Kategorie przepisów

Wino z czarnej porzeczki-słodkie i pyszne

Opis

Wino z własnej roboty smakuje zawsze najbardziej :) Od kilku lat zawsze gości na naszym stole na wszelkiego rodzaju spotkaniach rodzinnych i jak do tej pory wszystkich gości zniewala swym smakiem i aromatem.

Fajnie rozgrzewa w jesienne i zimowe wieczory:)

Składniki

  • czarna porzeczka 5 kg
  • cukier 4 kg
  • woda przegotowana 6 litrów
  • drożdże winne BORDEAUX 1 opakowanie
 

Sposób przyrządzenia

Porzeczkę czarną myjemy i mocno ugniatamy (razem ze szypułkami). Po ugnieceniu wrzucamy do GĄSIORA NA WINO (najłatwiej przez lejek odpowiedniej wielkości = po prostu sposobem).

Później gotujemy wodę, musi się zagotować, dodajemy do niej cukier i mieszamy aż do rozpuszczenia. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Od tej ostudzonej wody odlewamy ok 0,5 litra wody i dodajemy do niej drożdże winne i pożywkę - dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu mieszanki z drożdżami i pożywką wlewamy to do gąsiora.

Następnie dodajemy pozostała ilość wody z cukrem.
Korkujemy, nalewając do rurki wentylacyjnej ok 2 łyżek zwykłej wody.

Cały gąsior odstawiamy na około 6 tygodni. W ciemne miejsce. Co kilka dni (5-6) mieszamy (najlepiej włożyć długi cienki wężyk i przedmuchać).

Jeszcze trzeba pamiętać aby uzupełniać wodę w rurce.
Po około 6-8 tygodniach zlewamy wino za pomocą wężyka do mniejszego gąsiora. Zostawiamy do sklarowania około 3 tygodni. PAMIĘTAJĄC O TYM ze rurka fermentacyjna musi być uzupełniana wodą.

Po tym czasie zlewamy winko do butelek, korkujemy i odstawiamy w ciemne miejsce.

Wino to charakteryzuje się intensywnym aromatem, słodkim i mocnym smakiem, krystalicznie ciemnym bordowym kolorem.
Wychodzi około 7 -8 litrów czystego wina.
 
Ocena przepisu: 4 (48 gł.)
Wyświetlenia: 59369
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Wino z czarnej porzeczki-słodkie i pyszne
malinka18#

Dodane przez:

malinka18

2010-10-28
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Wino wieloowocowe

Wino wieloowocowe

kinias19#

Dodane przez:

kinias19

2009-08-28
Wino z czarnej porzeczki waniliowe

Wino z czarnej porzeczki waniliowe

monika4#

Dodane przez:

monika4

2009-10-08
Wino z czarnej porzeczki waniliowe
Wino różano-jeżynowe
Wino jeżynowo-gronowe

Wino jeżynowo-gronowe

seba#

Dodane przez:

seba

2009-10-18

Zobacz wszystkie (23)

Komentarze

Do przepisu na: Wino z czarnej porzeczki-słodkie i pyszne

!Jolka#

!Jolka

2014-01-15 20:48:04

ja nigdy nie wiem jak sporządzić pożywkę
!kriss#

!kriss

2013-09-14 20:26:18

Witam ,
robiłem wino dokładnie według tego przepisu, teraz zabutelkowałem i zastanawiam się ile ono ma stać/ leżakować ? 0,5 roku ? i wyszło mi około 11 litrów to możliwe czy coś popsułem ?
!Dede#

!Dede

2013-01-13 13:43:42

Wino bardzo dobre. ;)

2012-08-06 15:32:04

I jeszcze mam pytanie, czy rzeczywiście już po 10-11 tygodniach winko można butelkować? Czy nie powinno trochę dłużej dojrzewać w gąsiorze?

2012-08-06 15:29:20

Witam,
bardzo zaciekawił mnie ten przepis, więc od wczoraj mam już wszystko, co trzeba w gąsiorze. Mam jednak dwie wątpliwości. Moje doświadczenia z produkcją wina domowego (słodkie deserowe) są takie, że przy takim winku cukier z wodą dzielimy na dwie części i tę drugą dodajemy do butli dopiero w 4-5 dniu od nastawu. Tak bynajmniej doradzali mi doświadczeni winiarze, gdy rok temu po raz pierwszy w życiu zabrałem się na produkcję winka z dzikiej róży (deserowe, 18 proc. alkoholu). Zatem mam wątpliwość, czy i w przypadku tego winka cukru nie należy podzielić na dwie części i tej drugiej dodać dopiero w 4-5 dniu?

I jeszcze pytanko. O droźdżach w przepisie wiemy tyle, że nawyzwają się BORDEAUX. I nic więcej. Ja takie dostałem tylko w płynie, więc korzystając z dobrej aury (ciepło) przygotowałem trzy dni wcześniej matkę drożdżową. Gdy roztwór zmętniał i miał piankę - zrobiłem nastaw w gasiorze, doddając odpowiednio po pożywce - te drożdże. Tymczasem w tym przepisie jest mowa o wymieszaniu i od razu dodaniu do nastawu. Nie znam tej technologoo, bo nawet drożdże winne sypkie trzeba na 15-20 minut wcześniej poddać uaktywnieniu drożdży. Wdzięczny będę za informacje.

Rozumiem, że to przepis do 15 litrowego gąsiora?
!zaciekawiony#

!zaciekawiony

2012-07-21 09:02:33

Cały gąsior odstawiamy na około 6 tygodni. W ciemne miejsce. Co kilka dni (5-6) mieszamy (najlepiej włożyć długi cienki wężyk i przedmuchać).

Nie wiem, czy natlenianie wina to dobry pomysł...
!aaaa#

!aaaa

2012-07-16 17:41:26

czy moga sie wytworzyc szkodliwe substancje ?
!hatsan#

!hatsan

2012-07-13 14:05:26

Jest to jeden z typów fermentacji (fermentacja w miazdze ) w przypadku której owoców nie oddziela się podczas fermentacji od moszczu (soku).

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014