Kategorie przepisów

Przepis na Smalec

Składniki

  • podgardle 50 dkg
  • wędzonka lub boczek wędzony albo boczek pieczony 50 dkg
  • cebula 2-3 sztuki
  • jabłko 1 sztuka
  • majeranek 2-3 łyżeczki

Smalec - jak zrobić

Mnóstwo jest przepisów na smalec ze słoniny, oczywiście dobrej, czyli grubej i tłuściutkiej, jednak nawet taki smalec będzie smalcem ryneczkowym, ani dobrym ani złym. Ten nasz będziemy robić z podgardla (bo chudsze) i z wędzonki albo boczku wędzonego (w tym wypadku akurat użyty boczek pieczony). Powiedzmy 50 dekagramów podgardla i tyle samo boczku. Z takiej ilości otrzymamy 2-3 miseczki smalcu.

Podgardle kroimy na malutkie kawałeczki (!) (gdzieś tak pół na pół centymetra) i wrzucamy do teflonowego garnka. W takim garnku możemy równie dobrze gotować jak i smażyć, a na patelni wszystko się nie zmieści. Garnek stawiamy na małym ogniu, żeby podgardle mogło się powoli wytopić.

Kiedy podgardle uzyska złoty kolor wrzucamy boczek, równie drobny.

W tym czasie kroimy na drobno 2-3 cebule, zależy od wielkości. Gdy wytopiony z mięsa tłuszcz nie będzie już mętny, a boczek również będzie miał złotawy kolor, dodajemy wcześniej przygotowaną cebulę.

Teraz potrzebujemy tarki z dużymi okami. Ucieramy jabłko. Na taką ilość mięsa wystarczy jedno duże. Gotujemy jeszcze z 15 minut. I doprawiamy, czyli sypiemy ze dwie, trzy łyżeczki majeranku. Doprawiamy też pieprzem i wciskamy 3 ząbki czosnku. Ważne, żeby to był świeży czosnek, a nie z kostki.

Zagotowujemy smalec i kiedy trochę przestygnie przelewamy do miseczek. Gdy całkowicie wystygnie, nie należy wstawiać go do lodówki. Oczywiście jeżeli robi się go najpóźniej dzień przed podaniem. W trakcie stygnięcia w miseczkach od czasu do czasu mieszamy łyżeczką, żeby wszystkie skwarki nie opadły na sam spód.

Podajemy z wiejskim chlebem i kwaszonymi ogórkami. Tak podany, jest idealny na rozpoczęcie imprezy.
Ocena przepisu: 3 (3 gł.)
Wyświetlenia: 2457
Ile porcji: 3
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 40min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Czas gotowania: 40 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

<
Smalec
DOMOWE_WYROBY

Dodane przez:

DOMOWE_WYROBY

2011-10-31
>
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Domowy majonez

Domowy majonez

DOMOWE_WYROBY

Dodane przez:

DOMOWE_WYROBY

2011-10-31
Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

DOMOWE_WYROBY

Dodane przez:

DOMOWE_WYROBY

2011-10-31
Kisiel z czarnej porzeczki

Opinie i komentarze

Do przepisu na: Smalec

2013-02-28 00:05:01

Smalczyk,bardzo dobry na świeży chlebek.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2017