73295 przepisów
na stronie

Kategorie przepisów

Przepis na Sałatka z bakłażana

Opis

Dla miłośników bakłażana, tutaj znajduje się przepis, który jest znany w Libanie jako sałatka mnicha "salatet el raheb".

Składniki

Sałatka z bakłażana - jak zrobić

1. Zachowując nieuciętą główkę bakłażana, przekłuj go* i włóż do piekarnika na wysoką temperaturę na około 40 minut, dopóki nie stanie się bardzo miękki w środku i wypieczony (możesz sprawdzić przez włożenie noża lub widelca).
2. Wyjmij go i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut.
3. W tym czasie pokrój pomidora, cebulę i zieloną cebulkę w małe kawałki i odłóż.
4. Podtrzymując bakłażan za zieloną część, obierz go i zdejmij czarne części. Nie pozostawiaj żadnej, potem możesz odciąć również zieloną główkę.
5. Połóż na płaskim talerzu i delikatnie rozmiażdż.
6. Pokryj go pomidorem, cebulą i zieloną cebulką.
7. Przypraw sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek, dodaj soli i pieprzu.

*Nieprzekłuty bakłażan może eksplodować w piekarniku.
Ocena przepisu: 4 (4 gł.)
Wyświetlenia: 3565
Ile porcji: 2
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas pieczenia: 50 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

<
Sałatka z bakłażana
Beirutbite

Dodane przez:

Beirutbite

2013-06-14
Sałatka z bakłażana
>
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty

Opinie i komentarze

Do przepisu na: Sałatka z bakłażana

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2017