73295 przepisów
na stronie

Kategorie przepisów

Przepis na Staropolska zupa chrzanowa

Składniki

  • białej kiełbasy 500 g
  • wędzonki (boczek, bekon i baleron) 200 g
  • mała cebula 1 szt
  • ząbki czosnku 2 - 3 szt
  • listek laurowy 1 szt
  • angielskiego ziela i pieprzu po 5 szt
  • wody 6 szkl
  • sól
  • tartego chrzanu 150 g
  • wiórków chrzanowych 2 łyżki
  • soku cytrynowego 1 łyżeczka
  • surowe żółtka 2 szt
  • gęstej śmietany 1 szkl
  • różnych pieczonych mięs 100 g
  • jajka na twardo 4 szt
  • ugotowane ziemniaki, pokrojone w kosteczkę 4 szt

Staropolska zupa chrzanowa - jak zrobić

Do garnka włożyć białą kiełbasę, wędzonkę, ziele, pieprz, listek laurowy, obraną cebulę i czosnek. Zalać gorącą wodą, doprowadzić do wrzenia, a potem gotować na małym ogniu ok. 20 minut. Przecedzić przez sito. W garnku rozmieszać śmietanę z żółtkami, powoli wlewać przecedzony wywar, stale mieszając. Mocno podgrzać, dodać starty chrzan, wymieszać i doprawić solą. Zestrugane wiórki chrzanu ułożyć na sicie, przelać wrzątkiem, potem sokiem z cytryny. Mięsa pokroić drobno (wielkość kęsa) i włożyć do garnka. Podgrzać i podawać z ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo oraz ziemniakami. Smacznego.
Ocena przepisu: 4 (2 gł.)
Wyświetlenia: 3272
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 40min.
Czas przygotowania: 100 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Po prostu bigos

Po prostu bigos

Warficzek

Dodane przez:

Warficzek

2015-08-06
Po prostu bigos
Biała kiełbaska  po staropolsku

Biała kiełbaska po staropolsku

kolorowowkuchni

Dodane przez:

kolorowowkuchni

2010-04-06
biała po staropolsku
Tradycyjny kotlet schabowy

Tradycyjny kotlet schabowy

kolorowowkuchni

Dodane przez:

kolorowowkuchni

2010-04-07
tradycyjny schab
Bigos

Bigos

Opolanka

Dodane przez:

Opolanka

2010-04-16

Opinie i komentarze

Do przepisu na: Staropolska zupa chrzanowa

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2017