Kategorie przepisów

Przepis na Ryż Istambuł

Składniki

  • filety z piersi kurczaka 40 dag
  • ryż 40 dag
  • masło 10 dag
  • szafran 1 szczypta
  • pieprz czarny 1 szczypta
  • sól 1 szczypta
  • bulion drobiowy 2,5 szklanki
  • migdały łuskane 5 dag
  • orzechy pistacjowe 5 dag
  • groszek 20 dag

Ryż Istambuł - jak zrobić

Mięso umyte pokroić w drobną kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Ryż dokładnie umyć i osączyć i zeszklić na maśle. Bulion wymieszać z szafranem i wlać do zeszklonego ryżu. Całość dusić na małym ogniu, aż bulion wsiąknie do ryżu. Zdjąć z ognia i odstawić na 10 minut do naciągnięcia.
Ocena przepisu: 3 (11 gł.)
Wyświetlenia: 7120
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Gołąbki z kaszą

Gołąbki z kaszą

Dodane przez:

2008-10-12
Pikantne pierogi z kaszą

Pikantne pierogi z kaszą

madlenn

Dodane przez:

madlenn

2008-06-18
Ryż curry z warzywami

Ryż curry z warzywami

anullka7

Dodane przez:

anullka7

2008-10-10
Rissotto

Rissotto

anullka7

Dodane przez:

anullka7

2008-10-11

Opinie i komentarze

Do przepisu na: Ryż Istambuł

!michał#

!michał

2010-01-10 17:58:58

Ja znam inną - podobną potrawę z ryżu. Turek, z którym mieszkam nauczył mnie jak ją przyrządzać.

Najpierw szafran należy zalać małą ilością gorącej wody i pokroić kurczaka w paski.

Na patelnię z rozgrzanym masłem (ok. 3/4 kostki na 2 szklanki ryżu) wrzucamy garść makaronu (taki makaron do rosołu typu "makaron babuni") i smażymy przez 3-4 minuty, aż lekko zbrązowieje. Następnie do tego dorzucamy ryż, który wcześniej stał przez 24h w wodzie i smażymy przez 3-4 minuty. Wszystko solimy i dodajemy szafran. Do tego dodajemy gorący bulion, przykrywamy pokrywką i czekamy aż wszystko wsiąknie. Ilość bulionu uzależniona jest od ilości ryżu - 1,5 tyle wody ile było ryżu, czyli na dwie szklanki ryżu dajemy trzy szklanki wody. Groszek (świeży lub mrożony) dodajemy do ryżu pod koniec gotowania (jak jeszcze będzie woda) łącznie z migdałami.

Ryż nakładamy na talerz a na to smażonego kurczaka. W innej wersji kurczaka wrzuca się do ryżu razem bulionem, ale ja wolę smażonego.
!Przemo#

!Przemo

2008-11-16 13:29:36

Sory ale ten przepis jest do niczego, może ktoś napisze co z resztą składników

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2017