Kategorie przepisów

Przepis na Tiramisu

Opis

Pyszniutki włoski Tiramisu. Niestety serek mascarpone jest bardzo drogi (niecale 5zł za 25 dag) ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić bo jest pyszny :)

Składniki

Tiramisu - jak zrobić

1. Żółtka wbij do rondelka i ustaw go w większym naczyniu z wrzątkiem. Całość podgrzewaj na małym ogniu, stopniowo dosypując połowę cukru i ubijając, aż powstanie gęsty, gładki krem.

2. Serek mascarpone zmiksuj z resztą cukru pudru, połącz z masą żółtkową. Smak masy serowej będzie bardziej delikatny, jeśli dodamy do niej sztywną pianę ubitą z 4-6 białek. Pamiętać, żeby mieszać bardzo ostrożnie, inaczej piana się porwie, krem straci puszystość.

3. Na dnie głębokiej prostokątnej blaszki (20x30cm) rozłóż ciasno 1/3 biszkopcików. Przykryj 1/3 kremu. Resztę ciastek skrop kawą (najlepiej zaparzonej w ekspresie) wymieszaną z amaretto lub rumem. Układaj na przemian warstwy biszkoptów i masy serowej, aż do wyczerpania składników. (ostatnią warstwą powinien być krem).

4. Gotowe ciasto odstawić na co najmniej 4h (a najlepiej na całą noc) do lodówki. Przed podaniem oprósz wierzch kakao przez sitko. Ja jeszcze przed podaniem kroje na kawałki i dekoruje rurkami waflowymi.
Ocena przepisu: 4 (307 gł.)
Wyświetlenia: 185269
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

<
Tiramisu

Dodane przez:

2007-03-03
Tiramisu
agabi

Dodane przez:

agabi

2010-11-10
>
Ten przepis ma w ulubionych 105 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Szarlotka z pianką

Szarlotka z pianką

gonia25-25

Dodane przez:

gonia25-25

2009-05-20
Szarlotka z pianką
Sernik z Rosą

Sernik z Rosą

JolaP

Dodane przez:

JolaP

2009-04-19
sernik z rosą w moim wykonaniu:)
Placek

Placek "NIEBO"

Dodane przez:

2009-01-21
Karpatka

Karpatka

wojtek1990

Dodane przez:

wojtek1990

2008-10-09
Ciasta do karpatki

Opinie i komentarze

Do przepisu na: Tiramisu

2013-02-28 22:54:58

Mogę potwierdzić, że jest naprawdę rewelacja.

2013-02-28 17:21:36

Bardzo zachęcająco wygląda:) na pewno wypróbuję

2011-11-15 00:15:44

wygląda obłędnie :)
po prostu rewelacja
!Jane from Chicago#

!Jane from Chicago

2011-06-30 02:50:33

Jest wspanialy....niebo w ustach ,robilam kilkakrotnie.P:)
!mga#

!mga

2011-03-25 11:18:52

tiramisu sie nie piecze
!kasia#

!kasia

2011-01-27 20:09:22

a takie pytanie..ile trzeba piec?
!megiii01#

!megiii01

2010-12-18 22:48:48

Jadłam to kiedyś jest przepyszne ; ) Muszę spróbować go zrobić ; ]
Trudne??

2010-11-29 18:56:31

Dla takiej pysznej leguminy warto wydać troszkę pieniążków;)
!ulyka#

!ulyka

2010-11-20 12:12:48

pyszne tiramisu z gotowym kremem tiramisu
!muszka#

!muszka

2010-08-19 20:05:40

Rewelacja !!!!
!Ola#

!Ola

2010-03-27 09:10:55

Ciasto przegenialne. ;)
!Ewa#

!Ewa

2010-01-10 15:32:31

Proponuję zamiast kakao,posypać ciasto kawą.Też przesianą przez sitko.
!ola#

!ola

2009-12-17 19:36:55

basica ma racje - ten z biedronki jest 2 razy tanszy i w niczym nie odbiega smakiem od mascarpone za 5 zl... rozni sie tym, ze na tym biedronkowym jst napisane "sere smietankowy"... przepis jest super :)

dodam tez, ze najlepiej wypada, jak postoi 1,5 dnia w lodowce - wtedy masa troche opada i biszkopty dokladnie sie przgryzaja :)
!Basica#

!Basica

2009-12-03 16:22:54

Ciasto robię od kilku lat na moje grudniowe imieniny.Owszem przysmak byłby bardzo drogi gdybym składniki kupiła w sklepie np osiedlowym.Polecam jednak sklep Biedronka ,serek kosztuje o połowę taniej niż normalnie w innym sklepie-różnicy w smaku nie ma wierzcie mi -ciasto jest pyszne,a i biszkopty "biedronkowskie" w zupełności wystarczą:) pozdrawiam wszystkie Baśki z okazji jutrzejszego święta górników;))

