Kategorie przepisów

Sos kurkowy

Składniki

Sposób przyrządzenia

Oczyszczamy kurki, myjemy, kroimy w kostkę. Kroimy w kosteczkę także cebulki i siekamy pietruszkę. Cebulkę i grzybki wrzucamy na patelnię i z odrobiną oleju dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Przez ten czas do miski wlewamy śmietankę, dodajemy mąkę, sól, pieprz, żółtka i roztrzepujemy dokładnie. Gdy grzybki i cebulka się podduszą(grzybki puszczą sok a cebulka się zeszkli) dodajemy pietruszkę, mieszamy. Teraz trzeba "zahartować" śmietankę poprzez wlanie do niej z 2 łyżki soku który puściły grzybki i mieszamy(jeśli tego nie zrobimy to śmietana może nam się zważyć), tak zahartowany sos wlewamy do grzybków i cebulki powoli i cały czas mieszając(ważne żeby ogień był zmniejszony!), teraz zagotowujemy wszystko przez chwilę i gotowe...jeżeli sos byłby zbyt gęsty można dodać troszkę mleka lub wody ;)
Ocena przepisu: 4 (5 gł.)
Wyświetlenia: 7546
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Sos kurkowy
jedzonko-noemii#

Dodane przez:

jedzonko-noemii

2009-08-05
kurkowy sos
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Pyszna bułka tarta do warzyw

Pyszna bułka tarta do warzyw

jedzonko-noemii#

Dodane przez:

jedzonko-noemii

2009-08-05
bułka tarta
Super prosty  sosik  dla amatorów
Sos pomidorowy

Sos pomidorowy

agabi#

Dodane przez:

agabi

2009-08-11

Zobacz wszystkie (1)

Komentarze

Do przepisu na: Sos kurkowy

!Przemcio#

!Przemcio

2009-08-16 13:46:58

Danie rzuciło mnie na kolana - najlepszy sos kurkowy w życiu - dzięki serdeczne za przepis . Pozdrawiam :-))

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014