Kategorie przepisów

Świąteczna kaczka z jabłkami

Składniki

Sposób przyrządzenia

Sprawioną kaczkę umyć, osuszyć, natrzeć starannie z zewnątrz i od środka solą, pieprzem i majerankiem, odstawić na ok. 30 minut.

Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w cienkie plasterki.

Dodać żurawinę (niekoniecznie), sól, pieprz, odrobinę cukru, majeranek, 1-2 łyżki tartej bułki i całość delikatnie wymieszać.

Kaczkę wypełnić farszem, tuszkę starannie zaszyć.
Dno brytfanny posmarować olejem i ułożyć kaczkę.
Naczynie włożyć do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec kaczkę ok. 80 minut.

W trakcie pieczenia mięso polewać wytworzonym sosem i kilkakrotnie obrócić.

Upieczoną kaczkę podzielić na cztery porcje, podawać obłożoną jabłkami.
Ocena przepisu: 4 (7 gł.)
Wyświetlenia: 4359
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 3 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Kurczak na ostro

Kurczak na ostro

ewelosa#

Dodane przez:

ewelosa

2008-11-17
Brązowe orzechy i jasne mięso idealnie pasują do siebie
Udka z kurczaka w sosie musztardowym

Udka z kurczaka w sosie musztardowym

ewelosa#

Dodane przez:

ewelosa

2008-11-18
Piramidka z udek z sosem musztardowym
Pieczony kurczak z ziemniakami

Pieczony kurczak z ziemniakami

ewelosa#

Dodane przez:

ewelosa

2008-11-20
Pieczenie kurczaka

Komentarze

Do przepisu na: Świąteczna kaczka z jabłkami

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014