2009-11-20 11:20:51

Pyszny pyszny jeszcze raz pyszny! Zawsze mi fajnie wychodzi, wielkie dzieki:)

2009-09-22 15:59:07

wg. mnie to prosty deser i smaczny deser .
!Fajowacie#

!Fajowacie

2009-07-17 14:06:38


super wyszedł ;)

2009-06-24 16:47:13

Em... To chyba jest całkiem logiczne.. ze ser dodaje sie po wystygnięciu..
!ev#

!ev

2009-06-23 11:49:44

wydaje mi sie ze mozna dac troche mniej cukru, dla mnie krem był za słodki. Ale generalnie pycha :)
!Totalna klapa#

!Totalna klapa

2009-05-02 20:58:05

w przepisie zostal pominiety istotny szczegol a mianowicie, ze mase z zoltek nalezy polaczyc z serem dopiero jak wystygnie, a tak ser sie zwazyl i cala masa poszla do kosza. Juz nie wspomne ile piniedzy kosztowal ser.
!lime#

!lime

2009-04-29 20:59:50

przepis Ok, ale zobaczcie ten, REWELKA
Składniki: 1 kg mascarpone, 8-10 żółtek (w zależności od wielkości jaj), 200 g cukru pudru, 150 ml amaretto,
400 g biszkoptów podłużnych (2 opakowania firmy San), 800 ml (IMHO starczy ok. 650-700 ml) mocnej ostudzonej kawy

Żółtka utrzeć mikserem lub trzepaczką ręczną z cukrem pudrem na bardzo gładką masę.
Dodać stopniowo mascarpone, ubijając, aż krem zgęstnieje (ale nie za długo, nie chcemy wprowadzić za dużo powietrza).
Kawę połączyć z amaretto i wlać do miski.
Połowę biszkoptów moczyć BARDZO krótko w kawie, tak żeby nasiąkły, ale się nie rozpadały (trzeba robić to błyskawicznie,
bo naprawdę nasiąkają w ciągu sekundy).
Ułożyć je na dnie formy, posypać lekko kakao, następnie rozsmarować połowę kremu,
posypać lekko kakao, znów warstwa namoczonych biszkoptów, kakao i druga połowa kremu.
Można posypać od razu kakao po wierzchu lub tuż przed podaniem, po schłodzeniu co najmniej kilka h (choć lepiej dłużej).
Najlepiej gotowy deser schłodzić w lodówce

2009-04-29 20:32:25

Fantastyczny przepis ciasto wyśmienite na prawdę polecam.
!Smakosz #

!Smakosz

2009-04-16 15:20:30

Tiramisu wyszło naprawdę wyśmienite. Serdecznie polecam ten przepis.

2009-04-11 15:11:35

A ja nie lubię Tiramisu, tzn. jak już ktoś poda to zjem, ale bez rewelacji smakowych. Nie wiem czym się tak wszyscy zachwycają.

2009-04-10 19:54:46

Zrobiłam i mi wyszedł super!Jak najbardziej polecam

2009-03-28 11:20:50

Ciasto przepyszne!!! Radze jednak, robic je nawet dwa dni przed podaniem. Dolna warstwe biszkoptow mozna tez spokojnie skropic alkoholem.
!Dominika#

!Dominika

2009-03-07 12:37:09

Jeszcze nie skończyłam ale smak kremu jest bajeczny.
!Shattered#

!Shattered

2009-02-23 14:04:36

Wyszło bardzo dobre :) Może masa serowa nie jest tak stała jak bym chciała, ale smak nadrabia zaległości :)
!kasia#

!kasia

2009-02-19 17:15:33

olu a w ogole robilas z tego przepisu ze nie polecasz? to ze masz zupelnie inny to fajne naprawde :P

2009-02-16 14:01:02

ciasto jest naprwde bardzo dobre, polecam
!ola#

!ola

2009-02-11 13:43:42

NIE POLECAM TEGO PRZEPISU -MAM ZUPELNIE INNY!!!! DO TEGO DESERU TYLKO I WYLACZNIE LIKIER AMARETTO!!!! I ZUPELNIE INNE PROPORCJE ~~~~~~

2009-02-03 16:45:09

pysznie wygląda i tak też smakuje:)

2009-02-02 18:20:03

Przyjemność dla podniebienia ma niestety swoją cenę...
!Janinamiriam#

!Janinamiriam

2009-02-02 17:18:51

Przez zwykla ciekawosc jestem na tej stronie. Dokladnie takich z samych skladnikow i w takich samych proporcjach wykonuje tiramisu od wielu lat.Jest pyszne.Pozdrowienia z Bawarii.
!buahahaha#

!buahahaha

2009-02-01 14:51:07

fajny żaaaaaal

2009-02-01 08:42:30

"6 szt daję do 250 g serka.." a tutaj jest 750g :] ach ta matematyka..
!meggi#

!meggi

2009-01-29 18:12:19

nie podoba mi się ten przepis, za mało mascarpone, za dużo jajek. 6 szt daję do 250 g serka..

