Kategorie przepisów

Sękacz

Składniki

Sposób przyrządzenia

Ciasto: Mąkę wymieszać z posiekaną na kawałki margaryną, dodać jajko i żółtko oraz śmietanę i wymieszać. Włożyć na 30 minut do lodówki.
Masa orzechowa: Rozpuścić kostkę masła, dodać szklankę cukru, mleko, miód i posiekane orzechy. Gotować na małym ogniu ok. 5 minut ciągle mieszając.
Ciasto wyłożyć na blachę, lekko podpiec w piekarniku w temperaturze 150 st. ok. 10 minut, wyjąć i rozłożyć na nim masę orzechową i ponownie włożyć do piekarnika. Piec wszystko ok. 15 minut w temperaturze 150 stopni przez 15 minut.
Ocena przepisu: 3 (23 gł.)
Wyświetlenia: 20256
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Sękacz
robson#

Dodane przez:

robson

2006-04-17
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 26 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Francuskie ciasteczka z jabłkami

Francuskie ciasteczka z jabłkami

#

Dodane przez:

2006-11-01
Francuskie grzebyki

Francuskie grzebyki

#

Dodane przez:

2010-11-01
Pierniczki

Pierniczki

#

Dodane przez:

2009-10-21
Sernik wiedeński

Sernik wiedeński

#

Dodane przez:

2008-12-02
mój serniczek

Zobacz wszystkie (8)

Komentarze

Do przepisu na: Sękacz

2012-03-21 10:38:54

Czytając przepis zastanawiałam się jaki sękacz? gdzie tu jest sękacz? fakt obok sękacza to ciasto to nie stało. Skład ma bardzo prosty, a wygląda jakby był o niego lepszy niż te składniki. Może wypróbuję ten przepis, choć mam mieszane odczucia...

2010-02-15 08:06:37

To ciasto rzeczywiście nie przypomina sękacza, ale mimo tego może być dobre (tylko nazwa nieszczęśliwa) :) Zapisuję i wypróbuję!
!Ewa#

!Ewa

2009-04-15 21:11:54

Ja piekę sękacze własnoręcznie, tradycyjnie, przy ogniu. Ten przepis- porażka...

2008-10-14 22:46:45

to nie jest żaden sękacz. Tylko nielicni potrafią go piec. Wymaga ogromnego wysiłku i sprzętu. Ja ostatnio za sękacza na zamówienie u pewnej pani zapłaciłam 80 zł. Był pyszny.
!Piotr#

!Piotr

2008-10-14 12:55:47

To na pewno nie jest sękacz. Po pierwsze w sękaczu nie ma orzechów a po drugi wiem, że robi sie go z ogromnej ilości jajek. A tu 2 ledwie.
!grazyna#

!grazyna

2008-09-26 22:14:45

to nie jest przepis na prawdziwdziwego SEKACZA!
!kam#

!kam

2006-12-15 20:58:16

fajny przepis
!Jadwiga313#

!Jadwiga313

2006-04-25 09:59:01

To ciasto jest podobno dobre ale ma coś za mało komentarzy i składników więc nie wiem czy coś z tego będzie

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014