Kategorie przepisów

Przepis na Uszka

Składniki

Ciasto

Nadzienie

Uszka - jak zrobić

Grzyby namoczyć, ugotować, odcisnąć i zmielić. Cebulę obrać, drobno pokroić i usmażyć, wymieszać z grzybami, bułką tartą i żółtkiem, doprawić do smaku.
Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, zarobić ciasto nożem, dolewając strumieniem wodę, a następnie starannie wyrobić ręką.
Ciasto podzielić na części, cienko rozwałkować, pokroić na kwadraty, nałożyć nadzienie, złożyć po przekątnej, zlepić brzegi, a następnie przeciwległe końce jak na zdjęciu.
Wrzucić uszka na wrzącą, osoloną wodę z dodatkiem tłuszczu.
Kiedy zaczną wypływać na wierzch, wyjąć, osączyć z wody, przełożyć do naczynia.
Doskonałe do barszczu czerwonego, idealne na Wigilię.
Ocena przepisu: 4 (18 gł.)
Wyświetlenia: 16247
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

<
Uszka
danusia

Dodane przez:

danusia

2008-10-12
Uszka
mrozluk

Dodane przez:

mrozluk

2008-12-25
Uszka
Danusia19671

Dodane przez:

Danusia19671

2009-01-05
Uszka
>
Ten przepis ma w ulubionych 25 osób, dodaj i Ty

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Gołąbki z grzybami

Gołąbki z grzybami

conip

Dodane przez:

conip

2008-10-06
Gołąbki z grzybami
Łazanki

Łazanki

cutemarta

Dodane przez:

cutemarta

2007-12-27
Pirożko, ale jakie...

Pirożko, ale jakie...

cutemarta

Dodane przez:

cutemarta

2007-12-27
Barszcz z rodzynkami:)

Barszcz z rodzynkami:)

cutemarta

Dodane przez:

cutemarta

2007-12-27

Opinie i komentarze

Do przepisu na: Uszka

2013-02-28 11:15:06

He he... też idę na łatwiznę jak Pani Edwarda76, mam taką samą plastikową foremkę, 50 uszek w minutę:)

2013-02-22 08:42:55

Naprawdę wyglądają jak uszy i to elfa. Ja przyznam się szczerze to idę na łatwiznę i fobię uszka z foremki, nawet nie wiem czy w tej sytuacji mogę je uszkami nazwać, bo kształt mają sześcianu.

2012-03-26 10:04:01

a tego tłuszczu to nie za dużo trochę? bo tak czytam te składniki i chyba to będzie pływać
!Marta#

!Marta

2010-12-20 16:39:13

Ja też robię uszka ze śledziami i grzybami. PYCHA!!!! Wszyscy siE tym zajadają. Moja babcia dala mi ten przepis

2010-02-11 06:41:40

Mam nadzieje,ze kiedys zrobie.

2009-11-09 20:07:47

Uwielbiam uszka, tylko strasznie dużo z nimi roboty.
Ale wyglądają przepysznie.

2009-10-11 22:44:34

wyglądają smakowicie

2009-09-06 13:30:39

Ja dodaję mak w środek z miodem, uszka są takie na słodko.

2009-07-14 21:16:05

Trochę jak pierogi nie jadłem ale dodam do ulubionych może kiedyś zrobię ;P
!!!5!!!

2009-04-15 19:52:55

Fajnie,że jest tutaj ten przepis.Długo go szukałam, aż wreszcie znalazłam:)
!Halina#

!Halina

2009-01-09 17:20:02

Dla początkujących gospodyń- w sprawie ciasta na uszka i pierogi-super rada!! 1 krok- do przesianej mąki dodaj gorącą, prawie gotującą się wodę !!!
Reszta- jak w większości przepisów.Na pewno się uda, no i ciasto będzie przede wszystkim miękkie!!!
Halina
!Ola#

!Ola

2008-12-22 17:50:26

Moja babcia,moja mama i ja już też robie uszka ze śledziami.To podobno niespotykane ale BARDZO PYSZNE z barszczykiem!!!Jak znajde wiecej czasu to napisze te przepis na stronce.A moze jest ktoś kto tez go zna i uwielbia?
!dana657#

!dana657

2008-12-16 20:55:41

Ja robię uszka z pieczarkami.Pieczarki usmażyć,doprawić solą i pieprzem, zmielić i nadziewać uszka. Do czerwonego barszczyku rewelacja.Polecam!
!myszogula#

!myszogula

2008-12-10 12:22:53

proponuje do ciasta na uszka nie dawac jajka,tylko lyzke oliwy extra-virgin i troche kurkumy-beda mialy piekny kolor. ido gotowania tez troche dodac oliwy, nie beda sie sklejaly. a woda do ciasta musi byc przegotowana i goraca.

2008-11-02 16:53:24

One wygladaja jak prawdziwe uszy,sa wspaniale i zapewne bardzo smaczne.Musze sprobowac,ale chyba bede miala trudnosci z ich ksztaltem,powalcze,pozdr.

2008-10-23 19:43:09

ja do farszu dodaję odrobinę kapusty ugotowanej i zmielonej, uszka wtedy nie są bardzo suche. Warto sprobowac, polecam!

2008-10-23 10:51:18

domowe uszka jeszcze z czerwonym barszczykiem pychota...

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2015