nie chodzi tu o względy smakowe ale przedw wszystkim zdrowotne.
!VonMiguel#

!VonMiguel

2008-11-09 14:02:50

wlasnie wstawilem pange do piekarnika...
pierwszy raz robie taka rybe, ale przepisn nieco zmienilem...;p
W rybe wtarlem czosnek, koperek, polalem oliwa z sokiem z cytryny. Obok polozylem ziemniaki pokrojone w ksztalt frytek. Nastepnie przyprawilem je przyprawa do ziemniakow i frytek, po czym polalem kilkoma kroplami oliwy i do pica na 30min lub wiecej...zalezy kto jakie lubi;D

2008-11-04 12:10:14

robiłam taką rybe,wszystkim smakowała
!Bożena#

!Bożena

2008-10-09 17:41:27

też robię taką rybkę, ale folię smaruje masłem,rybkę posypuje przyprawą do ryb (Kamis)dodaję masło,cebulę,ser mozarella i zawijam w folię-można piec na grillu lub w piekarniku
!koteczka:-)#

!koteczka:-)

2008-04-13 16:07:52

właśnie wstawiłam pstrąga na ruszt i dodałam troszkę masełka.Ciekawa jestem jak będzie smakowała?

2008-03-03 10:36:53

ja polecam dodać odrobine masełka do ryby przed zawinięciem zo w folię-ryba będzie bardzo soczysta!!!
!nina#

!nina

2007-12-25 22:39:40

a ja zrobię na wigilię
!magda1978#

!magda1978

2007-10-07 09:08:53

zrobiłam na obiad, było pyszne! rodzinka się zajadała, aż im się uszy trzęsły :-)
!norbul#

!norbul

2007-03-01 22:36:27

Szczególnie polecam Łososia z folii.

2007-01-13 08:14:20

dziś sprobuje to zrobić na obiad

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2015