Kategorie przepisów

Ser smażony

Opis

Z góry informuję, że przepis nie zawsze wychodzi. Powodem najprawdopodobniej będzie zła jakość sera. Ser może się nie zeszklić, może też zacząć śmierdzieć.
Smak i zapach powinien być delikatny nie powinien smakować jak ser smażony kupowany w sklepie.

Składniki

Sposób przyrządzenia

Ser musi być chudy, może być Jana ale niekoniecznie. Ja kupuje zawsze najtańszy dość mokry i w niezbyt zbitej kostce.
Ser rozkruszam i przesypuje sodą na 3 etapy.
Pierwszy to rozkruszenie na drobno połowy sera i przesypanie sodą (ja robię to na oko nie łyżeczki).
Na to kruszę pozostałą część sera i podobnie przesypuję.
Potem mieszam wszystko ręcznie przesypując jak wyżej.
Ser powinien się kleić do palców. Rozsypany na wysokość ok.2cm odkładamy na 24h.
Nasz wyrób powinien zrobić się szklisty o delikatnym zapachu.
Następnym krokiem będzie przełożenie sera do miski i gotowanie w garnku z wodą aby uniknąć przypalenia.
Kiedy ser się ujednolici dokładamy masło i soli do smaku. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Ostatnim krokiem jest wbicie jajka i ponowne dokładne wymieszanie.


Ocena przepisu: 4 (3 gł.)
Wyświetlenia: 6983
Ile porcji: 3
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Ser smażony
Tleno#

Dodane przez:

Tleno

2009-12-11
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Zobacz wszystkie (3)

Komentarze

Do przepisu na: Ser smażony

2010-02-28 22:45:03

Uwielbiam taki serek!

2009-07-20 15:27:45

Oczywiście chodziło mi o kąpiel wodną :)

2009-06-19 01:43:48

czyli ser gotujemy w kąpieli wodnej czy wrzucamy go do garnka z gotującą się wodą??

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014