Kategorie przepisów

Tort Pavlowej

Opis

Pierwszy raz usłyszałam o tym dziwnym jak dla mnie ciasteczku oglądając program Nigelli pod której jestem ogromnym wrażeniem. Ciasto które zrobiła wyglądało tak smakowicie że postanowiłam je zrobić. Pomimo iż naczytałam się że jest trudne do zrobienia, bo często siada albo się przypala mi wyszło rewelacyjnie. Góra ciasta zawsze idzie mocno do góry, potem opada robiąc dołek. Ten dołek przydaje się później do wyłożenia bitej śmietanki. A jeśli beza się przypala, co nie powinno się zdarzyć można wyłożyć na nią papier do pieczenia. Ja zachęcam serdecznie do zrobienia.

Składniki

Sposób przyrządzenia

Ubijać białka jajek ze szczyptą soli aż do uzyskania gładkiej masy. Dodać po trochu cukier i ubijać dopóki beza będzie sztywna i błyszcząca. Dosypać mąki kukurydzianej, dodać octu i aromatu waniliowego. Delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę z papierem do pieczenia. Wylana beza powinna mięć kształt koła i grubość ok. 5 cm.
Wsławiamy do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni. Natychmiast zmniejszamy temperaturę do 150 st. i pieczemy 60 do 75 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy lekko drzwiczki i czekamy aż beza ostygnie.

W tym czasie ubijamy śmietankę. Po ostygnięciu bezy odwracamy ja spodem do góry i nakładamy ubitą śmietanę. Na to kładziemy owoce (porzeczki, maliny lub marakuja).
Lepiej nie dawać za dużo, albo po trochu każdych, bo nie robimy sałatki owocowej tylko słodką beze z owocami.

Smacznego!!!
Ocena przepisu: 4 (25 gł.)
Wyświetlenia: 13312
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Tort Pavlowej
martita503#

Dodane przez:

martita503

2006-09-27
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 22 osób, dodaj i Ty

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Chrusty

Chrusty

tetetka#

Dodane przez:

tetetka

2008-10-12
Chrusty
Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami

#

Dodane przez:

2008-12-31
Fale Dunaju

Fale Dunaju

danusia#

Dodane przez:

danusia

2006-10-04
Babcine ciastka

Babcine ciastka

maarta#

Dodane przez:

maarta

2009-04-24

Zobacz wszystkie (11)

Komentarze

Do przepisu na: Tort Pavlowej

2013-02-27 09:21:46

Wygląda fajnie, wersja z truskawkami też brzmi ciekawie.

2012-03-22 11:09:10

Często wykorzystuję białka które mi zostały właśnie do Pavlovej albo do jej brata mini pavlovej (piekę bezy i pokruszone mieszam z ubitą śmietaną i owocami). Ja na Pavlovę kładę znacznie większą ilość bitej śmietany i zamiast porzeczek brzoskwinie, borówki, truskawki! :D Porcje dla dorosłych polewam lekko likierem z białej czekolady!

2010-08-30 23:49:48

O mniam, chociaż ja użyłabym do dekoracji truskawek -)

2009-06-10 16:05:32

Tort jest rewelacyjny! Super smakuje z truskawkami... Mniam!
!rybka#

!rybka

2008-12-31 00:32:20

Niestety dla mnie beza nie wyszła ponieważ zrobiła się gumowa a chyba nie powinna taka być. \/Jedyne co zmieniłam w tym przepisie to to,że dodałam zwykły ocet i jedną łyżeczkę a nie dwie-ale czy to mogło być powodem?
!Daga#

!Daga

2008-07-05 09:02:58

To ciasto jest rewelacyjne!!robie je bardzo czesto, na góre polecam wczesniej przygotowane : maliny wymieszane ze skórka i sokiem z cytryny ( lub wiśnie)nalezy to odstawić do lodówki na 20 min, pozniej delikatnie zalać tort.Gorąco Polecam

2007-11-21 21:42:18

jak u Nigelli uslyszany to napewno pyszny i napewno bede piekla przy najblizszej okazji. i napewno zdam relacje jak wyszlo
!ewelina#

!ewelina

2007-07-23 11:45:32

wiec jest to deser z australii i nazywa sie pavlova a nie zaden tort pawlovej. wiem bo pracuje w cukierni w szkocji

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014