2009-01-13 20:41:05

Jedno z moich ulubionych ciast.Oczywiście polecam każdemu.
!xD człOwieczek#

!xD człOwieczek

2009-01-02 14:02:59

Super mniam!
!malgos.s#

!malgos.s

2008-12-20 12:42:03

Do szyszki
znalazłam przepis z pieczonym biszkoptem, patrz tutaj:-)http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Mistrzowskie_tiramisu___konkurs,,-10537462,9495.html
!oskar#

!oskar

2008-11-13 20:57:06

Ja mam 11 lat zawsze chcialem zrobic tiramisu i nie wazne czy pani robila bledy czy nie po prosu bylo pyszne i tyle zrobilem to z mama i byla kupa smiechu bardzo mi smakuje ten ser. Wlozylem wlsanie do lodowki te tiramisu jutro po poludniu sobie zjem z mama...umm opisze jak zjem
!gucia#

!gucia

2008-10-25 14:47:20

!Aśka to Ty powinnaś wrócić do podstawówki i to do 1 klasy, nie opanowałaś chyba czytania ze zrozumieniem :D
!Aśka#

!Aśka

2008-10-25 14:23:37

To jest śmieszne, że potencjalni dorośli ludzie (tyczy się Pani !goskaja) nie znają się na jednostkach masy!! 1 kg = 100 dag = 1000g.
Proponuje powrót do szkoły podstawowej. Najlepiej do 2 klasy
!szyszka#

!szyszka

2008-09-25 17:45:49

Nie znam sie na gotowaniu i pieczeniu za bardzo, a chciałabym zrobić z własnoręcznie zrobionym biszkoptem to ciasto. Czy efekt będzie taki sam? Może to głupie pytanie...Ale mimo wszystko proszę o odpowiedz :]

2008-09-15 16:52:27

do !goskaja - oczywiscie ze 250dag to 2,5kg, 250g to 0,25kg
!pl00#

!pl00

2008-09-07 22:22:57

do a! chyba masz problemy z ortografią, dŁugo się pisze przez ł!
!goskaja#

!goskaja

2008-09-02 13:46:15

panie !mario - 250dag to nie 2,5 kg tylko 0,25 kg czyli jedna czwarta kg. ktos tu spał na matematyce!!!
!jarek#

!jarek

2008-08-27 18:44:37

mario: serek mascarpone 150g kosztuje 8pln a nie 80
!mario#

!mario

2008-08-08 10:05:40

koleżanko albo kolego ze szkoły gastronomicznej chyba masz problemy z matematyka albo nie masz pojecia o gotowaniu !!!!! piszesz żeby na 250 dag. (czyli 2,5 kg. !!!) dac 3 żółtka .to jest masakra .Porcja chyba na 50 osób a sam koszt serka moskarpone to 80 zł.
!hahaha#

!hahaha

2008-06-13 23:06:18

zadne 6 zółtek bo woda z tego wyjdzie, chodze do szkoly gastronomicznej i uwierzcie mi ze jak damy 75 dag serka i 6 zółtek to sie nie bedzie trzymac masa a ma byc zbita ponieważ ten deser musi byc wysoki i puszysty a nie uklapniety na talerzu. ja bym proponowała 250 dag sera mascarpone i 3 zółtka do tego 4 łyżki cukru i resztę już dalej normalnie robić.
!Mariola#

!Mariola

2008-05-08 21:44:05

Pychotka, tylko żeby było bardziej stabilne.

2008-05-01 13:59:28

WYGLąDA SUPER
!Alicj Kołodziejczak#

!Alicj Kołodziejczak

2008-03-27 14:50:16

Fajne i napewno bardzo dobre.
!a#

!a

2008-03-12 20:38:06

to ciasto jest super bardzo smaczne i dugo sie je robi!!!
!ktos#

!ktos

2008-02-25 17:12:21

pomoglo mi to w robieniu dzienniczka lektur do szkoly, dziwne, ale prawdziwe...
!as#

!as

2007-05-06 02:54:13

as

2007-03-04 16:04:41

Robiłam to w małych przezroczystych salatereczkach i z okrągłymi małymi biszkopcikami. Bardzo mi smakowało! i mojemu mężowi oczywiście.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2015