Kategorie przepisów

Shoarma orginalna + mieszanka przypraw do Shoarmy

Opis

Shoarma pochodzi z Bliskiego Wschodu i robi się ja tam najczęściej z mięsa baraniego lub jagnięcego. W Europie tez z kurczaka lub wieprzowiny. Platy mięsa smaży się na specjalnym obrotowym szpikulcu i okrawa z upieczonych warstw.

Składniki

  • mięso wieprzowe (szynka,karkówka,łopatka) 1 kg
  • papryka świeża czerwona 1-2 szt

marynata

sos

do smażenia

do napełniania mięsem

  • chlebek pita 8-6 sztuk

Sposób przyrządzenia

1. Kroimy płaty mięsa na dość długie, cienkie paseczki.

2. Mieszamy wszystkie sypkie przyprawy, łączymy z mięsem, wkładamy do torby foliowej lub szczelnego pojemnika i marynujemy co najmniej 2 godz. Odkładając do lodówki.

Można po dokładnym wtarciu przypraw i rozpuszczeniu się soli dodać oliwę przeznaczona do smażenia i tak marynować. Najlepiej jest zostawić mięso na cala noc do dokładnego przeniknięcia aromatów.

3. Przed smażeniem rozgrzewamy duży wok lub dużą patelnie z powloką teflonową. Jeśli nie mamy duzej patelni lepiej mięso jest podzielić na dwie porcje i smażyć oddzielnie. Gdy patelnia gorąca wkładamy mięso. Jeśli nie używaliśmy oliwy do marynowania koniecznie nie zapomnieć rozgrzać wcześniej oliwę przeznaczona do smażenia i dopiero wtedy włożyć mięso.

Równomiernie rozprowadzić na patelni i już nie mieszać aż spodnia warstwa mięsa się podpiecze. Wtedy znów szybko zamieszać i czekać aż się spodnia warstwa podpiecze. Inaczej od zbytniego mieszania mięso puści za dużo soku i będzie się dusić a nie smażyć.

4. Gdy mięso się smaży pokroić paprykę na podobne paseczki jak mięso i dodać ją do mięsa na kilka minut przed zakończeniem smażenia. Wymieszać

5. W miedzy czasie upiec chlebki pita w piekarniku do lekkiego zrumienienia, rozciąć brzeg chlebków tylko do polowy

6. Składniki na sos wymieszać razem, posmarować nim wnętrze chlebków i napełniać je do pełna usmażonym mięsem. Shoarme w chlebkach lub bez nich podaje się również z frytkami.

Do tego sałata lodowa pokrojona na paseczki i pokrojony plasterki pomidor i ewentualnie ogórek. Ważne by warzywa były proste bo sama potrawa jest bardzo aromatyczna
Ocena przepisu: 4 (10 gł.)
Wyświetlenia: 12637
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Shoarma orginalna + mieszanka przypraw do Shoarmy
Samirka#

Dodane przez:

Samirka

2009-10-28
1-Shoarma w chlebkach pita 2-oryginalnie smażone płaty mięsa na obrotowym szpikulcu....mmmmm pycha
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 7 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Pierś kurczaka z marchewką
Szaszłyki z piersi  kurczaka i cukini

Szaszłyki z piersi kurczaka i cukini

aga77#

Dodane przez:

aga77

2009-11-01
Szaszłyki z piersi kurczaka i cukini
Pierś kurczaka (indyka) w szałwii

Pierś kurczaka (indyka) w szałwii

aga77#

Dodane przez:

aga77

2009-11-03
Pierś kurczaka(indyka) w szałwi
Kurczak w piwie

Kurczak w piwie

agabi#

Dodane przez:

agabi

2009-11-03

Zobacz wszystkie (1)

Komentarze

Do przepisu na: Shoarma orginalna + mieszanka przypraw do Shoarmy

2012-03-21 20:39:14

Bardzo, ale to bardzo apetycznie wygląda Twoja shoarma! Z chęcią zjadłabym ją teraz! A uwielbiam fast food co widać po moich spodniach gdy się najem :P :) Ciekawy przepis! Polecam na mięsko- mięso z szynki, jest delikatne w sam raz do takich potraw! :) Do mięska dodałabym jeszcze cebulę- do marynaty!

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014