Kategorie przepisów

Uszka

Składniki

Ciasto

Nadzienie

Sposób przyrządzenia

Grzyby namoczyć, ugotować, odcisnąć i zmielić. Cebulę obrać, drobno pokroić i usmażyć, wymieszać z grzybami, bułką tartą i żółtkiem, doprawić do smaku.
Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, zarobić ciasto nożem, dolewając strumieniem wodę, a następnie starannie wyrobić ręką.
Ciasto podzielić na części, cienko rozwałkować, pokroić na kwadraty, nałożyć nadzienie, złożyć po przekątnej, zlepić brzegi, a następnie przeciwległe końce jak na zdjęciu.
Wrzucić uszka na wrzącą, osoloną wodę z dodatkiem tłuszczu.
Kiedy zaczną wypływać na wierzch, wyjąć, osączyć z wody, przełożyć do naczynia.
Doskonałe do barszczu czerwonego, idealne na Wigilię.
Ocena przepisu: 4 (18 gł.)
Wyświetlenia: 15893
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Uszka
danusia#

Dodane przez:

danusia

2008-10-12
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 25 osób, dodaj i Ty

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Gołąbki z grzybami

Gołąbki z grzybami

conip#

Dodane przez:

conip

2008-10-06
Gołąbki z grzybami
Łazanki

Łazanki

cutemarta#

Dodane przez:

cutemarta

2007-12-27
Pirożko, ale jakie...

Pirożko, ale jakie...

cutemarta#

Dodane przez:

cutemarta

2007-12-27
Barszcz z rodzynkami:)

Barszcz z rodzynkami:)

cutemarta#

Dodane przez:

cutemarta

2007-12-27

Zobacz wszystkie (17)

Komentarze

Do przepisu na: Uszka

2013-02-28 11:15:06

He he... też idę na łatwiznę jak Pani Edwarda76, mam taką samą plastikową foremkę, 50 uszek w minutę:)

2013-02-22 08:42:55

Naprawdę wyglądają jak uszy i to elfa. Ja przyznam się szczerze to idę na łatwiznę i fobię uszka z foremki, nawet nie wiem czy w tej sytuacji mogę je uszkami nazwać, bo kształt mają sześcianu.

2012-03-26 10:04:01

a tego tłuszczu to nie za dużo trochę? bo tak czytam te składniki i chyba to będzie pływać
!Marta#

!Marta

2010-12-20 16:39:13

Ja też robię uszka ze śledziami i grzybami. PYCHA!!!! Wszyscy siE tym zajadają. Moja babcia dala mi ten przepis

2010-02-11 06:41:40

Mam nadzieje,ze kiedys zrobie.

2009-11-09 20:07:47

Uwielbiam uszka, tylko strasznie dużo z nimi roboty.
Ale wyglądają przepysznie.

2009-10-11 22:44:34

wyglądają smakowicie

2009-09-06 13:30:39

Ja dodaję mak w środek z miodem, uszka są takie na słodko.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014