Kategorie przepisów

Przepis na Wino z czarnej porzeczki-słodkie i pyszne

Opis

Wino z własnej roboty smakuje zawsze najbardziej :) Od kilku lat zawsze gości na naszym stole na wszelkiego rodzaju spotkaniach rodzinnych i jak do tej pory wszystkich gości zniewala swym smakiem i aromatem.

Fajnie rozgrzewa w jesienne i zimowe wieczory:)

Składniki

  • czarna porzeczka 5 kg
  • cukier 4 kg
  • woda przegotowana 6 litrów
  • drożdże winne BORDEAUX 1 opakowanie
 

Wino z czarnej porzeczki-słodkie i pyszne - jak zrobić

Porzeczkę czarną myjemy i mocno ugniatamy (razem ze szypułkami). Po ugnieceniu wrzucamy do GĄSIORA NA WINO (najłatwiej przez lejek odpowiedniej wielkości = po prostu sposobem).

Później gotujemy wodę, musi się zagotować, dodajemy do niej cukier i mieszamy aż do rozpuszczenia. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Od tej ostudzonej wody odlewamy ok 0,5 litra wody i dodajemy do niej drożdże winne i pożywkę - dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu mieszanki z drożdżami i pożywką wlewamy to do gąsiora.

Następnie dodajemy pozostała ilość wody z cukrem.
Korkujemy, nalewając do rurki wentylacyjnej ok 2 łyżek zwykłej wody.

Cały gąsior odstawiamy na około 6 tygodni. W ciemne miejsce. Co kilka dni (5-6) mieszamy (najlepiej włożyć długi cienki wężyk i przedmuchać).

Jeszcze trzeba pamiętać aby uzupełniać wodę w rurce.
Po około 6-8 tygodniach zlewamy wino za pomocą wężyka do mniejszego gąsiora. Zostawiamy do sklarowania około 3 tygodni. PAMIĘTAJĄC O TYM ze rurka fermentacyjna musi być uzupełniana wodą.

Po tym czasie zlewamy winko do butelek, korkujemy i odstawiamy w ciemne miejsce.

Wino to charakteryzuje się intensywnym aromatem, słodkim i mocnym smakiem, krystalicznie ciemnym bordowym kolorem.
Wychodzi około 7 -8 litrów czystego wina.
 
Ocena przepisu: 4 (50 gł.)
Wyświetlenia: 61776
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

<
Wino z czarnej porzeczki-słodkie i pyszne
malinka18

Dodane przez:

malinka18

2010-10-28
>
Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Wino wieloowocowe

Wino wieloowocowe

kinias19

Dodane przez:

kinias19

2009-08-28
Wino z czarnej porzeczki waniliowe

Wino z czarnej porzeczki waniliowe

monika4

Dodane przez:

monika4

2009-10-08
Wino z czarnej porzeczki waniliowe
Wino różano-jeżynowe
Wino jeżynowo-gronowe

Wino jeżynowo-gronowe

seba

Dodane przez:

seba

2009-10-18

Opinie i komentarze

Do przepisu na: Wino z czarnej porzeczki-słodkie i pyszne

!Walent#

!Walent

2015-07-04 14:29:57

Ile takie winko ma %?
!Jolka#

!Jolka

2014-01-15 20:48:04

ja nigdy nie wiem jak sporządzić pożywkę
!kriss#

!kriss

2013-09-14 20:26:18

Witam ,
robiłem wino dokładnie według tego przepisu, teraz zabutelkowałem i zastanawiam się ile ono ma stać/ leżakować ? 0,5 roku ? i wyszło mi około 11 litrów to możliwe czy coś popsułem ?
!Dede#

!Dede

2013-01-13 13:43:42

Wino bardzo dobre. ;)

2012-08-06 15:32:04

I jeszcze mam pytanie, czy rzeczywiście już po 10-11 tygodniach winko można butelkować? Czy nie powinno trochę dłużej dojrzewać w gąsiorze?

2012-08-06 15:29:20

Witam,
bardzo zaciekawił mnie ten przepis, więc od wczoraj mam już wszystko, co trzeba w gąsiorze. Mam jednak dwie wątpliwości. Moje doświadczenia z produkcją wina domowego (słodkie deserowe) są takie, że przy takim winku cukier z wodą dzielimy na dwie części i tę drugą dodajemy do butli dopiero w 4-5 dniu od nastawu. Tak bynajmniej doradzali mi doświadczeni winiarze, gdy rok temu po raz pierwszy w życiu zabrałem się na produkcję winka z dzikiej róży (deserowe, 18 proc. alkoholu). Zatem mam wątpliwość, czy i w przypadku tego winka cukru nie należy podzielić na dwie części i tej drugiej dodać dopiero w 4-5 dniu?

I jeszcze pytanko. O droźdżach w przepisie wiemy tyle, że nawyzwają się BORDEAUX. I nic więcej. Ja takie dostałem tylko w płynie, więc korzystając z dobrej aury (ciepło) przygotowałem trzy dni wcześniej matkę drożdżową. Gdy roztwór zmętniał i miał piankę - zrobiłem nastaw w gasiorze, doddając odpowiednio po pożywce - te drożdże. Tymczasem w tym przepisie jest mowa o wymieszaniu i od razu dodaniu do nastawu. Nie znam tej technologoo, bo nawet drożdże winne sypkie trzeba na 15-20 minut wcześniej poddać uaktywnieniu drożdży. Wdzięczny będę za informacje.

Rozumiem, że to przepis do 15 litrowego gąsiora?
!zaciekawiony#

!zaciekawiony

2012-07-21 09:02:33

Cały gąsior odstawiamy na około 6 tygodni. W ciemne miejsce. Co kilka dni (5-6) mieszamy (najlepiej włożyć długi cienki wężyk i przedmuchać).

Nie wiem, czy natlenianie wina to dobry pomysł...
!aaaa#

!aaaa

2012-07-16 17:41:26

czy moga sie wytworzyc szkodliwe substancje ?
!hatsan#

!hatsan

2012-07-13 14:05:26

Jest to jeden z typów fermentacji (fermentacja w miazdze ) w przypadku której owoców nie oddziela się podczas fermentacji od moszczu (soku).
!Jola#

!Jola

2011-10-02 11:36:32

Wino bardzo dobre,właśnie zlałam do butelek,dziękuję za dobry przepis,polecam.
!ma#

!ma

2011-08-13 13:03:23

ja po 6 tygodniach odcedzam winko od owoców
!ma#

!ma

2011-08-13 13:01:07

Od kilku lat robię takie winko tyle że nie dodaje drożdży:) bez tego winko wychodzi znakomite.
!madduck#

!madduck

2011-08-04 15:49:59

Mam pytanko, jak długo wino powinno leżakować w butelkach zanim można je podać na stół ?
!Rafal#

!Rafal

2011-07-17 23:28:13

mam pytanie nie oddzielamy owocow od soku?
!ls 6670#

!ls 6670

2011-07-13 17:52:15

własnie teraz zabrałam sie z małżonkiem do roboty(chodzi o winko) zobaczymy co z tego wyjdzie (*_*)
!Dzieki #

!Dzieki

2011-07-12 13:48:08

Wielkie dzieki wreszcie zamieszczony jest dobry przepis
!Monika#

!Monika

2011-07-04 08:01:34

Właśnie mam zamiar zerwać porzeczki i wypróbuję ten przepis, jest prosty i zrozumiały bo często czytam inne i się gubię a tu proszę, jasne jak słońce. Brawo!

2010-10-28 14:54:40

powiem tak:za świeżymi czarnymi porzeczkami niezbyt przepadam,ale to winko nawet mi posmakowało.pycha!!! ;-)
!miko#

!miko

2010-07-23 16:54:07

Pożywkę można kupić tam gdzie drożdże, czyli w sklepach wielobranżowych (np.NOMI) lub na stronach internetowych (np. biowinu).
!g00sc#

!g00sc

2010-06-19 22:57:58

witam, jestem zupełnym amatorem w tej dziedzinie a bardzo mi zalezy na zrobieniu wina porzeczkowego z tego przepisu. czy mozecie w dokładniej wyjasnic co to za "pożywka"? z gory dziekuje i pozdrawiam
!Renata#

!Renata

2009-09-22 16:18:07

Dziękuję za przepis,dzisiaj już rozlewaliśmy wino do butelek,wyszło pyszne nawet nie czuć surowizną mimo że jeszcze"młode".Może to zasługa drożdży winnych,bo zamiast nich mama zawsze dawała rodzynki.A poza tym zawsze wyciskałyśmy sok.Po zlaniu wina do mniejszej butli zostawiłyśmy 2 słoiczki owoców z wina,są znakomite do pieczonego mięsa,dodane pod koniec pieczenia.Winko znakomite!!

!Pająk#

!Pająk

2009-08-10 18:34:32

Naprawdę bardzo dobry przepis, sprawdziłem. Trochę mało szczegółów dla początkujących (ilości, proporcje), ale tym początkujący niech się nie przejmują bo wino i tak wyjdzie smaczne. Jeśli za pierwszym razem będzie za słabe to można dolać odrobinkę spirytusu a w przyszłym roku dacie więcej cukru (wszystko na smak). Moja rada: próbujcie i nie bójcie się eksperymentować, toż to tylko jednokomórkowce;-)

2009-08-05 09:25:44

niestety nie wiem:(
!stiopka#

!stiopka

2009-07-29 21:24:38

gdzie można kupić wytłaczarkę do soku z czarnej porzeczki na domowe potrzeby

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2015